Eleccions Municipals

Qui és qui a l'entorn de Valls per aconseguir l'alcaldia de Barcelona

L'exprimer ministre francès ha anunciat oficialment la seva voluntat de governar la capital catalana. Retratem les persones de les que s'envoltarà per aconseguir aquesta fita.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Manuel Valls ha presentat aquest dimarts la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona rodejat de la high class de l'espanyolisme civil. Ha començat, però, amb una primera ensopegada: la tria del lloc. Que tot un exprimer ministre francès prengui la decisió d'ubicar l'acte a la sala Mirador del CCCB, amb capacitat per a 135 persones, quan se n'havien convidat 160 (entre personalitats i periodistes), és massa flagrant per a ser un mer descuit. Més encara quan només es pot accedir a la sala a través d'un ascensor. El caos ha estat important i l'emprenyamenta entre les persones que esperaven, moltes amb invitació, gens menyspreable.

"Ho han fet perquè es digui que hi havia tanta gent que no s'hi cabia", remarcava una dona que s'havia quedat a les portes.

Així doncs, Ignacio Martin Blanco ha hagut de fer-se pas, amb dificultats, entre la munió de periodistes per poder arribar a l'accés de l'ascensor. El diputat català ha estat l'únic representant de la primera plana de Ciutadans a l'acte. Tot i que fonts de la candidatura esperen que la formació d'Albert Rivera –un dels primers a donar corda a l'exprimer ministre francès- presti la seva estructura i els seus drets electorals a la llista de Valls, aquest fa esforços per desvincular-se'n i intentar mostrar la seva com una llista transversal de l'espanyolisme.

A escala de partits la jugada no li ha sortit bé. PP i PSC li han donat carabasses. Tanmateix, qui sí que s'hauria bolcat amb la candidatura per trencar la dicotomia independentisme/Colau a Barcelona ha estat Societat Civil Catalana. Aquest dimecres, però, no han entrat a la sala. Una de les persones pròximes a Valls és Joaquim Coll. El vicepresident de l'entitat unionista i militant del PSC ha estat dels convidats que no ha pogut entrar per culpa de la manca de places. L'altre rostre pròxim al que vol ser alcalde de Barcelona apareixia al telèfon d'una de les persones que coordinava la llista de convidats a l'acte. Es tracta de l'expresident de l'entitat i actualment líder de la Fundació Joan Boscà i membre de l'entitat ultradretana Somatemps, Josep Ramon Bosch.

Bosch, que va haver de dimitir com a president de SCC catalana després que es descobrís que proferia amenaces per mitjà d'un perfil fals de Facebook i que difonia propaganda feixista a través d'un compte de Youtube, manté encara un perfil molt actiu dins l'esfera unionista catalana. De fet, d'ell es diu que és la persona responsable de fer arrencar el pla Manuel Valls i de bastir l'equip d'assessors que ha planejat la seva proposta política, segons publicava El Mundo. Fa poc, Valls i Bosch van fer junts una conferència per Sociedad Civil Navarra.

Un altre vell conegut de l'unionisme, vinculat al finançament de SCC, que no va assistir a l'acte però que està estretament vinculat amb la campanya de Valls és l'empresari de Naturhouse Félix Revuelta. Ell va ser el cap visible d'una reunió amb empresaris espanyols que va fer l'ara alcaldable per Barcelona a Marbella per tal d'arreplegar fons per la candidatura. Entre els representants del món empresarial destacava, també, Luís Conde, president d'una empresa de caçatalents –que va contractar a Esperanza Aguirre quan va deixar la política- i membre del lobbie empresarial barceloní Barcelona Global, pròxim al sector turístic. Conde és una altra de les mans dretes habituals de Valls a Catalunya.

Dins el món empresarial, Valls també ha teixit vincles amb la família Gallardo, propietat de l'empresa Almirall, una de les més importants de Catalunya i del conjunt de l'Estat espanyol segons Forbes. Segons les informacions publicades en diversos mitjans, l'exprimer ministre francès hauria iniciat una relació sentimental amb l'hereva de l'imperi Susana Gallardo. Coneguda per la seva anterior relació amb l'hereu de l'empresa Pronovias Alberto Palatachi, Gallardo és una activa militant anticatalanista. El passat 1 d'octubre es va enregistrar en un vídeo dient que havia pogut votar fins a quatre vegades en diferents punts de votació. Pronovias, com Naturhouse, és una de les empreses que va promoure la fuga d'empreses de Barcelona a Madrid durant els mesos més intensos de la passada tardor.

Qui també era a l'acte és la que es coneix com una de les gurús de Valls. Es tracta de l'escriptora Núria Amat, estretament vinculada a l'elit cultural espanyolista de la capital catalana. Firmant del manifest anticatalanista Foro Babel –un dels embrions de Ciutadans, sorgit el 1996- és també la responsable de l'acostament del premi Nobel Mario Vargas Llosa a Societat Civil Catalana. Amat és coneguda, entre altres coses, per haver titllat de "nazi" la política lingüística de la Generalitat en diferents ocasions.

Al costat de l'escriptora hi havia també d'altres figures de la intel·lectualitat espanyolista de Barcelona com l'arquitecte Òscar Tusquets –que va formar part de la temptativa unionista de fer-se amb el control del Col·legi d'Arquitectes, Arquitectos Unidos-, o l'exmembre de la Comissió europea i catedràtic d'economia Francesc Granell.

Del món de l'activisme anticatalanista, a l'acte hi havia també l'advocat Pere Lluís Huguet, president del col·lectiu d'advocats Llibertats, afí a Societat Civil Catalana. D'aquest col·lectiu també era una de les persones que s'ha encarregat de donar la cara davant dels convidats la premsa emprenyats per no poder entrar a l'acte. Es tracta de Chantal Moll de Alba, membre de Ciutadans, advocada i professora de la Universitat de Barcelona vinculada al sector immobiliari.

A l'acte hi ha assistit també la germana de Valls, Giovanna, coneguda per criticar obertament a les xarxes els posicionaments anticatalanistes del seu germà. Finalment, als comandaments de l'equip de premsa hi era el periodista Albert Montagut, acomiadat fa tot just una setmana per la directiva del Barça, on hi feia tasques de comunicació i que va ser assessor de Pasqual Maragall durant els Jocs Olímpics del 1992. Se suma així a l'assessorament del també exmaragallista Xavier Roig, encarregat de la campanya de Valls.

Tot plegat, la punta d'un entramat socioempresarial espanyolista català que, a mesura que avanci la campanya, anirà prenent forma.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.