Tracte fiscal

Pedro Sánchez entrebanca Ximo Puig

L'anunci del president espanyol Pedro Sánchez de no reformar el sistema de finançament fins a 2020 entrebanca el discurs reivindicatiu del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Amb Compromís empipat per la decisió de Sánchez, els socialistes confien en les millores que ha promès el mandatari de la formació del puny i la rosa en la majoria de les autonomies. La condonació del deute històric i unes inversions d'acord amb la mitjana estatal són algunes de les peticions del PSPV.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Pedro Sánchez encara no s'havia convertit en president del Govern espanyol. El dirigent socialista esperava el seu torn a l'escó del Congrés dels Diputats per desnonar el popular Mariano Rajoy. Abans, però, Sánchez havia de convèncer 176 diputats de la cambra espanyola. I al seu discurs, farcit d'admiració per les polítiques progressistes del Govern del Botànic, va deixar una frase que va provocar calfreds als valencians. «Podem consolidar les bases del futur sistema de finançament, però amb les circumstàncies actuals no podem realitzar una reforma, ja que requereix un consens ampli», afirmava el futur president espanyol. El socialista guanyaria la moció i accediria a La Moncloa.

A la seua primera sessió de control, després d'anotar-se diversos gols a favor seu i patir la primera dimissió d'un ministre per defraudar al fisc, Sánchez no ha canviat el seu discurs. Tot i anunciar el compromís d'acabar la legislatura, ha expressat que el Govern espanyol del PSOE «no podrà renovar el sistema de finançament autonòmic en els dos anys que resten». «Però sí que farem millores per a totes les autonomies fins a la convocatòria de noves eleccions», ha afirmat, amb l'objectiu de calmar els ànims dels barons socialistes del seu partit que demanen un nou model de finançament.

Les seues paraules, però, han estat una gerra d'aigua freda per al Govern del Botànic i, especialment, per al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. L'ajornament de la reforma del sistema de finançament fins a 2020 podria erosionar electoralment els socialistes valencians, ja que l'existència d'un executiu del PSOE a l'Estat espanyol no es traduiria en una millora financera del País Valencià, un dels pilars discursius del PSPV. «És una mala passada», afirmen des de la sala de màquines de Blanqueries, seu de la formació del puny i la rosa.

L'accés de Sánchez a La Moncloa, de fet, tenia dues cares per al socialisme valencià. D'una banda, podia ser positiu per la sensibilitat més gran del Govern espanyol cap a l'infrafinançament valencià en cas d'aconseguir-ne més inversions i un millor tracte fiscal. D'altra, però, podia complicar les expectatives a les urnes del PSPV. Amb Compromís sense cap obligació a Madrid i erigint-se en el partit que millor defensa els interessos dels valencians, segons les darreres enquestes, els socialistes podrien pagar als comicis l'actitud del govern de Sánchez, encara que mantingueren el seu to reivindicatiu. Un posicionament enconat del socialisme valencià envers el Govern espanyol per la no renovació del model de finançament, al seu torn, mostraria divisió interna i revifaria amb més intensitat la batalla orgànica que hi ha entre Puig i el ministre de Foment i secretari d'organització del PSOE, el valencià José Luis Ábalos.

Davant dels possibles escenaris, des del PSPV confien que durant aquests dos anys es posen els fonaments per reformar el sistema de finançament a partir de 2020. Però també que el País Valencià, tot i ser obviat per Sánchez com a nacionalitat històrica, siga el primer a rebre les millores anunciades en matèria de finançament. D'aquesta manera, els socialistes valencians exigeixen que es condone el deute històric del País Valencià i que s'elaboren l'any 2019 uns Pressupostos Generals de l'Estat que situen el territori valencià en la mitjana estatal. Sánchez, amb tot, va mostrar fa mesos els seus dubtes sobre reestructurar el deute dels valencians originat per l'infrafinançament. 

Indignació a Compromís

L'anunci de Sánchez, però, ha provocat un empipament major a Compromís. Durant el debat de la moció de censura, la coalició valencianista va advertir al PSOE que «no tenien majoria i haurien de negociar». «Per a nosaltres és imprescindible una reforma del model de finançament autonòmic», va avisar el portaveu dels valencianistes al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, que aquest dimecres interroga el president socialista sobre aquesta qüestió. «Preguntaré a Pedro Sánchez si vol continuar amb l'argument que emprava l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de la manca de temps i d'acord per tirar endavant la renovació del model de finançament. Si hi ha voluntat política, i amb els treballs de la reforma molt avançats, pot dur-se a terme», explica Baldoví a EL TEMPS.

El portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví| EFE

Amb el president espanyol prometent millores en el tracte fiscal a les autonomies, Baldoví demana «la condonació del deute històric valencià». «És fonamental perquè els valencians deixem d'estar maltractats», afirma. I enumera altres peticions: «La cessió de la recaptació de l'IVA d'un 50% per a les autonomies o que una part de la recaptació dels impostos que cree Sánchez siguen destinats als territoris són altres demandes d'una llarga llista».

El posicionament contundent de Compromís, tot i ser socis de govern del PSPV, pot reforçar la percepció de ser el partit defensor dels interessos del País Valencià. Una consideració que els valencianistes intenten consolidar, especialment, des de les dues cambres espanyoles. Aquest dimarts, de fet, els senadors Carles Mulet i Jordi Navarrete han criticat que «PP, PSOE i Ciutadans incompleixen part de la declaració que tots els grups parlamentaris van signar a les Corts Valencianes en favor d'un finançament just». Una mesura que, junt amb la retirada per part del PSPV d'esmenes favorables a un millor tracte fiscal després d'arribar Sánchez al Govern espanyol, pot restar vots al seu adversari polític i, al seu torn, aliat a la Generalitat Valenciana.

El maldecap del socialisme valencià amb el govern del líder del PSOE acaba d'iniciar-se. De moment, és la primera traveta de Sánchez a Puig sense objectiu orgànic, com sí que ho va ser la denominació del nou Delegat del Govern espanyol en València, l'abalista i intendent de la policia local Juan Carlos Fulgencio. Però pot no ser l'última. Qüestions com el Corredor Mediterrani o els Pressupostos Generals de l'Estat poden ser la pròxima.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.