Fets de l’Aplec del Camp de Túria

“Ens advertiren que ens retrobaríem el 9 d’octubre i que ens farien córrer”

El feixisme ha tornat a actuar al País Valencià. En aquesta ocasió a Bétera, on se celebrava la setena edició de l’Aplec de Camp de Túria, una jornada festiva i reivindicativa que coneguts membres de l’extrema dreta valenciana van voler boicotejar a còpia d’amenaces i intimidacions. I segons els agredits, amb la connivència de la Guàrdia Civil.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Divendres a la tarda saltaven les alarmes. Els organitzadors de la setena edició de l’Aplec de Camp de Túria, previst per a aquest cap de setmana, denunciaven, a través d’un comunicat, nous fets d’intimidació similars als que es venen donant darrerament al País Valencià.

Segons el comunicat, “des de feia dies, diferents grupuscles d’extrema dreta han estat amenaçant amb boicotejar l’acte. Els mateixos que van caldejar els dies previs del 9 d’octubre; alguns dels quals, com Pepe Herrero, imputats per aquells fets que van escandalitzar la societat valenciana”.

 

 

Efectivament, les amenaces es van complir i les xarxes es van omplir de vídeos i d’imatges que provaven unes agressions que, novament, s’han pogut practicar a la llum del dia. Perquè malgrat l’alerta prèvia de l’organització de l’Aplec a les autoritats pertinents, els sabotejadors es van poder apropar sense cap impediment al recinte on se celebrava l’Aplec. “Davant la passivitat de la Guàrdia Civil”.

L’Aplec del Camp de Túria se celebra des de fa set anys arreu de la comarca sense cap incident fins aquest any. L’organitzen casals, ateneus, col·lectius juvenils, de dansa, música, teatre i cultura popular d’arreu de la comarca. Guillem Agulló, pare de l’activista homònim assassinat pel feixisme l’any 1993, destaca que fins i tot “l’any 2012 es va celebrar també a Bétera -n’era la primera edició-, quan governava el PP”, sense que res no passés. Un fet que contrasta amb l’actitud actual del partit, ja fora del Govern local, que ha denunciat la “cessió de material municipal” per part del consistori “per a actes independentistes”. I com quasi sempre, la protesta del PP no ha deixat d’anar acompanyada per fets encara més lamentables.

 

Fonts de l’Aplec recorden que en anteriors edicions havien patit amenaces, si bé “mai amb aquest grau d’odi i d’agressivitat”.

Què va passar?

“Quan arribàrem al lloc de trobada, al parc del Jonqueral, estaven les paredes i l’escenari muntat i vam comprovar que hi havia gent amb banderes espanyoles i senyeres de la ciutat de València. Es van anar sumant fins arribar a ser un parell de centenars”, relata Guillem Agulló. “El grup, tal com vam poder saber, estava convocat per España 2000 i anaven acompanyats pel seu líder -José Luis Roberto- i per membres del PP de Bétera. Van rodejar tot el recinte amb actitud prepotent i agressiva cridant ‘arriba España’, ‘viva la Guàrdia Civil’ i insultant als presents, advertint-nos que ens retrobaríem el 9 d’octubre a València i ens farien córrer”.

Després de llançaments d’ous i d’amenaces de mort i d’insults com ara “putes i guarros davant dels fills”, la Guàrdia Civil va contenir aquest grup amb un cordó de seguretat. Una mesura insuficient, segons els amenaçats, atès que “els teníem a tocar de les nostres cadires, a només un metre de distància i sense poder escoltar els parlaments pels seus crits i xiulets, a més d’impedir l’accés a l’Aplec, perquè ho encerclaven tot”, explica Guillem Agulló.

Fonts organitzadores de l’Aplec vinculen els fets a la “permissivitat de què gaudeix el feixisme par part de les institucions”. Denuncien, també, que els “escopiren, espentaren” i els tiraren petards, també contra els menors i la gent gran que participava en la cercavila inaugural. Afegeixen, alhora, que “tot i els moments de tensió, les activitats pogueren realitzar-se amb més o menys normalitat”, podent així gaudir a la nit de les actuacions musicals.

Permissivitat policial

Preguntats pel motiu pel qual han denunciat aquesta actitud, els organitzadors assenyalen que “tot i estar assabentats de les amenaces prèvies -arribaren a reunir-se amb nosaltres una setmana abans de l’Aplec per garantir la seguretat-, no van destinar els recursos necessaris per evitar que els feixistes es concentraren en el pateix parc del Jonqueral, a menys d’un metre de distància on celebràvem les activitats. D’altra banda”, afegeixen, “feien cas omís a les nostres denúncies, al·legant que ells no havien vist cap agressió”. Guillem Agulló alerta d’aquesta connivència, assegurant que la Guàrdia Civil tractava els feixistes “amb palmadetes a l’esquena”.

Segons el mateix testimoni, molts dels agressors eren membres coneguts de l’extrema dreta valenciana, dels qui van actuar el 9 d’octubre pels carrers de València. Així ho certifiquen també els organitzadors, donant els noms de Pepe Herrero, Vicent Estrucht “el Alfarrasí” o l’esmentat José Luis Roberto, líder d’España 2000. Tots es manifestaven amb membres de la corporació municipal del PP de Bétera, que secundaven la convocatòria.

L’Aplec del Camp de Túria sempre s’ha celebrat amb la intenció de forjar la implicació i la complicitat dels col·lectius de la comarca. Amb esperit cultural i reivindicatiu, en aquesta jornada també hi havia prevista la intervenció, a distància, d’Anna Gabriel i del cantant Valtònyc, tots dos exiliats a Suïssa i Bèlgica respectivament. Una excusa perquè l’extrema dreta trobés arguments per legitimar amenaces i agressions contra veïns indefensos que, segur, continuaran celebrant les properes edicions. Fer el contrari seria regalar la victòria als violents.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.