ALERTA ULTRA

"Ortega Smith no pot continuar atacant la ciutadania com si res"

Hilal Tarkou, advocat de Reus, ha sabut aquesta setmana que s'acceptava a tràmit la seva denuncia contra el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith. No és el primer cop que es querella contra una formació d'extrema dreta per islamofòbia, ja ho va fer el 2011 amb Plataforma per Catalunya i ara 14 dels seus membres estan pendents de judici.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Perquè ha posat aquesta denúncia contra el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith?


Perquè la meva consciència i la meva obligació moral no em permeten assumir la perpetració d'un delicte que està circulant per les xarxes socials com la pólvora. Això és inacceptable. Que un senyor surti en una xerrada, envoltat de molta gent, incitant a la violència i a l'odi. Això és un delicte que tots nosaltres tenim l'obligació de denunciar-ho. No només jo. Qualsevol ciutadà que vegi un delicte que s'està cometent. Així ho estableix la llei.

Què denuncia exactament?


En el codi penal està tipificat a l'article 510. Fa referència al fet que tot ciutadà, a tota persona, que incita a la violència, a l'odi o a la discriminació ha de ser castigat conforme les penes del mateix codi penal. Jo considero que les manifestacions del vídeo són absolutament greus, i molt. Per l'absència de raó. Intenta, d'alguna manera, que la gent vegi la comunitat musulmana com l'enemic a combatre, l'enemic de la democràcia, de la vida, d'Europa. Quina finalitat té aquest home darrere de tot això? Si és per aconseguir vots, jo crec que es pot parlar d'immigració. Però, no es pot arribar al punt d'assenyalar els musulmans com l'enemic a combatre. Això està absolutament tipificat al Codi Penal.

En quina situació es troba ara la denuncia?


La vaig presentar el 20 d'abril. Avui he rebut la interlocutòria que inicia el procediment per iniciar la investigació contra Vox i contra el senyor Ortega Smith. Aquest famós advocat que diu que defensa els drets i sempre està assegut a l'estrada del Suprem és qui surt al vídeo fent incitació a l'odi. Ara serà cridat a declarar al jutjat. Possiblement, ara que és diputat, anirem al Suprem.

Hi ha antecedents que fonamentin que això pugui acabar en condemna?


Si això no acaba en condemna, tanquem els jutjats i marxem. És un senyor que diu que van per nosaltres, que senyala als musulmans dient que som l'enemic a combatre, l'enemic d'Europa i ens qualifica d'invasors. Imagini vostè quin tipus de paraules ens queden per incitar a l'odi. Més que aquestes, és impossible. Ens està identificant com enemics, i a l'enemic cal odiar-lo i anar contra seu. Tot això genera un malestar i atempta contra la pau social i la convivència. Que vingui aquest senyor, després de la feina de moltes persones que treballen per la convivència, imagini's quina conclusió se'n pot extreure al respecte. Ortega Smith no pot continuar atacant la ciutadania com si res. És una qüestió social.

Per què creu que no hi ha més denuncies com la seva?


Cadascú ho mira des del seu punt de vista. Però, insisteixo, cada ciutadà té l'obligació de denunciar quan veu un fet criminal. Jo sóc una persona compromesa amb els drets humans. No és el primer cop que ho faig. Sóc autor d'una querella contra Plataforma per Catalunya. Com a conseqüència, hem aconseguit, malgrat es dissolgui el partit, aquesta gent no en surtin indemnes. Tots esperen el judici, 14 d'ells. Com a professional del dret, que he jurat la Constitució i m'he compromès de forma solemne a acatar-la, el que no puc permetre'm és quedar-me callat davant d'aquests delictes.

De què es tracta la denúncia contra PxC?


Pel programa electoral posa punts de caràcter racista. Fins i tot relaciona la comunitat musulmana amb les màfies. Al seu programa diu que eliminaran totes les places per immigrants i que aquest no estan pagant impostos. Una barbaritat de propostes. Això arriba a la meva bústia i penso que això no pot quedar així. El 2011 ho porto a la fiscalia jo mateix. A finals d'any aniran a judici 14 d'ells, membres de la direcció.

Alguns són a Vox ara, oi?


Exactament, hi ha membres de la cúpula de Plataforma per Catalunya que estan a Vox. I seran jutjats.

Hi ha hagut més oportunitats per presentar denuncies com la seva?


Segur que n'hi ha hagut moltes. Hem d'estar atent i atacar a tot això. M'hauria agradat que totes les associacions de drets humans ja haguessin actuat. Espero que es personin els pròxims dies.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.