Renaixement audiovisual

À Punt: una televisió pública lligada al territori

Aquest diumenge, a les 14.30 del migdia, À Punt iniciava les seues emissions definitives. Un renaixement televisiu al País Valencià després de 1.655 dies sense una canal propi protagonitzat per la informació de proximitat, els programes d'actualitat i continguts culturals i històrics per descobrir cada racó del territori. La mostra del caràcter de la nova televisió que, segons assenyala a EL TEMPS César Martí, director de Continguts i de Programes d'À Punt, «vol consolidar uns continguts estretament lligats a la proximitat, que difonguen la història, les tradicions i el patrimoni dels valencians i de les valencianes».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Al plató de televisió de Canal 9, hi havien rostres pràcticament desconeguts per al públic valencià que només s'informava a través de la televisió pública. Diputats de l'oposició fins aquell moment proscrits i líders civils que havien estat silenciats i censurats clamaven al costat d'uns treballadors que s'havien revoltat (a excepció d'una minoria) només quan el negre volia imposar-se a les pantalles. El Consell d'Alberto Fabra havia assumit convertir el País Valencià en el laboratori de l'ofensiva recentralitzadora que encapçalava l'expresident espanyol Mariano Rajoy. Mesos abans, de fet, el Govern espanyol havia realitzat el primer colp d'efecte privant el territori valencià d'un segon múltiplex televisiu. Una decisió que impedia, en aquell moment, el retorn de TV3 als televisors dels valencians.

Mentre la plantilla de RTVV, parlamentaris de l'esquerra i figures destacades de la societat civil valenciana clamaven «açò és un colp d'Estat», a les 12.19 del 29 de novembre de 2013 Canal 9 deia adéu. Un sotrac a l'audiovisual autòcton i a l'autogovern valencià que, paradoxalment, clausurava una època de silenci, manipulació i malbaratament dels recursos públics. Un tancament aplaudit a Madrid pels mateixos que van fer negoci d'una radiotelevisió pública amb un deute exorbitant. Aquest diumenge, 1.655 dies després d'aquell episodi, els valencians tornaran a gaudir d'una televisió pública a màxim rendiment. À Punt, que va iniciar les seues emissions en proves el passat 25 d'abril, emetrà la seua graella definitiva. Tot un conjunt de continguts arrelats al País Valencià amb els quals aspira a «convertir-se en un referent informatiu del nostre territori».

L'inici de les emissions, que coincideix amb el 70è aniversari de la primera vegada que va veure's la televisió al món, ha tingut com a punt de partida l'informatiu d'À Punt Notícies. Amb les periodistes Adelaida Ferre i Vanessa Gregori com a conductores, el primer butlletí de notícies arrencava a les 14.30 hores. Els informatius tornaven a les 21 hores de la mà de Victòria Maso, que serà la cara dels noticiaris de dilluns a divendres. Estarà acompanyada per Isabel Sánchez als esports. Els horaris dels informatius es mantindran durant tota la setmana.

Amb l'objectiu d'esborrar els capítols d'informació al servei del règim del PP emesos a la vella Canal 9, À Punt aspira a «a ser el mitjà de comunicació amb el qual els valencians s'informen perquè els contem el que passa amb rigor i amb honestedat», segons afirma a EL TEMPS la directora d'informatius de la cadena, Remei Blasco. Els butlletins, al seu torn, intentaran progressivament evitar la temptació del centralisme de València, i ser un punt de referència per a les diferents comarques del País Valencià, tal com recull el mandat marc de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. La informació meteorològica estarà presentada per Victòria Roselló i Lluís Obiols, expresentador del temps a La Sexta.

Una secció fonamental dels informatius seran els esports. Com a cares visibles, estaran la mateixa Isabel Sánchez, Carles Claver, Josep Grau i Samuel Borja. Tot i que es cobrirà l'actualitat del món de l'esport més mediàtica, «es prestarà una especial atenció als esports minoritaris, a l'esport adaptat, a l'esport femení, a l'esport base i, naturalment, a la pilota valenciana». De fet, l'esport propi del País Valencià comptarà amb un espai de dues hores en el qual es retransmetrà una partida. Tota una secció d'esports, que sense perdre la perspectiva dels esdeveniments majoritaris, aspira a «a donar visibilitat a totes les activitats en les quals hi haja esportistes valencians, amb el repte de fer valdre aquelles modalitats que habitualment reben menys atenció mediàtica», segons expressa a aquest setmanari Yolanda Damià, cap d'Esports d'À Punt.

La pilota valenciana i l'esport femení tindran més protagonisme en À Punt|Fedpival

Dintre dels continguts d'actualitat, també destacaran els dos magazins informatius que seran presentats per les extreballadores de Canal 9 Clara Castelló (que va aspirar a dirigir À Punt) i Carolina Ferre. Precisament, aquest diumenge els espectadors podran gaudir del vespertí d'actualitat. Ferre estarà acompanyada pels periodistes Joan López i Juan Nieto, aquest darrer exredactor de Tribunals del diari El Mundo, per fer un programa en el qual es realitzaran connexions en directe per narrar l'actualitat més immediata i que comptarà, al seu torn, amb un apartat d'entreteniment i, fins i tot, amb una tertúlia. La seua franja horària habitual serà de 16.45 a 21 hores, tot i que aquest diumenge s'emetrà una edició especial entre les 15.15 i les 20.05 hores. El matinal, que s'entrenarà dilluns, tindrà el seu lloc a la graella des de les 11 fins a les 14.30 hores.

La nova televisió pública valenciana, tanmateix, serà més que informatius i programes d'actualitat, tot i que constituiran una pota fonamental del nou canal. À Punt també s'endinsarà en la personalitat dels valencians amb Assumptes Interns. El primer capítol versarà sobre com són els habitants del País Valencià i comptarà amb la presència del nou ministre de Cultura i Esports, Màxim Huerta. S'emetrà aquest diumenge de 20.05 a les 21 hores.

Un altre programa que intentarà investigar sobre la cultura valenciana, en aquest cas sobre la nostra llengua, serà Trau la llengua, que ja s'emetia a l'extint Canal 9. Presentat, de nou, pel còmic Eugeni Alemany, el primer capítol ha fet viatjar els valencians fins a l'illa de Tabarca. S'ha emès des de les 22.30 a 23.20 del diumenge. Amb un horari de 15.45 a 16.45, Alemany conduirà un concurs de migdia denominat Atrapa'm si pots, en el qual llançarà preguntes i respostes als participants. El públic podrà interactuar des de la seua casa.

Els valencians també podran descobrir la seua cuina de la mà del xef Ricard Camarena. A partir de les 23.20 del diumenge, Camarena visitarà altra de les referències culinàries del País Valencià, Quique Dacosta. Si a Cuiners i Cuineres es farà una radiografia de la gastronomia del territori, amb Comunitat Valenciana des de l'aire els espectadors descobriran els racons més bonics de la geografia del País Valencià. S'emetrà el dilluns de les 15.15 a les 15.45 hores. Les comarques de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, el Camp de Túria i la Foia de Bunyol protagonitzaran la primera entrega.

Un programa que s'aproparà el gènere documental, un dels grans actors principals de la graella d'À Punt. Aquest diumenge, de fet, hi havia dues ofertes. Primerament, a les 21.30 amb un especial de l'inici de les emissions, i en segon lloc a les 00.10 hores de la nit amb Five Days to Dance, un documental elaborat per Rafa Moles i José Andreu sobre una parella de ballarins. Ara bé, el dilluns hi haurà un altre espai amb el qual assabentar-se d'alguna qüestió a fons. A les 23.35 hores, s'emetrà Valentes, presentant per Maria Josep Poquet i que farà un recorregut per les dones més destacades de la història valenciana. El primer capítol està dedicat a la compositora Matilde Salvador.

Aquest divendres va presentar-se la programació d'À Punt| CVMC

L'humor, les sèries i els dibuixos animats també seran de la partida en À Punt. A les 21.35 hores, i de la mà d'Albena Teatres i Nakamuro, s'emetrà el programa d'esquetxos Açò és un destarifo, que recorda alguns continguts d'aquest estil de la vella Canal 9 com ara Autoindefinits. Les sèries tindran el seu moment de protagonisme el dilluns a les 9.30 hores amb Stargate i a les 22 hores amb Les dones de Bletchley. Els més menuts, a partir de les 7.30, podran gaudir de La Colla, l'espai amb dibuixos en català i anglès, i en el qual podran veure els capítols de Detectiu Conan, Doaremon, Socks, Viky, el viking, The Shadownsters, Trip i Troop, Daniel Tiguer o Postman Pat.

«Aspirem a arribar a tota la Comunitat Valenciana amb uns continguts per a totes les finestres de què disposem: ràdio, televisió, web i xarxes socials. I per descomptat, volem ser un referent d'entreteniment per a la ciutadania mentre consumeixen continguts culturals, etc. També volem respondre a la nova forma de consumir multiplataforma, sobretot entre el públic més jove», afirma a EL TEMPS César Martí, director de Programes i Continguts d'À Punt. «Volem consolidar uns continguts estretament lligats a la proximitat, que difonguen la història, les tradicions i el patrimoni dels valencians i de les valencianes. Aspirem a consolidar també una oferta de continguts culturals, de qualitat, per a tot tipus d'audiències», remata Martí sobre una televisió amb un objectiu clau: convertir-se en la referència dels valencians amb continguts lligats al nostre territori.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.