Ajuntaments

Els municipis de la deslleialtat entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana

Fins a 22 municipis en què els partits que integren l’executiu català podien sumar majoria per governar, aquesta suma no s’ha fet efectiva i ambdós partits han decidit optar per obtenir l’alcaldia gràcies al suport d’altres partits. Els analitzem.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Malgrat la crida de Quim Torra a establir pactes entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana als municipis on fora possible, aquest desig no sempre s'ha complert. Malgrat la suma possible entre totes dues formacions, en 23 municipis catalans han acordat signar pactes amb altres partits. L'acord ha estat tan corrent que fins i tot a Barcelona, els comuns justificaven acceptar el suport de Manuel Valls esmentant els pactes que s'han donat arreu de Catalunya. Per exemple, tots els que expliquem tot seguit, en què tant Junts per Catalunya com Esquerra Republicana han preferit fer servir el suport del PSC abans que el del seu soci polític natural.

Altafulla

Tarragonès, 5.000 habitants. Amb 13 regidors al consistori, La suma d'Esquerra Republicana (amb cinc) i de Junts (amb dos) feia majoria absoluta. Però Esquerra ha preferit comptar amb el suport de la regidora socialista i de la del partit municipalista Ara. Així, el nou alcalde, Jordi Molinera, substituïrà Fèlix Alonso, dels comuns, que havia governat durant els últims vuit anys.

Calella

Maresme, 19.000 habitants. Aquest municipi costaner està governat des del 2011 per Montserrat Candini, convergent, que tornarà a governar fins l’any 2023. Junts per Calella, marca local de Junts per Catalunya, va ser el partit més votat el 26 de maig: sis regidors de 17 i més del 28% dels vots. Amb Esquerra Republicana, segona força més votada amb quatre regidors, podia assolir una majoria més que absoluta, però l’espai postconvergent ha preferit ajudar-se del PSC, la quarta formació més votada, amb dos regidors i sense assolir conjuntament la majoria absoluta al consistori, que està en nou cadires. Aquest pacte, però, no és nou. Candini ja va governar amb el PSC l’anterior legislatura.

Cassà de la Selva

Gironès, 10.000 habitants. Localitat governada l’última legislatura per Martí Vallès, d’Esquerra Republicana, ara aquest partit ha empatat a regidors amb Junts per Catalunya, que ha quedat a només tres vots dels republicans. El desempat està en mans de l’únic regidor que no és de cap dels dos partits. Es tracta del socialista Marià Montsuñer, que ha fet alcalde el postconvergent Robert Mundet.

Castell-Platja d’Aro

Baix Empordà, 10.000 habitants. Després que el convergent Joan Giraut en fora alcalde des de 2011, ara el PSC ocuparà l’alcaldia amb Maurici Jiménez. Tots dos partits empaten a cinc regidors, si bé la majoria és per a JxCat per 121 vots. Però els socialistes s’ajuden d’Esquerra Republicana (tres regidors) i comuns (un regidor) per assolir nou cadires i obtenir la majoria absoluta.

Castellví de Rossanes

Baix Llobregat, 1.900 habitants. És una de les poques localitats del Baix Llobregat dominada durant l'anterior legislatura pels postconvergents. I continuaran a l'alcaldia gràcies a un pacte de JxCat amb el PSC. Amb quatre regidors de nou, Junts és la formació més votada seguida per la marca local del PSC, que en té tres. Esquerra Republicana en té dos, per la qual cosa podria haver donat suport als de Puigdemont, que han preferit entendre's amb els socialistes. L'alcalde serà Adrià Camino.

Cervera

Segarra, 9.000 habitants. L'espai postconvergent continuarà governant aquesta capital comarcal. Ho farà tot i que el guanyador dels comicis del 26 de maig fou Joan Santacana, candidat d'Esquerra Republicana. L'aritmètica de Cervera era perfecta per emular el govern de la Generalitat: els quatre regidors d'ERC i els tres de Junts sumaven majoria absoluta en un consistori de tretze cadires. Però el nou alcalde és Ramon Augé, que s'ha ajudat dels dos regidors socialistes i d'altres dos d'una candidatura independent.

Figueres

Alt Empordà, 46.000 habitants. La capital comarcal tindrà per primera vegada una alcaldessa d’Esquerra Republicana. Des del 2007 venia sent governada pels convergents i anteriorment pels socialistes. Enguany l’aritmètica feia possible un pacte entre Junts per Figueres i ERC, que sumen 13 regidors de 21. Però ERC, amb Agnès Lladó al capdavant, pacta la investidura amb PSC, Guanyem Figueres (marca local de la CUP) i el partit veïnal Canviem Figueres, sumant entre tots ells 11 regidors.

La Granada

Alt Penedès, 2.000 habitants. Aquest petit municipi té 11 regidors, deu dels quals els sumen a parts iguals Esquerra Republicana i Junts. El partit de Puigdemont ha quedat a 31 sufragis del de Junqueras, i el PSC desempatarà l’equació donant suport als postconvergents. Joan Cols, que ja va ser alcalde entre 2007 i 2009 i entre 2011 i 2013 -en virtut de pactes municipals- torna a l’alcaldia.

La Jonquera

Alt Empordà, 3.000 habitants. Aquest municipi fronterer amb la Catalunya Nord continuarà governat per l’espai postconvergent a través de Sònia Martínez, alcaldessa des de 2011. Junts, força més votada, va traure cinc d’onze regidors, i necessita d’un per governar. Esquerra Republicana en té quatre, però JxCat s’ajuda de Narcís Quintana, electe pel PSC.

Llançà

Alt Empordà, 5.000 habitants. Socialistes i convergents han governat conjuntament durant l’última legislatura. I malgrat que Junts per Catalunya sumen amb ERC -tres i quatre regidors respectivament sobre un total d’11-, Junts prefereix fer govern amb el PSC, que també té tres regidors. L'alcaldia serà rotativa: els dos primers anys per al socialista Francesc Guisset i els dos últims per a la neoconvergent Núria Escarpanter.

Lloret de Mar

Selva, 37.000 habitants. La victòria de Junts per Catalunya, força més votada el 26 de maig, li atorgava set regidors de 21. L'alcaldable Jaume Dulsat podia ser investit en segona volta per aquesta condició, atès que la suma d'Esquerra Republicana, amb tres regidors, no arriba a les onze cadires que exigeix la majoria absoluta. Malgrat aquesta possibilitat, JxCat ha decidit pactar amb el PSC, segona força més votada amb cinc regidors, i tots dos podran governar amb majoria absoluta.

Malgrat de Mar

Maresme, 18.000 habitants. Municipi sempre dominat pels socialistes, enguany el PSC torna a ser la força més votada amb molta diferència: 8 regidors de 17, a un de la majoria absoluta i cinc per sobre de la segona formació més votada, els independents de Junts per Malgrat. Aquesta candidatura no té res a veure amb la formació de Puigdemont, si bé són independentistes i van protagonitzar una moció de censura durant l’anterior legislatura contra el PSC, que va convertir en alcaldessa la candidata d’aquesta formació, Mari Carmen Ponsa. Enguany, aquest partit, amb Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i CUP volia reeditar el quadripartit. Finalment, Junts per Catalunya, amb dos regidors i el 10% dels vots, s’ha desmarcat i dona l’alcaldia al socialista Joan Mercader.

Oliana

Alt Urgell, 1.800 habitants. Miquel Sala, convergent i alcalde des de 2011, no repetirà en el càrrec. Esquerra Republicana s’ajuda del PSC per desbancar-lo i l’alcaldessa serà Carme Lostao. En aquesta petita localitat, Junts havia tret quatre regidors, si bé els tres d’ERC i els dos del PSC són suficients per assolir el govern municipal.

La Riera de Gaià

Tarragonès, 1.700 habitants. Jaume Casas Sordé, de Junts per Catalunya, repeteix com a alcalde. La formació de Puigdemont té quatre regidors i necessita d’un altre per assolir la majoria absoluta. Podria optar per un dels tres regidors d’Esquerra Republicana o pel que ha aconseguit la marca local dels comuns, però s'ajuda del socialista José Carmona.

Sant Cugat del Vallès

Vallès Occidental, 90.000 habitants. Municipi de tradicional domini convergent, enguany l’actual alcaldessa, Carmela Fortuny, ha estat apartada gràcies a un pacte entre Esquerra Republicana i CUP, que comptarà amb el suport extern i imprescindible del PSC. Junts, amb nou regidors, hauria de sumar quatre més per assolir la majoria absoluta. Entre els sis d’ERC, els quatre del PSC i els tres de la CUP, la suma és factible perquè la republicana Mireia Ingla esdevinga alcaldessa.

Sant Vicenç de Castellet

Bages, 9.000 habitants. Convergència havia governat aquest municipi des del 2007. Enguany, Esquerra Republicana superava Junts per 190 vots -empatant a cinc regidors- i tots dos partits tenien l'oportunitat de formar un govern independentista amb 10 de 13 regidors. En canvi, els republicans han optat pel suport dels socialistes (dos regidors) i comuns (un), i l'alcaldessa serà Adriana Delgado.

La Selva del Camp

Baix Camp, 5.500 habitants. L'última legislatura havia tingut com a alcalde el republicà Jordi Vinyals. I repetirà, malgrat que Esquerra Republicana no és la formació més votada. Ha aconseguit tres de tretze regidors, un menys que Junts i PSC. Els socialistes i els republicans han reeditat el pacte de governabilitat que ja van establir durant l'anterior legislatura i han anul·lat la possibilitat que ERC i Junts governen conjuntament.

Tàrrega

Urgell, 17.000 habitants. Rosa Maria Perelló, alcaldessa des de 2011 (Junts per Catalunya) comptava amb continuar a l’Ajuntament gràcies a la seua majoria de set regidors sobre 17. Però Esquerra Republicana, amb cinc regidors, s’ajuda dels tres de la CUP i d’un dels dos del PSC per arrabassar-li l’alcaldia i donar la vara de comandament a Òscar Amenós.

Tordera

Maresme, 17.000 habitants. Joan Carles Garcia, de Junts per Catalunya, continuarà al capdavant de l’alcaldia. Ha empatat a cinc regidors amb Esquerra, Però s’ajuda dels tres regidors del PSC per governar.

Vilafranca del Penedès

Alt Penedès, 40.000 habitants. Junts per Catalunya, amb l’alcalde Pere Regull al capdavant, és la força més votada amb set regidors. En necessitava quatre més si volia assolir la majoria absoluta, i ha optat per ajudar-se dels quatre del PSC, malgrat que Esquerra Republicana en té cinc.

Vilallonga del Camp

Tarragonès, 2.300 habitants. Gemma Benaiges, d'Esquerra Republicana, desbanca de l'alcaldia Francesc Xavier Armengol, de Junts. ERC era el partit més votat, amb quatre regidors d'onze. Podia pactar amb els neoconvergents, que en tenen tres, però l'entesa ha sigut amb socialistes i la formació independent Tots.

Vila-seca

Tarragonès, 22.000 habitants. Igual que en l’anterior cas, Junts per Catalunya, amb vuit regidors, podria ajudar-se d’Esquerra Republicana (amb tres) per assolir la governabilitat, que està en 21 cadires. Però s'ha ajudat dels dos regidors del PSC perquè Pere Segura puga ser investit, encara que siga, en segona volta. Militants locals del PSC han protestat contra aquest pacte, que consideren una imposició de la federació provincial del partit.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.