Exili

El Consell per la República neix amb la llosa del dubte

Toni Comín i Carles Puigdemont han estat els encarregats de detallar com serà el Consell i han explicat que es crearà un registre de ciutadans que hi vulguin col·laborar. La CUP no ha assistit a una presentació que feia temps que s'esperava.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La presentació del Consell per la República, que en origen s’havia de dir “de la República”, ha generat poca expectació a plaça Sant Jaume. A dins del Palau de la Generalitat, el Saló Sant Jordi era ple de personalitats convocades a presenciar la posada de llarg del que ha de ser, sobre el paper, la institucionalitzat catalana alternativa a l’exili. Hi havia membres de les entitats, del Govern, d’Esquerra Republicana i del PDeCAT. També algunes personalitats i membres del Govern a l’exili via telemàtica. Una absència: la CUP, que assenyala el Consell com mer exercici retòric.

L’acte començava amb la projecció d’un vídeo que repassava els principals moments del darrer any polític. De l’1 d’octubre, a la declaració d’independència. De l’aplicació del 155 als empresonaments dels dirigents polítics. De l’ajornament de la investidura de Carles Puigdemont i la final elecció de Quim Torra com a president de la Generalitat.

Acte seguit, Pere Aragonès començava la seva intervenció, la primera de caràcter polític, recordant feia un any que el Govern va ser destituït i que es va aplicar el 155. Seguidament recordava els presos polítics i exiliats. Explicava també que el Consell “neix per ser un espai d’internacionalització. Tindrà les mans lliures per seguir perseguint l’objectiu de la independència”. Avançava, també, que els propers dies la posada en marxa d’aquest consell continuarà amb una trobada dels membres de l’Assemblea de Càrrecs electes amb el mateix consell a Bèlgica. Finalment, advertia que el camí emprès amb la presentació, “només acaba amb l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats i amb una solució que respecti el dret a l’autodeterminació d’aquest poble”.

El cantautor Joan Rovira feia un petit entremès als parlaments per cantar la cançó ‘Germans de Llengua’ per, després, donar pas a Toni Comín, que tal com es va avançar el dia que es va anunciar la presentació del Consell, serà l’encarregat de liderar-lo, malgrat que estarà presidit per Carles Puigdemont.

L’1 d’octubre vam exercir el nostre dret a l’autodeterminació”, exposava Comín que intervenia per via videoconferència. Continuava explicant que el Consell naixia de la legitimitat que sorgeix del mandat de l’1 d’octubre i té com a missió defensar aquest mandat i preparar la República”. D’aquesta manera, detallava que la internacionalització, per la qual neix el Consell, “és treballar pel reconeixement del dret a l’autodeterminació i el reconeixement del mandat de l’1 d’octubre”. Remarcava, també, la necessitat que aparegués un actor que pogués presentar-se explícitament “com a dipositari de la legitimitat sorgida de l’1 d’octubre”.

En un pla més concret, deia que treballarà conjuntament amb les entitats i les institucions i que serà a disposició d’ells quan aquestes ho considerin necessari. “Aquesta cooperació intel·ligent, lleial, entre aquests actors és el que ens permetrà, aquesta vegada sí, caminar fins a aconseguir la nostra plena llibertat”, concloïa.

Tot i que Comín el liderarà, l’encarregat de presidir el Consell per la República serà Carles Puigdemont. Ell era el responsable d’exposar la major part del contingut del Consell. En la seva intervenció, també per via telemàtica, recordava els motius pels quals, ara fa un any, van marxar a l’exili: “per tenir llibertat d’expressió i de moviment [...] per donar continuïtat a les institucions legítimes [...] i finalment, per desplegar les accions que havíem decidit amb la declaració d’independència”.

Així, reivindicava que “al Consell de la República li toca actuar sense el consentiment d’un Estat autoritari.” Parlava també de la necessitat d’un procés constituent que acabi amb una “Constitució per a Catalunya” i detallava que s’obria un registre per als ciutadans i ciutadanes que vulguin participar més directament del Consell. “Si volem un país diferent, un país millor, hem de trobar des d'ara mateix amb una real capacitat de decidir dels nostres ciutadans”, ha reblat. Finalment, i aixecant aplaudiments que des de Sant Jaume es colaven per les parets del Palau, remarcava que tot plegat es faria “sense cotilles, perquè a nosaltres no ens poden aplicar cap 155”.

El president Puigdemont feia saber també que el Consell neix en fase provisional i que acabarà amb la constitució d’una Assemblea d’Electes i un l’elecció d’un Consell definitiu “que surti del conjunt de ciutadans s’inscriguin a partir d’avui”. La intervenció finalitzava amb una gran ovació que s’allargava durant minut que ha fet que Puigdemont i Comín es mostressin visiblement emocionats. L’acte continuava amb la interpretació i dansa del “Ball d’Homenatge” per donar la “benvinguda al Consell”.

La darrera intervenció era feta pel president de la Generalitat, Quim Torra que ha explicava que s’havia decidit per fer la presentació perquè, referint-se a Puigdemont i Comín, “és la vostra casa”. Seguidament, advertia que no hi ha cap alternativa “a avançar cap a la llibertat. Construirem la República perquè és el mandat d’un poble constituent”. Exposava, també que el Consell és “una palanca per avançar cap a la independència” i que “neix amb la voluntat de fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre. No som aquí per témer el futur o plànyer-nos de res. Som aquí per ser conseqüents amb el mandat de la ciutadania”. Més enllà de l’explicació del Consell, però, no se n’han fet públic els membres que el composaran ni s’han avançat futures dates.

L’acte concloïa amb la interpretació de l’Himne dels Segadors per part d’una coral i amb el repte, per endavant, de fer creïble el que part de l’independentisme –i el global dels no independentistes – veu com un ens retòric. Sonors crits d’independència feien el revers d’un Consell que es reclama d’una República que encara no és.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.