Partits

Temps difícils per a l’entesa política

Quim Torra intervé a Prada de Conflent per insistir en l’estratègia de confrontació amb l’Estat i el PSOE, que ha rebut una noves ofertes de coalició per part d’Unides Podem, les ha rebutjades per considerar-les «inviables».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No són temps senzills per a l’entesa entre socis polítics. Si bé arreu de l’Estat espanyol s’han forjat aliances entre distints partits per accedir a diversos governs autonòmics, aquesta dinàmica sembla cada cop més difícil d’emular a l’Estat espanyol i cada vegada, també, més a prop del trencament a Catalunya. Almenys si fem cas dels missatges encreuats públicament.

És migdia a Prada de Conflent i Quim Torra protagonitza una conferència en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, que celebra la seua 51a edició. Amb autocrítica i sense «voluntat autodestructiva», Quim Torra feia una crida a refer el camí i restablir la confiança entre els partits independentistes, totalment desfeta des dels darrers pactes municipals i a la Diputació de Barcelona. Un missatge conciliador, però basat en una estratègia que no tot l’independentisme vol assumir: la de la confrontació.

Basant-se en paraules de Carles Puigdemont escrites en el seu darrer llibre de reflexions polítiques, Reunim-nos, Torra lamentava que «el realisme polític exclou una resolució dialogada i negociada amb l’Estat sense passar abans per una nova etapa de confrontació». El president de la Generalitat, a més, reconeixia que la «confrontació no és agradable, però no la podem defugir». Tot i la seua crida a «aprofundir en la unitat», el cas és que aquesta estratègia no convenç, ni de bon tros, tot l’independentisme.

Tampoc no convenç tothom, per descomptat, les propostes estratègiques d’Esquerra Republicana. Des de la presó de Lledoners, Oriol Junqueras responia a les preguntes de Catalunya Ràdio, i no descartava una convocatòria d’eleccions com a resposta a la cada cop més imminent sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics independentistes. Unes eleccions que Quim Torra ja ha expressat que no té pensades convocar i en les quals ERC ha insistit en diverses ocasions. Alhora, Junqueras tornava a fer una aposta «pel diàleg i per la negociació», es mostrava «convençut» que «sabrem trobar-la» i confiava que en el futur, aquesta aproximació a l’Estat seria inevitable. El líder d’ERC tampoc no s’estava de qüestionar l’estratègia de l’Assemblea Nacional Catalana. «La Diada ha de ser inclusiva i en cap cas deixar fora aquells que no pensin com tu». Una declaració que contrasta amb les emeses des de l’entorn de Junts per Catalunya, que han encaixat les crítiques llançades des de l’entitat independentista que presideix Elisenda Paluzie.

Torra intervé a Prada de Conflent a la Universitat Catalana d'Estiu / Rubén Moreno - Govern de la Generalitat de Catalunya

Tot plegat reforça un escenari polític de debat intens entre els socis del govern català, que no coincideixen en quines estratègies han de seguir per treballar en escenaris futurs que requeriran, segur, de més unitat de la que venen demostrant les darreres setmanes.

Pel que fa a l’Estat espanyol, Pedro Sánchez encara és president en funcions i res no fa pensar que serà investit el mes de setembre. Almenys fins ara, quan les insinuacions de futures coalicions fetes per Unides Podem han estat rebutjades pel Partit Socialista.

Concretament, la coalició dominada per Pablo Iglesias enviava al PSOE una sèrie de propostes resumides en 119 pàgines per fer efectiu un Govern de coalició. Una d’aquestes es basen en el que Pedro Sánchez va oferir a Unides Podem fa ara un més -i que els morats van rebutjar: una vicepresidència i tres ministeris. El problema, però, era el contingut dels ministeris.

La vicepresidència que demana la coalició és la de Drets Socials i Igualtat, però ofereix quatre fórmules -que sempre inclouen aquesta exigència- per arribar a un acord de coalició. En la primera afegeixen els ministeris de Treball i Seguretat Social, el de Sanitat, el d’Habitatge i el d’Economia Social. En la segona proposta demanen, en canvi, les carteres de Transició Ecològica, Habitatge i Ciència i Universitats. La tercera proposta seria assumir Transició Ecològica, Ciència i Agricultura i un ministeri de ‘l’Espanya buidada’ per combatre la despoblació. La quarta i última opció seria accedir als ministeris de Transició Ecològica, Treball i Seguretat Social, Cultura i Ciència i Universitats. Totes quatre inclouen la vicepresidència esmentada.

Però el PSO ha tornat a reaccionar per rebutjar una oferta que considera «inviable». I aprofita, en un comunicat, per convidar Unides Podem a «trobar altres fórmules que faciliten un Govern i un programa progressista». Diu el partit de Pedro Sánchez que «la proposta, en termes programàtics, ens resulta molt pròxima», però «no hi ha cap canvi de posició d’Unides Podem distint al que va mantenir des del principi».

Alhora, el partit del Govern també subratlla que Unides Podem té «una distinta concepció sobre l’estructura del Govern» i demana «evitar l’existència de dos governs al mateix consell de ministres». El PSOE també destaca «les importants diferències que ambdues formacions tenim en qüestions d’Estat, com ara la crisi de convivència a Catalunya», que torna a estar al centre del debat.

Insisteix el PSOE que ha iniciat un «diàleg amb la societat civil» que servirà per «presentar un programa progressista que serà debatut amb la resta de forces, especialment amb Unides Podem», i confia que amb això es desbloquege la situació política. I el partit insisteix que «s’ha evidenciat inviable la fórmula de coalició», demanant «explorar altres fórmules de governabilitat» i convidant la coalició morada a «treballar en aquesta direcció».

Dues situacions polítiques, la de Catalunya i la de l’Estat espanyol, que fan difícil la governabilitat. Si al Principat la distància entre els dos socis cada cop és més gran en termes estratègics, a Espanya sembla difícil una futura entesa entre PSOE i Unides Podem que puga fer efectiva la investidura de Pedro Sánchez el mes de setembre.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.