País Valencià

Els partits del Botànic, contra els empresonaments dels dirigents independentistes

Fidel a la seua estratègia anticatalanista, la síndica del PP, Isabel Bonig, va demanar la reprovació del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, arran de la seua piulada a favor de la llibertat dels presos independentistes catalans. Aquest dijous els portaveus del PSPV, Compromís i Podem a les Corts Valencianes han donat suport a Morera i han mostrat el seu rebuig a l'empresonament preventiu dels consellers i líders civils sobiranistes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

PP i Ciutadans s'havien engalanat amb una roba ben particular. Vestits amb samarretes i pantalons de camuflatge i amb brúixola, motxilla i cantimplora, les dues formacions dretanes de les Corts Valencianes tenien com a objectiu trobar les empremtes catalanes del Govern valencià al passat Debat de Política General. Una tasca d'autèntics exploradors, que tot i practicar-la durant tota la legislatura, van intensificar l'any passat per aquestes dates. L'arribada d'una tardor calenta per la convocatòria del referèndum d'autodeterminació a Catalunya i la posterior declaració d'independència del Principat ho motivaven.

Amb l'inici del curs polític a l'Estat espanyol marcat per la commemoració dels moments més intensos del procés independentista a Catalunya, la síndica dels populars al parlament valencià, Isabel Bonig, ha tornat a revifar l'estratègia anticatalanista i de buscar erosionar el Consell per aquest flanc. D'aquesta manera, la popular va presentar durant aquesta setmana una moció de reprovació sobre el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, de Compromís. El motiu de la petició era una piulada de la segona autoritat del País Valencià a favor de l'alliberament dels presos independentistes catalans. «Té raó @jordievole. No té cap sentit, ni trellat, ni base jurídica mantenir en presó preventiva a @joseprull @junqueras @ForcadellCarme @raulromeva @quimforn @jcuixart @jordisanchezp @dolorsbassac. Cal buscar diàleg, acords sobre base política, no d'acusació penal», escrivia Morera com a comentari d'una piulada del periodista televisiu Jordi Evole.

«Morera es totalment lliure de pensar el que considere sobre aquesta qüestió o qualsevol altra. Ara bé, el fet que siga la segona autoritat de la Comunitat impedeix que puga realitzar manifestacions properes a l'apologia del delicte, acusar els jutges d'una suposada prevaricació i posar en dubte l'Estat de Dret», argumentava Bonig per presentar una iniciativa a la qual podria sumar-se Ciutadans. «De vegades, la falta de cultura democràtica és preocupant. Hi ha qui vol perseguir a qui opina diferent. I cal defensar el dret a opinar lliurement sempre que és respecte a l'altre. Sense por. Sense censura prèvia. Respectar i ser respectats», contestava el president de la cambra valenciana i dirigent de Compromís en una piulada, en la qual adjuntava una imatge de l'article 20 de la Constitució Espanyola, que empara la llibertat d'expressió.

El president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, i la vicepresidenta de l'executiu valencià, Mónica Oltra, de Compromís, expressaven el seu suport a Morera després del comentari de Bonig. «És la seua llibertat d'expressió», va assenyalar el cap del Consell. «La llibertat d'expressió està feta per a garantir la lliure expressió d'allò que no ens agrada, sobretot. És molt fàcil rebre una opinió quan coincideix amb la teua. Hi ha la voluntat d'un partit perquè tothom pense com ells, però açò es dóna en altres règims que no són precisament democràtics», va afirmar Oltra.

Morera, però, ha sumat suports aquest dijous a les Corts Valencianes. Encara més, els tres síndics de les forces que conformen l'Acord del Botànic (PSPV, Compromís i Podem) s'han manifestat en la mateixa línia que el president de l'hemicicle, és a dir, contra l'empresonament dels dirigents polítics independentistes catalans. «L'opinió de molts juristes en Espanya i de la meua és que no hi ha raons objectives per mantenir-los en presó provisional, com també ocorre amb Eduardo Zaplana», ha manifestat el síndic socialista al parlament valencià, Manuel Mata, sobre els presos catalans. «És una mesura absolutament excepcional i ha d'estar motivada pel risc de destrucció de proves o el de fugida, que en la meua opinió no existeixen, o la possible reiteració delictiva», ha explicat. I ha rematat: «A Espanya és absolutament impossible una declaració unilateral d'independència». «És la meua opinió, no la del partit», ha aclarit.

El síndic del PSPV-PSOE a les Corts Valencianes, Manuel Mata| EL TEMPS

Fran Ferri, síndic parlamentari dels valencianistes, també ha defensat al seu correligionari, a banda de mostrar-se en contra de l'empresonament dels dirigents independentistes catalans. «Ser president de les Corts Valencianistes no limita la teua llibertat d'expressió. Està molt lleig que el PP i, especialment, la senyora Isabel Bonig Torquemada, vullga censurar aquelles opinions que no comparteix», ha reblat, relacionat l'actitud de la líder dretana amb la Inquisició. «Ara bé, no és només l'opinió del president de les Corts Valencianes, sinó també la de molts altres juristes. De fet, jo compartisc aquest posicionament defensat per periodistes i altres advocats», ha manifestat. «En aquest cas [en referència als presos catalans], la presó preventiva no està justificada», ha insistit Ferri.

El síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri| Compromís Corts

El dirigent de Compromís, al seu torn, ha remarcat el seu rebuig sobre l'actitud de la líder dels conservadors. «Si el PP pretén realitzar una persecució política contra aquells que no pensen com ells, evidenciaria que tenim una democràcia de baixa qualitat», ha criticat abans de recordar: «Ser president de les Corts Valencianes no t'anul·la com a persona política».

La tercera pota del Botànic, encarnada per Podem que actua de soci parlamentari, comparteix opinió amb Mata i Ferri. «Sembla que el PP no pot fer que no parega un titular del Mundo Today», ha expressat Antonio Estañ, líder de Podem al País Valencià, copiant la piulada d'Evole sobre la moció per reprovar Morera. «L'ús que s'ha fet del delicte del delicte de rebel·lió com de la privació de la llibertat és inadequat en aquest cas, a banda que no ajuda per a res en buscar una solució dialogada al problema de Catalunya», ha opinat el mandatari morat.

Antonio Estañ, líder de Podem al País Valencià| Podem

Tot un conjunt de manifestacions que, sumades a les d'altres diputats com ara el valencianista Josep Nadal, mostren el rebuig de l'esquerra valenciana amb representació a les Corts Valencianes sobre l'empresonament preventiu dels consellers i líders civil de l'independentisme català. I que suposa una diferència notable amb el missatge profundament anticatalanista i, paradoxalment, d'una oposició a la catalana que practiquen PP i Ciutadans. Amb l'ambient a Catalunya escalfant-se per l'inici del curs polític i la virulència dels escamots de l'extrema dreta al carrer retirant llaços grocs, els dos partits ubicats a l'espectre conservador de l'hemicicle poden repetir vestimenta i discurs al pròxim Debat de Política General.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.