Extrema dreta

L'extrema dreta que no marxa de C's

Un ex-alcaldable de PxC, representant de C's a Calella (Maresme)

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les acusacions contra l’independentisme català de tribalisme i de menyspreu cap al forà han estat una constant. Front a una proposta de ruptura que alguns veuen gregària i pre-moderna, el constitucionalisme o unionisme, com es vulgui dir, s’ha postulat com una solució que va d’acord amb els “nous temps” i les societats obertes. I Ciutadans, com la primera força d’aquest camp, ha estat la formació que ha maldat més per representar aquesta dualitat. Tot i que, val a dir, aquest és un relat que no encaixa amb la composició ideològica de tota la seva militància.

Antoni Pous i Márquez, calellenc de tota la vida i que ja frega la seixantena, valorava la jornada electoral del passat 21 de desembre per Ràdio Calella en qualitat de representant de la formació liderada per Albert Rivera. Una localitat en la qual la formació taronja recolliria gairebé el 22% dels sufragis i se situaria com la tercera força més votada. Però Pous no és un nouvingut en política. L’any 2015, el maresmenc encapçalaria la candidatura de la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC). Potser ha experimentat un canvi radical, però dos anys abans de les eleccions al Parlament, Antoni Pous defensava una visió clarament en sintonia amb la dels identitaris.

En una entrevista en vídeo a Radio Calella Televisió, que encara es pot trobar al web de PxC, Pous considerava que el fet de ser “català” i “pagador d’impostos” hauria d’implicar algun tipus de “valor afegit” contra el que ell anomena “paràsits del subsidi”. El calellenc argumenta, així, al llarg de l’entrevista, el significat del lema de la formació d’extrema dreta “Primer els de casa”. D’aquesta manera, Antoni Pous prova de superar el “mal concepte” que ell creu que es té de l’agrupació identitària. Però l’argumentació segueix.

“No podem fer-nos càrrec de tota l’Àfrica”, diu Pous al presentador quan aquest li recorda els eixos del partit: la lluita contra la corrupció i contra la “islamització”. Però cal concedir-li a l’ex-candidat de PxC i ara representant de C’s que per a ell no totes les persones que emigren són el mateix. Antoni Pous recorda que està casat amb una dona “peruana, de raça pura peruana”, i considera que la immigració provinent de Llatinoamèrica “fa bosseta” i torna el seu país. I els asiàtics, diu ell, vénen a treballar. El problema, argumenta, radica en la immigració “islàmica i subsahariana”.

El d’Antoni Pous no és el primer cas al Maresme d’un ex-militant de PxC que fa el trànsit a C’s. Juan Carlos Serrano Gil, qui fora coordinador comarcal de PxC quan encara Josep Anglada liderava el partit, ocupà el tretzè lloc a la llista de C’s de Vilassar de Mar. Serrano encapçalà la llista dels identitaris a Pineda de Mar l’any 2011 i aparegué també a les llistes de la formació al Parlament el mateix any ocupant el lloc número 34. Abans, havia aparegut també a les llistes del PP a la cambra catalana. El 2015, Juan Carlos Serrano seria expulsat de la candidatura de C’s a Vilassar de Mar un cop que es conegué el seu passat.

En les municipals d’aquell any, el partit que Inés Arrimadas lidera al Principat va fer fora a desenes de candidats pel seu passat ultradretà.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.