La connexió PSPV-ultradreta

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Paterna, estiu de 2018. L’alcalde del municipi, Juan Antonio Sagredo (PSPV), posa amb un somriure d’orella a orella amb José Luis Roberto, líder de la formació ultradretana España 2000 i directiu de Levantina de Seguridad, la coneguda empresa del sector de vigilància privada. Sagredo i Roberto coincideixen en el lliurament del premi que un col·lectiu local concedeix a l’empresa. No és l’única coincidència: Sagredo i Roberto, a més, són veïns a Montecañada, una urbanització de luxe al municipi de l’Horta.

Aquesta condició de veïns, junt amb la negativa de Roberto a l’obertura d’un centre de menors a Montecañada, va fer que Sagredo també s’hi oposara. Ni la seua condició de socialista, ni la responsabilitat política, ni la pressió dels seus socis de govern van provocar que Sagredo canviara d’opinió. Heus ací un batlle del PSPV adoptant sense vergonya el discurs de la ultradreta.

La qüestió seria anecdòtica si, per desgràcia, no es repetira constantment. Es pot parlar d’un nexe d’unió, d’una mena de connexió bastarda i perillosa entre el PSPV i la ultradreta valenciana? Una altra foto diu que sí: fa a penes uns mesos, José Luis Roberto, de nou, posava cofoi al costat de Rafael Magdaleno, alcalde socialista de Sogorb. L’excusa era que Levantina de Seguridad s’havia fet càrrec de la vigilància del festeig taurí del municipi de l’Alt Palància.

Casualitat? Doncs no se’n vagen encara, que n’hi ha més. Algú recorda Joan Francesc Garcia? Era un jove i prometedor valor del PSPV que va ser alcalde del Puig entre 2003 i 2007. Era l’època de vi, roses i PAI i l’amic Joan Francesc va intentar desenvolupar un projecte urbanístic que triplicava la població del Puig sense immutar-se. La bombolla urbanística, però, ho envià a pastar fang.

El nom de Joan Francesc Garcia va saltar també als mitjans de comunicació amb un escàndol relacionat amb combats de valetudo, la lluita extrema patrocinada al País Valencià per empreses properes a la ultradreta i al mateix Roberto. Un programa de Tele 5 va fer una càmera oculta en 2005 on es veia que Manuel Corredera (PP), aleshores alcalde de Mislata, va autoritzar l’espectacle sanguinari a la seua ciutat i, a més, hi va assistir; també hi havia xiquets entre el públic. Al costat de Corredera, amfitrió d’un esport infestat de boxejadors d’ideologia ultra, hi havia el socialista Joan Francesc Garcia, qui també tenia una relació especial amb l’entorn d’España 2000.

L’escàndol va posar fi a la carrera de l’exalcalde del Puig i va evidenciar les connexions entre el valetudo, la ultradreta i els partits polítics convencionals. De fet, des d’aquell moment el municipi que aplega els combats de valetudo al País Valencià —sí, tretze anys després continuen fent-se sense cap tipus de problema— és Sedaví (l’Horta Sud), on José Luis Roberto ha trobat total llibertat de moviment des de l’època de l’alcalde Manuel Corredor (PSPV, oh, sorpresa!).

La presumpta connexió PSPV-ultradreta, fins i tot, compta amb un doble militant. Pascual Grau va començar la seua carrera com a regidor socialista a Dosaigües i, després de passar pel PP, va culminar el gir ideològic afiliant-se a España 2000. Dels contractes d’ajuntaments socialistes amb empreses relacionades amb la ultradreta i, en especial, Levantina de Seguridad, seria llarg parlar-ne, però només cal dir que rivalitzen en nombre i quantitat econòmica amb els acords signats amb administracions sota control del PP.

Amb aquesta informació, tal volta, no sobte tant la indulgència de la Policia Nacional amb els grups d’ultradreta que es presentaren a l’Aplec del Camp de Túria per mirar de boicotejar l’acte. Els veïns de Bétera van observar estupefactes com un grup de persones, liderades pel mateix José Luis Roberto, es van posar a tocar dels participants en l’aplec sense que els cossos policials impediren la situació d’evident tensió que es va crear.

El delegat del Govern, el socialista Juan Carlos Fulgencio, no se n’ha fet responsable i els fets de Bétera s’han convertit en un precedent perillosíssim de cara al 9 d’Octubre. Sembla com si els feixistes hagueren emprat l’Aplec del Túria com a camp d’entrenament per repetir les amenaces i agressions que es produïren l’any passat en la Diada nacional valenciana, de nou, amb una fastigosa passivitat policial.

Prendrà el socialista Fulgencio alguna mesura per evitar les agressions feixistes? Obrirà la boca un tal Ximo Puig, líder del PSPV i president de tots els valencians? Seguirà la impunitat de la ultradreta el 9-O i la resta de l’any? La resposta a les preguntes marcarà si el títol d’aquest article és només una diarrea mental de l’autor o, per contra, una desgraciada, torbadora, perillosa i antidemocràtica realitat.
 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Antoni Rubio
Antoni Rubio