Setmana Guillem Agulló

Així serà el 25 d'abril en record a Guillem Agulló

Amb motiu del 25 aniversari del seu assassinat, Acció Cultural del País Valencià i les organitzacions que han participat en la campanya perquè Guillem Agulló compte amb un carrer a València dediquen la celebració del 25 d'abril a la seua figura. La tradicional mobilització finalitzarà en el Jardí de Vivers, on es realitzaran xicotets parlaments i actuacions de l'activista David Fernández, els cantants Miquel Gil, Pep Gimeno 'El Botifarra', Xavi Sarrià, Feliu Ventura, Pau Alabajos i Josep Nadal o els grups Al Tall i Carraixet.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Bombes. Pintades ofensives. Agressions físiques. Virulència verbal. Trets a finestres. Ganivetades mortals. La violència ultradretana al País Valencià, siga tacada de blau, d'esvàstica nazi o de nostàlgia del franquisme s'ha mantingut des de l'assassinat de Miquel Grau l'any 1978 fins als atacs amb bombes a la casa de Joan Fuster o a la llibreria 3 i 4. No hi ha hagut descans des dels atacs contra conferències del Grup d'Acció Valencianista, aleshores força de xoc del blaverisme, fins a les puntades de peu i els cops de puny al passat 9 d'Octubre.

Aquest dimecres, 25 anys després del crim per part del feixisme de Guillem Agulló, Acció Cultural del País Valencià ha detallat com serà la mobilització del 25 d'abril d'enguany. Una manifestació reivindicativa que commemora la derrota d'Almansa del 1707 a mans de les tropes borbòniques i que enguany estarà dedicat a la figura del jove antifeixista i militant de Maulets. O, en paraules del portaveu de l'entitat, Toni Gisbert, «en un homenatge particular a Guillem Agulló i en un reconeixement, a través de la seua persona, de totes les víctimes de la intolerància, de les ideologies d'odi i d'exclusió».

La marxa sortirà de la Plaça Sant Agustí a les 18.00 hores del 21 d'abril i recorrerà tot el centre de València. La manifestació, però, no acabarà al Parterre com és habitual. El Jardí de Vivers, que va acollir l'any passat la celebració a favor d'un espai comunicatiu conjunt entre Catalunya, País Valencià i les Illes, serà l'estació final. De fet, aquest espai ha estat l'escollit per part de l'Ajuntament de València per dedicar a Guillem Agulló, que comptarà amb un passeig central a un dels pulmons verds de la capital valenciana. Un reconeixement que, com ha censurat la germana del jove assassinat en una entrevista a EL TEMPS, Betlem Agulló, és un «homenatge de segona», ja que la mateixa Acció Cultural del País Valencià, Movimiento contra la Intolerancia, la Comissió d'Ajuda al Refugiat, Lambda i altres organitzacions van exigir un carrer principal o una avinguda al consistori governat per Compromís, PSPV i València en Comú.

Al passeig central que serà rebatejat amb el nom de Guillem Agulló el proper 21 d'abril mateix i que es preveu que compte amb la presència de les autoritats locals, es realitzarà un acte de dos de durada. L'activista, periodista i exparlamentari de la CUP, David Fernàndez, serà l'encarregat de realitzar alguns dels breus parlaments que es faran en homenatge al jove mort per part del neonazisme arrelat a València. Les altres intervencions, de moment, estan concretant-se per part de l'organització de la mobilització reivindicativa.

L'acte, tanmateix, tindrà xicotetes actuacions musicals d'una, dues o tres cançons, o dels mateixos cantants alternant-se a un mateix tema a l'escenari, de músics de totes les generacions. Des de les veus combatives de Xavi Sarrià, ex d'Obrint Pas i ara fent carrera en solitari, o Josep Nadal, actualment diputat a les Corts Valencianes per Compromís i exvocalista de la Gossa Sorda, al grup de música tradicional Al Tall. Cantautors com ara Feliu Ventura, Eva Gómez, Pau Alabajos, Miquel Gil o Pep Gimeno 'el Botifarra'. Com també l'esperit folk de Meritxell Gené, l'aroma de melodia mediterrània de Mara Aranda i la tradició feta música de Carraixet.

«L'objectiu és respondre a les ideologies d'odi amb un projecte de país obert i plural, que es reconeix en la seua llengua i cultura, i que alhora és respectuós amb la diversitat que conforma les societats contemporànies, també la nostra. Perquè ha de ser des del respecte i el diàleg que construïm la convivència i el futur», defensen els convocats de l'esdeveniment. Un record a Guillem Agulló, víctima del feixisme i símbol d'una lluita que encara perviu i que no s'atura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.