Ministeri de Coses Nazis

Qui és qui al partit del regidor expulsat del PP per enviar Ada Colau ‘a fregar’

L’ex-militant del PP de Palafolls (Maresme) i ara regidor no adscrit, Óscar Bermán, ha anunciat que encapçalarà una nova formació: la segona en set mesos.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No es pot dir que les coses li hagin anat massa bé al veí maresmenc des que el març de 2016 afirmés que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, “hauria d’estar fregant sòls”. Malgrat les reticències dels populars a sancionar-lo, el focus mediàtic ja es trobava sobre la seva persona, i unes altres afirmacions pocs dies abans que titllaven l’Espanya de Franco d’“Arcàdia feliç” si la comparàvem amb la situació actual no van ajudar a fer baixar el soufflé. El setembre del mateix any, els esdeveniments es van precipitar i el PP català el donaria de baixa de la formació.

Lluny d’arronsar-se, a principis de febrer d’enguany Bermán anunciava al seu bloc que posava fi a 25 anys de militància popular. Entenia que la seva antiga formació “abraçava els postulats del marxisme cultural”. I és que el regidor de Palafolls ha aprofitat totes les tribunes periodístiques disponibles per arremetre contra les societats obertes i les lleis contra la violència masclista, entre moltes altres qüestions. Al diari ultra condemnat per disseminar el discurs d’odi, Alerta Digital, hi va trobar un dels seus principals altaveus. A la capçalera de línia editorial obertament xenòfoba hi escrivia que el multiculturalisme “és una situació artificial i malsana que només afecta els estats en declivi general”. O textos on hi sostenia que els homes vivien com “pàries de l’antiga Índia” sota la llei de violència de gènere espanyola.

Quadra, doncs, que dies després de fer públic que deixava de militar al PP, anunciés que se situaria a la primera línia  de Soluciona, un partit on hi compartiria militància amb Armando Robles, director d’Alerta Digital i ex-cap de premsa del polèmic Jesús Gil i Gil.

L’historial de Robles no té pèrdua: el 1993 fou detingut per haver sostret diversos objectes d’un pis que havia llogat el 1991 i, més recentment, el juliol de 2013, la Direcció General de Comunicació Social de la Junta d’Andalusia li tancaria el seu canal de vidència per emetre sense llicència. Soluciona va néixer com un partit d’àmbit municipal encapçalat pel polèmic director i empresari. Concorreria a les eleccions de Málaga de 2015, i va obtenir un ínfim 0,5% del total dels vots. Robles és un vell conegut als ambients patriotes espanyols: ja s’havia reunit amb la formació d’extrema dreta Democracia Nacional (DN) en alguna ocasió. Però no fou possible establir acords sostinguts en el temps entre els dos partits ultres pel paper de l’empresari José Luis Caballero, segons el president de DN, Manuel Canduela, ex-vocalista de la banda de rock neonazi División 250. Canduela considera Robles l’home de palla de Caballero.

Óscar Bermán anunciaria la seva incorporació a Soluciona a finals de febrer de 2017 per donar a la formació un caràcter estatal. Tot i que la mala ratxa continuaria: el maig passat, dos mesos després, Bermán trencava tota relació amb el partit d’Armando Robles per, diu ell, l’incompliment dels acords associats a la seva entrada. Incansable, Bermán no ha desistit en la seva vocació per la política. A finals de juliol, el bloc del regidor no adscrit difonia el decàleg ideològic del seu últim projecte: Nosotros, una aposta que, en la línia dels seus articles, vol combatre el que ell anomena “ideologia de gènere”, la multiculturalitat i preservar la unitat d’Espanya contra l'independentisme. En aquesta aventura compta amb bona part de les persones que ja li van brindar el seu suport a Soluciona.

La presència de perfils professionals del món del peritatge és aclaparadora. Començant pel lleidatà Jaume Buj Bello, de l’Associació Espanyola Professional de Mediació i Peritatge Judicial (AEMPJ) o Manuel Pérez Martín, la foto de Twitter del qual constata que comparteixen ofici. També és del ram el gironí Antonio Miguel Rodríguez Castillo, ex-policia, professor a la Universitat de la Laguna de Tenerife i director de l’Institut de Ciències Forenses de Girona. En un article d’El Semanal Digital de 2014 s’hi apunta que, a més, fou agent del CESID i que hauria aconseguit una mostra d’ADN de l’ex-monarca espanyol, Juan Carlos I, per dirimir la paternitat de dos dels seus suposat fills il·legítims.

No treballa en aquest àmbit Eduardo García González, però el seu pas per la presidència del Moviment Cívic Espanya i Catalans li dóna prou pedigrí com per formar part del Comité Executiu Nacional de Nosotros. A García se’l va poder veure a la concentració espanyolista davant la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia amb diversos militants de Falange Española. Del món de l'empresa, Antonio Gabriel Pérez MateuInstituto para la Excelencia Profesional. L’única menor de 40 anys de l’òrgan dirigent és l’estudiant i també lleidatana Ainhoa Agustín; una youtuber de la qual podem deduir per un dels seus dos comptes a Twitter que havia estat vinculada al PP.

Con un gran político. Un ejemplo para todos!! . @Albiol_XGpic.twitter.com/2YouVeOMWj

— ainhoa agustin rubio (@ainhoa92rubio) 7 de diciembre de 2015


Fora del comitè rector i per l’activitat a xarxes el partit sembla haver captat a altres membres de la formació conservadora. És el cas de Ruth Artime, ex-secretària de polítiques de joventut a la llista de les comarcals del partit al Maresme i quarta a la llista de la formació a les últimes municipals de Palafolls. El compte de Twitter de Nosotros té de seguidora la militant ultra Yolanda Couceiro. Els segueix també José Sepúlveda, portaveu del PP de Lloret de Mar i candidat al Congrés espanyol per Girona. I segueixen @SpanishAltRight, Iniciativa por Albacete, una formació lligada a l’agrupació d’extrema dreta Respeto, de la qual en participa PxC, membres de la formació VOX, l’usuari @EscuadristaFED (Falange Digital), la Fundación DENAES del president de VOX Santiago Abascal, el president d’Hazte OirIgnacio Arsuaga i Siempre P’alante, publicació de Unidad Católica de España.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.