Independències

El Consell per la República, l'eina per internacionalitzar el procés

Amb l'objectiu de guanyar suports a la Unió Europea i marcat per la vaga de fam dels presos catalans, l'independentisme ha presentat aquest dissabte l'eina per internacionalitzar el procés: el Consell de la República. Un ens que compta amb el suport d'ERC i de l'espai post convergent, però al qual s'oposa la CUP. «El Consell per la República farà allò que les institucions no poden fer», ha afirmat Carles Puigdemont, en referència a la via eslovena de la independència citada pel president català Quim Torra.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Apel·lant a l'estratègia de fer un pas enrere per agafar impuls, Esquerra Republicana de Catalunya va mostrar la seua via per aconseguir la independència al passat Consell Nacional celebrat al setembre. Per obtenir la convocatòria d'un referèndum «inevitable», tal com van expressar els dirigents republicans, calia, entre altres coses, apostar per la internacionalització del procés. Una reflexió que compartien amb l'altra casa gran de l'independentisme català: l'espai postconvergent que encapçala Carles Puigdemont.

D'aquesta manera, i deixant a banda els matisos estratègics d'ERC i del PDeCAT, aquest dissabte ambdues forces polítiques han presentat al Teatre Reial Flamenc de Brussel·les l'eina per internacionalitzar el procés: el Consell per la República. Un instrument del qual recela la CUP, l'única branca de l'arbre independentista que no dóna suport a la creació d'aquest ens. La coalició anticapitalista «no vol contribuir a avalar iniciatives que parteixen des d'una lògica simbòlica, que no tenen com a objectiu central la ruptura democràtica amb l'Estat espanyol i que no disposen de mecanismes de control democràtics i populars». Són partidaris de crear una institució d'aquesta mena i consideren «cabdal» internacionalitzar el procés, però discrepen «d'espais que responguin a estratègies de comunicació per acontentar l'opinió pública catalana». Amb tot, Poble Lliure sí que en dona suport. 

Amb 40.000 persones inscrites, finançat per aportacions privades i marcat per la vaga de fam dels presos catalans, el Consell per la República naix per «fer allò que les institucions no poden fer». «En un context en el qual les nostres institucions estan sota llibertat vigilada, de restriccions, de recentralització podrà fer el que les nostres institucions no poden fer», ha assegurat Carles Puigdemont per defensar que el Consell per la República tindrà unes funcions que aniran més enllà del terreny simbòlic. Un missatge que coincidia amb les declaracions del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra: «Estem disposats a tot per ser lliures». «Hem perdut la por», ha remarcat amb la intenció d'obrir la porta a la via eslovena. No debades, aquestes declaracions de Torra es produïen després del seu viatge al país eslau per copsar la seua experiència independentista.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant el seu discurs| @QuimTorraiPla

Aquest ens, al marge dels cops d'ulls de Torra a referents actuals de nacions que s'han independitzat, compta amb la seua primera missió per internacionalitzar el procés i mostrar Espanya a ulls dels seus aliats europeus com a un estat que no compleixen amb els drets fonamentals. Tal com ha detallat l'exconseller de Salut Toni Comín, una de les primeres mesures a emprendre pel Consell per la República serà la presentació d'una iniciativa ciutadana europea perquè la Unió Europea active l'article 7 del tractat de la zona comunitària, és a dir, la paralització dels drets d'aquest estat en al·lusió a «una violació i persistent d'un estat membre dels drets fonamentals».

L'altre gran propòsit del Consell per la República és la posada en marxa d'una assemblea paral·lela al Parlament català. Els membres d'aquest òrgan seran escollits pels inscrits que s'apunten a l'estructura ubicada a Bèlgica durant els pròxims dotze mesos. L'assemblea, de fet, tindrà la potestat de seleccionar el president del Consell per la República, el qual elegirà, al seu torn, els integrants d'aquest. De moment, Puigdemont ocuparà el càrrec de president i els exconsellers Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí seran consellers del nou ens. També la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana Elisa Paluzie o el diputat republicà i referent de Demòcrates Toni Castellà.

Per a internacionalitzar el procés català, el Consell per la República té previst que diversos especialistes facen un seguiment dels diferents processos judicials oberts que hi ha contra l'independentisme. Encara més, hi ha la pretensió d'escriure un llibre blanc de l'autodeterminació a Catalunya. «S'impulsaran accions per fer valdre el dret d'autodeterminació», ha proclamat Comín, que ha indicat que «s'elaboraran continguts republicans» i «es construiran estructures republicanes» de la mà d'aquest consell.

L'exconseller de Salut, Toni Comín, explica els àmbits d'acció del Consell per la República| ERC

«Hi ha un clam d'unitat que recorre Catalunya que hauríem d'escoltar. Si no ho fem, difícilment des de la política tindrem l'autoritat moral per fer el que cal fer. I si això arriba a passar, si perdem l'autoritat moral, perdríem tot el que hem aconseguit, que és moltíssim», ha avisat Puigdemont, abans de fer una crida cap a la unitat de l'independentisme: «[El Consell per la República] és un espai lliure per conjugar aquesta unitat estratègica de l'independentisme». «És un espai divers, el més divers que es pugui i el més plural que es pugui», ha ressaltat aprofitant la coincidència entre ERC i els postconvergent en aquest projecte polític per reivindicar implícitament la iniciativa política de la Crida Nacional, de la qual és el referent i que buscar aixoplugar a l'independentisme d'una manera transversal.

Els versos punyents de Valtonyc, la música reivindicativa de Lluís Llach, una carta de l'expresidenta del Parlament català empresonada Carme Forcadell i un vídeo davant l'ONU de Pau Casals han complementat l'acte, junt amb les intervencions d'altres referents independentistes. Tota una mostra de la necessitat estratègica de l'independentisme representat per ERC i per l'espai polític de Puigdemont i el PDeCAT d'impulsar la internacionalització del conflicte amb l'Estat espanyol. El Consell per la República serà l'eina per desenvolupar aquesta tàctica.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.