Camí del referèndum

Una DUI contra les amenaces de l’Estat?

Reagrupament planteja una declaració d’independència si Espanya boicoteja el referèndum

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'aprovació de la llei que avala el dret a l'autodeterminació i la convocatòria del referèndum trenquen amb l'ordenament espanyol i amb una etapa on han predominat els equilibris polítics i legals. En canvi, avui comença el conflicte obert amb l'Estat espanyol. Una dimensió desconeguda on els fets consumats i les decisions unilaterals comportaran múltiples conseqüències, entre les quals hi pot haver la Declaració Unilaterial d'Independència (DUI). Un mecanisme que Catalunya també podria fer servir en cas d'un bloqueig antidemocràtic o violent per part de l'Estat.

Una vegada convocat el referèndum pel proper 1 d'octubre, el Govern espanyol i l'aparell de l'Estat afinen l'arsenal jurídic per evitar la votació. Mariano Rajoy aposta per una resposta "proporcional, ferma i intel·ligent" i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en declaracions a la Cadena SER, afirma que"la democràcia actuarà amb totes les seves armes" i que no dirà al president Puigdemont "com retiraré les urnes". De totes maneres, l'estratègia del Govern estatal per aturar la votació encara és un misteri, i més tenint en compte que les suspensions del Tribunal Constitucional són paper mullat en aquesta nova fase d'enfrontament directe.

Periodistes i constitucionalistes espanyols ja han fet les seves apostes. Fa dues setmanes, quedava descartada la suspensió de l'autonomia a través de l'article 155 per manca de temps. Ara, una possible resposta que cada vegada agafa més volada seria l'aplicació de la Llei de Seguretat Nacional, aprovada per casos d'emergència però que permetria a l'Estat fer-se càrrec de les institucions i cossos de seguretat catalans; així com tenir marge per aplicar l'article 155. Les inhabilitacions de representants públics o de tot el Govern en bloc, així com declarar l'Estat d'excepció, són altres accions que contemplen les veus més reaccionaries del nacionalisme espanyol. Com a darrera instància per fer impossible el referèndum, els constitucionalistes coincideixen que la policia, la Guàrdia Civil o l'Exèrcit podrien retirar físicament les urnes. Rajoy, doncs, té tot un arsenal jurídic i coercitiu per evitar la votació. Això sí, de conseqüències imprevisibles.

Des de la seva creació l'any 2010, Reagrupament sempre ha predicat la Declaració Unilateral d'Independència (DUI).

En aquest context, Reagrupament ha fet públic aquesta setmana un manifest en el qual torna a posar sobre la taula la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), principi fundacional i estratègic d'aquest partit independentista. "Si al llarg de les properes hores o dies, l'Estat espanyol respongués al procés democràtic d'autodeterminació amb mesures inhabilitadores, de repressió de la voluntat popular o de qualsevol mesura que atempti contra la democràcia catalana, Reagrupament faria una crida al president de la Generalitat, a la presidenta del Parlament i als partits independentistes, a aprovar solemnement una Declaració Unilateral d'Independència".

En el text, Reagrupament recorda la seva "col·laboració i lleialtat" amb les altres forces sobiranistes per fer possible el referèndum, fins i tot quan havia de ser pactat amb l'Estat. Tot i que la formació grana planteja una sortida a un bloqueig de l'Estat, també creu necessària "la mobilització massiva per impedir les mesures antidemocràtiques del govern espanyol".

Tant si hi ha boicot per part de l'Estat com si no n'hi ha, la llei aprovada avui ja contempla fer una declaració d'independència 48 hores després del referèndum, sempre i quan es produeixi el referèndum i guanyi el . Per tant, d'aquí a menys d'un mes hauria de tenir lloc aquest dia històric.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.