Front antirepressiu

Fixen data per una vaga general a les portes del judici contra l'1 d'octubre

La convocatòria, impulsada per la Intersindical_CSC, comptarà amb el suport dels principals partits i entitats independentistes però no amb el dels principals sindicats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després d'una setmana d'incerteses i negociacions, aquest divendres la Intersindical_CSC ha fet oficial la convocatòria d'una vaga general el dia 7 de febrer. Tindrà el suport del sindicat de professors USTEC, la CGT Ensenyament o el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Aquesta convocatòria arribarà amb els presos polítics independentistes instal·lats a Madrid i a pocs dies de la cel·lebració del judici que finalment començarà pels volts del 12 de febrer.

Oficialment, els motius de la vaga són la protesta contra el fet que "des de fa anys els drets laborals a l'Estat Espanyol estan en clara regressió perquè els criteris neoliberals s'han imposat". Així consta al preavís de vaga que van fer públic el divendres passat. Així, demanen també la derogació de la reforma laboral, el salari mínim de 1.200 euros o la superació de la bretxa salarial de gènere dels llocs de treball.

A ningú se li escapa, però, que al rerefons de tot plegat hi ha el context polític en el qual viu el país. La proximitat del judici als líders independentistes, que en un principi havia de començar el dia 5 de febrer, tot i que per ara no està clar que sigui així, ho fa inevitable. Malgrat que les previsions de l'inici de la vista al Suprem puguin variar des de la Intersindical_CSC asseguren que la vaga seguirà endavant perquè "en una colònia sempre hi ha motius per a la vaga". És més, declaren que la convocatòria està absolutament desvinculada del judici. No és difícil mirar enrere i veure els problemes que ja va tenir aquest sindicat amb Foment del Treball quan va convocar la vaga del 8 de novembre que la patronal qualificava de política. Finalment, però, la justícia va intercedir en favor del sindicat.

Una altra cosa és saber quina força mobilitzadora pot tenir la convocatòria si el judici s'endarrereix. Tal vegada, es preveu que aquest actuï com un pol mobilitzador important en diferents àmbits.

Els suports

Fins al moment, el sindicat de professors, USTEC és l'únic que s'ha pronunciat públicament en favor de la vaga. No pas, però, la IAC al qual està vinculat el sindicat de docents. Tampoc s'hi sumarà com a tal la CGT, tot i que les seves sectorials tindran llibertat per escollir què fan i CGT Ensenyament ja ha donat suport explícit a la vaga general. Des del sindicat s'exposa que el no suport exprés a la vaga no es deu al fet que hi estiguin en contra, sinó al poc temps que han tingut per debatre si hi participaven des que la I_CSC l'anunciés. Com era d'esperar, tampoc els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, hi donaran suport.

En canvi, la convocatòria ha rebut l'adhesió explícita de la gran majoria dels partits independentistes (JxCat, ERC, Demòcrates, la CUP...) i les principals organitzacions de l'independentisme civil, ANC i Òmnium Cultural, així com dels CDR.

Cal recordar que en l'anterior vaga de la Intersindical, el 8 de novembre de 2017 i pocs dies després dels empresonaments, va suposar la consolidació dels Comitès de Defensa de la República com un actor a tenir en compte dins del magma independentista. En aquella ocasió, malgrat que el seguiment als llocs de treball no va ser molt ampli, l'actuació dels CDR va aconseguir col·lapsar les principals vies de comunicació terrestre del país, especialment als punts fronterers.

Vist els suports "oficials" que està sumant aquesta convocatòria, pot ser que l'escenari sigui similar al d'aquell 8 de novembre de 2017. Una participació que des de la I_CSC accepten de qualificar com a "més qualitativa que quantitativa".

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.