Deute històric

Compromís contra Pedro Sánchez

La coalició valencianista, socis de govern dels socialistes al País Valencià, ha carregat contra el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per «no comprometre's amb una quitança del deute històric». Les crítiques de la UTE electoral coincideixen amb l'acord entre el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president de Castella la Manxa, Emiliano García Page, ambdós del partit del puny i la rosa, en favor de «reestructurar el deute d'ambdues autonomies».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, apostava per cosir les ferides internes que s'havien produït al socialisme espanyol. No volia que, com en la seua anterior etapa al capdavant del partit del puny i la rosa, el fil entre el PSOE i el PSPV s'esfilagarsara tant fins que es trencara. Per aconseguir-ho, i com si fos un sastre amb agulla i didal, Sánchez va emprendre fa mesos una gira amb l'objectiu d'evitar que les seues relacions amb els barons territorials tornaren a patir més d'un descosit.

Un dels primers territoris que va visitar el líder dels socialistes fou el País Valencià. Sánchez va reunir-se amb el president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, només dos dies després de la manifestació històrica en favor d'un finançament just. En aquell moment, va donar suport a Puig en la reivindicació d'un nou model de finançament. Fins i tot, va avalar, tot i que amb la boca xicoteta, la condonació del deute històric que pateix el País Valencià a causa de l'infrafinançament.

Ara bé, d'aquella promesa no queda res al discurs de Sánchez. En una entrevista a Levante-EMV, el secretari general del PSOE evita ratificar el suport a la reestructuració del deute. «La resposta a l'infrafinançament ha de ser per a tots. No únicament per a un territori», respon. Encara més, defensa que «la manca d'inversió és un fet generalitzat a Espanya». Un argument que xoca amb les reivindicacions del socialisme valencià i del Govern del Botànic.

La reacció no s'ha fet esperar. Compromís, socis de govern dels socialistes, han carregat contra Sánchez. «És preocupant que el líder del PSOE no es comprometa amb una solució per al deute històric valencià i la necessària compensació després d'anys de maltractament en inversions», ha censurat el síndic parlamentari dels valencianistes, Fran Ferri. «Pel que fa a les inversions, les Corts van aprovar una resolució que reclamava inversions que compensen el maltractament constant dels Pressupostos Generals de l'Estat. Quan Sánchez parla d'un problema generalitzat, oblida que dins d'aquest problema n'hi ha desigualtats inacceptables, com que els valencians rebem 119 euros per habitant, davant els 344 euros de Cantàbria o els 405 euros de Castella i Lleó», ha rematat.

Ferri, però, no ha deixat escapar l'ocasió per retraure a Sánchez el seu alineament amb Rajoy, tot i les seues promeses durant les primàries estatals. «Creiem que Sánchez i el PSOE estatal haurien d'aprendre de l'exemple del Botànic com a referent de com és possible posar els interessos de la ciutadania per sobre dels interessos partidistes. És una llàstima que Sánchez rebutjara en el seu moment l'Acord del Prado plantejat per Compromís amb Joan Baldoví al capdavant. Com també és una llàstima que s'haja oblidat de la promesa de tirar a Rajoy i el PP del govern central una volta ha guanyat les primàries. Creiem que quan visita la nostra terra, Sánchez hauria d'escoltar i aprendre, en lloc d'intentar donar lliçons», ha rematat el dirigent valencianista, sempre apuntat cap al PSOE i no cap al PSPV, amb el qual comparteix executiu i reivindicacions.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el homòleg manxec, Emiliano García Page, van firmar aquest dissabte un acord que inclou la defensa de la reestructuració del deute valencià. 

Ara bé, aquesta crítica dels valencianistes contra el PSOE envers el sistema de finançament no és nova. El diputat al Congrés, Ignasi Candela, també va censurar l'aposta de Sánchez per introduir com a factors dintre del nou model de finançament l'envelliment i la taxa d'atur, ja que perjudiquen els interessos del País Valencià. «No solucionen els problemes del model, ja que no ataquen l'arrel de la desigualtat en el sistema de finançament», va assenyalar Candela.

Tot i els retrets de Compromís, Sánchez, acompanyat de Puig, no ha dit ni pruna sobre la condonació del deute en un acte celebrat aquest diumenge a València «Des de l'executiva federal, tot el suport a la vostra causa en favor d'un millor finançament», ha proclamat el secretari general, obviant la qüestió del deute històric.

Aliança Puig-Page

El posicionament de Sánchez, tanmateix, contrasta amb el document que van signar aquest dissabte el president de Castella la Manxa, Emiliano Garcia Page, i el seu homòleg valencià, Ximo Puig. Sense oblidar les diferències que mantenen ambdues autonomies sobre quins criteris han de ser prioritaris al nou model de finançament, Page sí que va mostrar-se a favor del reconeixement del deute valencià. «Considerem justa i necessària una reestructuració i rebaixa del deute que suportem ambdues comunitats», recull l'acord.

Aquesta aliança forma part de l'estratègia de Puig d'intentar buscar complicitats de cara a la futura negociació del model de finançament. D'ençà que va accedir a la presidència de la Generalitat Valenciana, ha firmat diversos acords amb territoris com ara les Illes -governades també pel partit del puny i la rosa en coalició amb Més-, Múrcia -en mans del PP- o, fins i tot, Andalusia, presidida per la socialista Susana Díaz.

Tanmateix, l'acord firmat a principis de 2017 amb Andalusia pot quedar-se en paper mullat. Després que el líder del PSC, Miquel Iceta, plantejara el debat de la condonació del deute d'autonomies com la valenciana, el portaveu dels socialistes al Parlament Andalús, Mario Jiménez, va manifestar-se en contra, quan Díaz havia reclamat aquest deute l'any 2015 i havia rebut una injecció de diners procedent de l'Estat per aquest concepte. Altres dirigents del PSOE, com la vicepresidenta de la Junta d'Extremadura, Pilar Blanco-Morales, van aplicar el seu particular «no és no» a la mesura, malgrat haver rebut també diners per aquesta via anys enrere.

L'acord signat entre Puig Díaz, al seu torn, va causar malestar en Compromís. A banda de l'empipament per no saber-se'n res d'aquella aliança, la manca de concreció en l'apartat del deute històric, tal com va contar aquest setmanari, va generar enuig al si dels valencianistes. Una història que s'ha repetit aquesta vegada amb Sánchez com a protagonista.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.