Judici al procés

Mobilitzacions i pedagogia democràtica: valencians i balears contra la sentència del 1-O

Amb el tauler polític espanyol i català esperant la sentència als dirigents independentistes que van impulsar la convocatòria del referèndum del 2017, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca i la Plataforma pel Dret a Decidir al País Valencià ultimen la seua resposta solidària a una resolució judicial que s'albira com a un càstig exemplar. Ambdues entitats proposaran diverses mobilitzacions i accions pedagògiques per conscienciar de les conseqüències democràtiques com a rèplica a la decisió del Tribunal Suprem.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

D'ençà que els colps de les porres, les espentes violentes i els cossos arrossegats pel terra dels votants durant el referèndum català del 2017 van colpir diversos ciutadans d'arreu de l'Estat espanyol, el sobiranisme valencià i balear han expressat en reiterades ocasions la seua solidaritat amb «els represaliats a Catalunya». Tant a València com a Palma -també en altres indrets d'ambdós territoris germans del Principat- s'han produït diverses concentracions i mobilitzacions que han reclamat periòdicament «la llibertat dels presos polítics».

Un clam de solidaritat contra els empresonats, els forçats a marxar lluny de les seues cases i els encausats en diferents procediments contra l'independentisme català que tornarà a escoltar-se a la capital valenciana i balear en resposta a la sentència que ultima el Tribunal Suprem sobre els dirigents sobiranistes que van impulsar el referèndum d'autodeterminació l'any 2017. D'aquesta manera, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM), juntament amb l'Obra Cultural Balear i un bon grapat d'altres associacions que fan part de la Plataforma 31 de desembre –Ateneu Pere Mascaró, Esquerra Republicana, Fundació Emili Darder, Grup Blanquerna, Joves d'Esquerra, MÉS Joves, MÉS per Mallorca, STEI i Unió Obrera Balear-, convocaran tres concentracions de rebuig envers la resolució judicial condemnatòria pels processats al judici del procès.

«Tinc per segur que els condemnaran, no sé si a tots per igual, supose que no, segurament a alguns més o d'altres manco, tant en anys de presó com d'inhabilitació i de multes econòmiques. Ara bé, segur que patiran condemna tots, i per això tenim preparada la resposta», explica a aquest setmanari la presidenta de l'entitat sobiranista mallorquina, Margalida Miquel. Les ciutats de Palma, Manacor i Inca seran els escenaris d'unes protestes que tindran lloc el mateix dia que es faça pública. Concentrats a la mateixa hora i davant d'algun edifici que siga seu del poder institucional espanyol, l'univers sobiranista de les Illes Balears clamaran envers aquesta causa judicial.

L'Assemblea Sobiranista de Mallorca, però, vol anar més enllà. «Estem pensant a organitzar un acte, ja amb més temps i planificació, que mobilitzi molta més gent, que segurament serà fer tres manifestacions alhora, tres columnes diferents que sortiran al mateix temps de Palma, Inca i Manacor i confluiran en un punt concret que encara no tenim decidit», apunta Miquel. Una mobilització que podria ser similar a l'organitzada any rere any per la Plataforma 31 de desembre, encarregada de la marxa del 30 de desembre. No debades, aquesta entitat ha cridat a sortir als carrers, durant els últims dos anys, en protesta per l'internament que pateixen els dirigents independentistes. A la manifestació del passat 30 de desembre de 2018, van desfilar aproximadament 2.000 persones.

A l'altra banda de la Mediterrània, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià també planteja accions per contestar la interlocutòria de l'alt tribunal espanyol. «Quan surta la sentència, primer intentarem transmetre a la societat valenciana que les condemnes als dirigents independentistes catalans són un qüestionament de la democràcia en majúscules», indica Toni Infante, coordinador de la plataforma sobiranista. «Com a demòcrates, pensem que el poble català, com també el poble valencià, té dret a decidir. Si el poble pren decisions democràtiques que no agraden a l'Estat espanyol, les institucions espanyoles les hauran d'assumir. Els pobles tenen dret a decidir-ho tot», insisteix.

Infante afirma que «el full de ruta de la solidaritat amb el poble català vindrà marcat per la decisió del Tribunal Suprem i la posterior resposta de Catalunya». Tot i aquest condicionament, la plataforma sobiranista té previst realitzar campanyes de conscienciació entre la societat valenciana sobre «les implicacions democràtiques» de la resolució judicial i diverses mobilitzacions al carrer, les quals seran impulsades a través del col·lectiu Solidaritat i República País Valencià. «El nostre propòsit és encarar la previsible duresa de la sentència des d'un atac a la democràcia. A banda de les simpaties pel procés d'autodeterminació a Catalunya, volem conscienciar als valencians que aquesta resolució és un cop contra la decisió dels pobles a decidir el seu futur», assenyala.

La Plataforma pel Dret a Decidir, fins i tot, realitzarà manifestacions al carrer lluny de les fronteres del País Valencià. Com a gest de solidaritat amb un territori germà com ara Catalunya, l'entitat valenciana participarà de les marxes que ha previst l'Assemblea Nacional Catalana per respondre a la decisió judicial dels set magistrats del Tribunal Suprem que signaran la resolució sobre els líders independentistes que van promoure un referèndum el passat 1 d'octubre de 2017. «Encara ens queden qüestions per concretar, però realitzarem diverses accions i campanyes. És un tema cabdal com a demòcrates», detalla. I assegura: «Des d'aquesta perspectiva, a més, creiem que comptarem amb una major complicitat de la societat valenciana. Hi ha moltes persones que durant els darrers anys s'estan adonant que l'Estat espanyol és una democràcia de baixíssima qualitat».

«Nosaltres sempre hem insistit molt a denunciar el judici-farsa que pateixen els dirigents independentistes», remarca. «Per això, vam posar especial èmfasi perquè en el manifest de la Comissió 9 d'Octubre hi haguera referències solidàries amb el poble català, així com es sol·licitara la llibertat dels presos polítics», expressa. «Crec que hi ha una part de la societat valenciana que està conscienciada amb aquesta qüestió des d'un prisma de defensa dels valors democràtics. Només cal veure que en la lectura del manifest final de la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre les al·lusions a la llibertat dels presos polítics van ser les més aplaudides», defensa.

També Acció Cultural del País Valencià s'ha pronunciat en aquest sentit. Segons l'entitat, "el judici ha demostrat sobradament que els presos no han comès cap delicte". Per això, anuncien que convocaran concentracions si la sentència del Tribunal Suprem no és absolutòria. "No s’ha pogut trobar cap indici de delicte en el comportament dels càrrecs associatius i institucionals presos, perquè en una democràcia no és delicte exercir el dret de lliure manifestació ni tampoc el del lliure exercici a l’expressió d’opinió mitjançant una consulta o referèndum". Concretament, l'entitat presidida per Joan F. Mira farà una crida a concentrar-se a la plaça de l'Ajuntament de València a les 19.00 el mateix dia en què es publique la sentència "per expressar el nostre absolut rebuig i la nostra exigència de respecte a les llibertats democràtiques fonamentals, d’alliberament dels presos polítics catalans, i de diàleg amb les institucions catalanes com a única possible via de solució", diuen des de la plataforma cívica.

El sobiranisme valencià i balear, preparat per respondre a la resolució dels magistrats espanyols.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.