Ultres

‘Tabarnazis’

El magma unionista dels GDR i el ventall de col·lectius pro Tabàrnia continua sense desmarcar-se clarament dels grups feixistes i neonazis que, en alguns territoris, hi tenen un rol de lideratge.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Unes desenes de persones es van concentrar ahir a les portes de TV3 per demanar-ne el tancament. Uns 15 col·lectius, a ordre d’una mitjana de tres o quatre manifestants per organització, secundaven una protesta on la ultradretana Democracia Nacional hi tenia un paper destacat. Amb el partit liderat per l’ex vocalista de División 250 Manuel Canduela, conegut per les seves lletres racistes, hi havien cridat a participar un bon ventall de grups feixistes com Falange Española de las JONS o Frente Visigodo, grups autodenominats identitaris com Generación Identitaria i un bon reguitzell d’associacions unionistes, amb Grups de Defensa i Resistència (GDR) de la Catalunya interior, el col·lectiu Democracia y Unidad Española (DUE) de Jaime Vinzern o Legión Urbana.

Un cop més, associacions constitucionalistes pretesament demòcrates coincidien amb els col·lectius i organitzacions feixistes més indissimulades, com ja va passar a Mataró fa una setmana. Després de mesos d’investigacions des d’aquesta capçalera, tot sembla apuntar que en cada territori és un espai polític diferent el que lidera aquests moviments: ja siguin grups emergents, com DUE, o grups ja consolidats, on s’hi ubicaria part de l’extrema dreta. I els personatges que es van congregar a Sant Joan Despí en són un bon exemple.

Tatuatges de les Schutzstaffel hitlerianes, més conegudes com a SS, creus solars, el jou i les fletxes falangistes o penjolls amb creus de ferro. En la concentració s’hi van exhibir un bon reguitzell de marxandatge ultra. Entre els assistents, Antonio Castellón, un conegut militant neonazi de Sant Feliu del Llobregat i membre de Democracia Nacional que va protagonitzar incidents a un bar de Vallirana a l’acabar una manifestació unionista en aquesta localitat el novembre passat. I la seva parella, Alba, que utilitza el pseudònim de l’aviadora nacional socialista Hannah Reitsch a xarxes socials. Val a dir que la comarca d’aquests dos militants extremistes ha estat, històricament, un epicentre prou important de mobilització ultradretana. Un dels seus col·lectius més emblemàtics fou Viking Llobregat, que segons el periodista que s’amaga rere el pseudònim Antonio Salas dona continuïtat als grups Cascos de Acero, Centuria Rubricatus i Clase Obrera.

A la localitat d’Alba i Castellón, concretament, hi havia a principis dels 2000 la tenda Eastend, situada al carrer Comte de Vilargada de Sant Feliu del Llobregat i on hom hi podia comprar material propagandístic ultra. Fou un jutjat d’aquesta localitat, de fet, el que condemnà en primera instància la trama organitzada al voltant de la llibreria Kalki, entre els quals hi havia diversos llobregatencs on hi destacava Juan Antonio Llopart, ex líder del neonazi Movimiento Social Republicano (MSR).

“Política i moda”, que diu Patrycia Centeno. A més de l’Eastend, també en aquesta comarca es podia comprar la marca de roba Thor Steinar, que les autoritats alemanyes consideraven que identificava políticament els que la duien com a militants d’extrema dreta, a Hospitalet del Llobregat. La tenda que la venia fou objecte de registre en una operació contra la facció dels Casuals dels Boixos Nois. I amb aquest substrat, i davant d’una aparentment inexistent voluntat de tenir a ratlla els elements més radicals de la ultradreta, els grups pro Tabàrnia com “El Baix Llobregat se queda en Tabarnia”, amb uns 200 i escaig membres, han acabat convertint-se en un colador de militància neonazi i extremista.

Hi podem trobar conegudes militants neonazis com Verónica Benítez, segona a les llistes al Parlament el 2010 per l’MSR, que després seria vista fent campanya amb Ciutadans a Vallirana, i llueix al seu Facebook samarretes de la banda de Rock Against Communism Arma Blanca, amb lletres tan explícites com aquestes. O com Manuel M. Moreno, membre de l’afició radical del C.E. L´Hospitalet Franjas Korps, vinculats als Brigadas Blanquiazules, quan l’equip llobregatí era filial del RCE Espanyol. O el santboià Sergi Marsellach Montoya, dotzè a la llista de Plataforma per Catalunya en aquesta localitat i guitarrista a la banda de rock Jolly Rogers, on comparteix instruments amb coneguts neonazis.

Al capdavant de la formació, i com a vocalista, hi ha Sergio Morales, germà de la traspassada Sonia Morales, la parella de Ramiro, vocalista de la llegendària banda Estirpe Imperial i el funeral de la qual el 2014 va veure’s deslluït per una baralla entre els membres històrics de l’afició radical del Real Madrid, Ultras Sur, organitzats al voltant de Veteranos RMCF, i els aspirants a controlar el col·lectiu de supporters. El baixista de Jolly Rogers, amb qui Sergi Marsellach comparteix banda, Dídac González Llobet, és, a més, una de les cares visibles del grup sabadellenc Último Bastión, implicats en tot tipus d’agressions i actes intimidatoris. Alguns dels seus membres, entre els quals hi ha el mateix González, han estat vistos en diferents concentracions de signe unionista els últims mesos i arreu, des de a Barcelona fins a Girona.

I tot això sense que ningú se’n desmarqui, posant-ho molt difícil als que s’esforcen en dir que els GDR i el moviment pro Tabàrnia no està infiltrat per feixistes i neonazis de tota mena.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.