Independències

Valencianes al preludi belga de la Diada

A només dos dies de la Diada catalana, Brussel·les ha celebrat la seua particular commemoració de la festa del Principat. Organitzada per l'Assemblea Nacional de Catalunya, l'acte ha comptat amb els consellers Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret i el membre dels Comitès de Defensa de la República Adrià Carrasco. Entre els centenars de persones que hi havia, es trobaven dues valencianes que no s'han volgut perdre l'acte pel seu compromís «amb el dret a decidir del poble català». EL TEMPS conversa amb elles.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Maria i Paula, dues joves valencianes que han estudiat filologia catalana, volien visitar la capital de Bèlgica, però també de la Unió Europea. Després de comparar preus, van decidir volar cap al centre neuràlgic de les institucions comunitàries en setembre. Però una publicació al Facebook va alterar la seua ruta pel país centreeuropeu. «L'11 de setembre teníem pensat anar a Bruges, però ens vam assabentar, a partir de la pàgina del Facebook de l'Assemblea Nacional de Catalunya de Brussel·les, que celebraven la diada catalana per avançat el dia 9. I vam decidir apropar-nos-hi», relaten.

Aquest diumenge, de fet, l'entitat independentista volia escalfar motors a Brussel·les davant la diada catalana. Amb el sobiranisme mobilitzant-se per tornar a batre un altre rècord de participació, a la capital europea els consellers Lluís Puig i Toni Comín, el membre dels Comitès de Defensa de la República Adrià Carrasco i la secretària general de l'ANC, Eva Riera, volien mostrar que la reivindicació independentista està present arreu de tota Europa després dels diferents procediments judicials contra líders i activistes al Principat. Un acte, que ha comptat amb un centenar de persones, al qual no volien fallar dues valencianes que donen suport al dret a decidir del poble català.

«Ens sentim part del mateix poble, amb una llengua i cultura pròpies, i creiem que aquest poble té el dret a decidir sobre la seua autodeterminació», assenyalen a aquest setmanari. I afegeixen: «A més, estem en contra de la repressió duta a terme per l'Estat espanyol. I sabem que a Bèlgica, hi ha diversa gent que estat condemnada com ara el raper Valtonyc».També hi estava present la consellera Meritxell Serret.

Al ritme de les melodies de l'Estaca, els Cants dels Ocells i els Segadors, l'esdeveniment ha comptat amb els parlaments de Puig, Comín i Carrasco. «Han apostat per no detenir-se i persistir amb la idea de construir una República catalana», afirmen des de Bèlgica aquestes dues valencianes sobre les paraules expressades pels diferents dirigents i activistes sobiranistes. «L'acte ha estat correcte, ja que hi ha hagut diferents veus que han aportat el punt de vista comú de construcció d'una república. I ha estat complementat (i amenitzat) per les altres veus, les nostres, que també compartim el mateix punt de vista», valoren les assistents originàries del País Valencià que han sigut enregistrades cridant «Re-pú-bli-ca!».

«Europa s'ha adonat realment que a l'Estat espanyol no hi va haure una transició democràtica, al contrari que a Itàlia i Alemanya, on sí que es va enderrocar el feixisme i el nazisme», ha proclamat a l'acte Comín. «A l'Estat espanyol, en canvi, encara queden restes del franquisme», ha sentenciat davant d'un públic que «o bé formava part de la comunitat catalana a Brussel·les o bé han viatjat fins allí com nosaltres, ja que duien bosses amb souvenirs», narren.

L'escenari des del qual s'han fet els parlaments| EL TEMPS

«Tenim la majoria parlamentària per fer efectiva la República catalana; una societat civil forta, preparada i mobilitzada, amb una assemblea al davant, preparada per superar dificultats i aconseguir l'objectiu: la independència del país», ha pronunciat Riera durant l'acte. «És hora de recuperar la unitat d'acció. I des de la diversitat d'actors existents, traçar una nova estratègia que ens permeti fer efectiu el mandat de l'1 d'octubre com més aviat millor», ha demanat en un acte en el qual s'ha llegit el poema Sovint Diem, de Montserrat Abelló, a càrrec del Comitè per la Defensa de la República de Brussel·les.

Complicitats europees

L'esdeveniment, però, ha tingut una gran absència: Carles Puigdemont. El dirigent independentista català s'ha desplaçat durant aquest de setmana a Suïssa, on ha acudit a la festa popular del cantó helvètic de Jura. Presentat durant la celebració com a «president legítim a l'exili de la Generalitat de Catalunya», Puigdemont ha comptat amb la solidaritat del moviment jurassià. «Volem expressar la nostra solidaritat amb la Generalitat de Catalunya i el poble català en el seu propòsit d'autodeterminació, que ningú pot condemnar si entén el motiu», va proclamar el líder d'aquest corrent polític, Pierre-André Comte.

Mentre les agressions de l'extrema espanyolista continuen succeint-se, com les d'aquest diumenge a Barcelona, l'independentisme ultima la seua maquinària per realitzar la darrera exhibició de múscul a la Diada. Amb el nombre d'inscrits a la mobilització sobiranista superant els apuntats durant l'any passat, les forces independentistes han reivindicat el seu missatge arreu de tota Europa durant el cap de setmana. L'acte a Brussel·les, al qual han acudit les dues joves valencianes, és un clar exemple.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.