País Valencià

Un 25 d'abril en homenatge a Guillem Agulló

Acció Cultural del País Valencià, junt amb la resta d'entitats que treballen contra els crims d'odi, han organitzat una diada valenciana del 25 d'abril dedicada a la memòria de Guillem Agulló, assassinat per l'extrema dreta ara fa un quart de segle. La mobilització, prevista per al dia 21 d'abril, finalitzarà amb la inauguració d'un passeig central al Jardí de Vivers dedicat a Agulló.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Feia 16 anys de la mort de Miquel Grau. L'activista valencianista s'havia convertit en una de les víctimes del feixisme durant la Transició valenciana, a una època de plom en la qual l'extrema dreta actuava amb total impunitat. Els anys negres de la Batalla de València, d'aquella entesa entre totes les forces reaccionàries del País Valencià contra el progressisme i el valencianisme, havien finalitzat. Però la serp ultradretana, que realitzava la seua metamorfosi de pell particular, tornava a pondre ous d'odi a la societat europea. Al País Valencià, tenia expressions grupusculars com ara el neonazi Acción Radical.

Aquest grup, precisament, estaria vinculat amb la mort del jove antifeixista Guillem Agulló. Agulló, un 11 d'abril de 1993, fou assassinat d'una ganivetada al cos mentre passava uns dies d'esbarjo a Montanejos (Alt Millars) amb els amics. El seu botxí, Pedro Cuevas El Ventosa, només va complir quatre dels 16 anys de presó al qual van condemnar-lo. El Ventosa seria posteriorment detingut en l'Operació Pànzer, la principal batuda policial al País Valencià contra l'entorn ultradretà.

25 anys després d'aquell assassinat, d'un canvi polític a les institucions valencianes que ha propiciat el reconeixement de la figura d'Agulló com a símbol de les víctimes per crims d'odi al parlament valencià, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) dedica enguany la diada nacional valenciana del 25 d'abril a commemorar aquella data. Un clam contra els homicidis per raons odi que tindrà el seu punt àlgid amb la inauguració d'un passeig al Jardí de Vivers de València que durà el nom de Guillem Agulló.

Als homenatges a les Corts Valencianes que van produir-se el 2016, ACPV junt amb el Moviment contra la Intolerància, Lambda, la Plataforma contra la Islamofòbia, la Comunitat Israelita de València, la Comissió d'Ajuda al Refugiat al País Valencià, la Federació Maranatha d'Associacions Gitanes, el Ververipén Rroms per la Diversitat i Calcsicova van iniciar una campanya a favor que Agulló comptara amb un carrer a València, tal com té a altres ciutats com ara Burjassot (Horta), Favara (Ribera Baixa) o Molins del Rei (Baix Llobregat). Una fita que, tot i no aconseguir-se en la fórmula d'un carrer principalment, sí que s'ha obtingut amb un espai central a un dels parcs més importants de la capital valenciana. «Evidentment, nosaltres volíem una avinguda o un carrer principal. Però el més important és que puga convertir-se en un símbol per recordar els crims d'odi», ha indicat el portaveu i secretari d'ACPV, Toni Gisbert.

La manifestació del 25 d'abril, que enguany se celebrarà el 21 d'abril, buscarà convertir-se en «un reconeixement a un jove assassinat pel feixisme; en un reconeixement en la persona de Guillem, a totes les víctimes de la intolerància i de les ideologies d'odi i d'exclusió, i per mostrar amb el nostre exemple que la diversitat és un valor positiu que suma, i que és possible treballar junts, per construir des de la pluralitat». «És per aquests motius, per reivindicar el País Valencià com a model de societat que millor recull els valors de la pluralitat que el lema d'enguany serà 'País Valencià, un país obert'», ha anunciat Gisbert.

Si l'any 2017 ACPV va convertir la mobilització del 25 d'abril en un clam multitudinari a favor d'un finançament just, la marxa del 2018 té com a objectiu defensar un País Valencià «on tothom tinga cabuda i no hi haja espai per a la discriminació per raó de llengua, cultura, origen, religió o condició sexual». «Volem convidar el poble valencià a continuar apostant pel diàleg i el respecte a la diversitat, i a acompanyar-nos en la manifestació, perquè ara és el moment de dir no a les ideologies de l'odi que ens volen retornar del passat», ha manifestat el portaveu de l'entitat en favor de la llengua, en referència a l'ascens de l'extrema dreta a França, Alemanya o Itàlia amb una pell diferent de la clàssica de tirants, botes i escenografia feixista.

La mobilització, que sortirà de la Plaça Sant Agustí a les 18 hores, recorrerà tot el centre de València fins a acabar al Jardí de Vivers. Al parc, tindrà lloc un acte especial d'inauguració del passeig central dedicat a la memòria d'Agulló. Amb la presumible participació de les autoritats locals -«fem una crida perquè acudisquen tots els grups municipals, independentment de la ideologia de la víctima cal donar una resposta contundent contra els crims d'odi», ha proclamat Gisbert-, el tall de cinta estarà acompanyat de música i imatges. A la commemoració, acudiran destacats artistes valencians.

El fantasma del 9 d'Octubre

Amb l'excusa del procés i a causa «de la deixadesa de la policia espanyola i de la Delegació del Govern espanyol», la bota feixista va actuar impunement per intentar rebentar la manifestació de l'esquerra política, social i civil valenciana durant el 9 d'Octubre. Un intent sense èxit, però que va mostrar la cara més virulenta i bel·ligerant de l'extrema dreta valencians amb intimidacions, puntades de peu i agressions als manifestants. Els fets, denunciats per les víctimes als jutges, estan sent investigats. De moment, hi ha 18 detencions, entre les quals es troben alguns membres relacionats amb l'afició radical del València CF, Ultras Yomus i altres amb un passat relacionat amb accidents virulents amb connexions amb el Grup d'Acció Valencianista (GAV). La majoria dels investigats compten amb un historial carregat d'antecedents.

La memòria d'aquells aldarulls, presents encara a la societat valenciana, ha provocat que els organitzadors, en la presentació de l'acte feta aquest divendres, foren preguntats per la qüestió. «Aquells incidents foren realitzats per grupuscles d'extrema dreta molt minoritaris, marginals. No hi haurà cap problema. De fet, ens reunirem amb Delegació de Govern espanyol per evitar que el dispositiu policial actue com l'altra vegada», ha contestat Gisbert. La memòria de Guillem Agulló més necessària que mai.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.