Renovació postconvergent

El PDeCAT es puigdemonitza a mig gas

Una direcció formada per bona part de l'antiga cúpula i amb incorporacions dels sectors crítics serà l'encarregada de portar el partit cap a la Crida Nacional

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A vegades, hi ha coses que en qüestió de poca estona fan mil tombs per tornar on eren al principi. Encara que el segon principi sigui substancialment diferent del primer. Tan enrevessat com això ha estat aquest tercer dia d'Assemblea Nacional del PDeCAT. Una jornada de diumenge en què, com es preveia dissabte a la nit, David Bonvehí ha estat nomenat president del partit i Míriam Nogueras vicepresidenta. Els dos, clar, amb el beneplàcit de Puigdemont.

Entre el vespre de dissabte i el migdia de diumenge, però, s'han succeït diferents esdeveniments que transformen, parcialment, el sentit de la direcció escollida pels postconvergents. Una transició que encarnaria la caiguda, per nou vots, de l'esmena que demanava implementar la República "immediatament" i deixava l'exigència per al "més aviat possible".

Cal situar-se en el moment en què Marta Pascal decideix fer públic que renuncia a presidir el partit i deixa via lliure a la candidatura de consens, entre oficialistes i crítics, que s'havia gestat durant la setmana a mig camí entre Hamburg i la presó de Lledoners. Una candidatura que havia de donar als puigdemontistes les regnes del partit, malgrat compartir equip amb la majoria de la directiva de Marta Pascal i tenir el seu segon de bord com a cap de files. Entre els crítics destacats, els consellers Miquel Buch i Damià Calvet, dos noms que serien clau més endavant.

Perquè ells dos poguessin entrar a la direcció, però, calia retocar el règim d'incompatibilitats. La proposta no va reunir els suports suficients durant el dissabte i, de bon matí, els associats han decidit, amb un 59% dels vots, mantenir el quadre d'incompatibilitats inicial.

La decisió ha caigut com una gerra d'aigua freda sobre els crítics, que el dissabte a la nit ja se les havien tingut amb la direcció del partit. Fonts dels crítics asseguren que durant el debat sobre la Comissió d'enllaç que ha de coordinar la deriva del PDeCAT cap a la Crida Nacional, Buch i Calvet se les haurien tingut amb Bonvehí i, segons El Món, el conseller d'interior hauria arribat a amenaçar a deixar el partit. Fonts del partit asseguren que Bonvehí hauria arribat a fer constar el seu malestar a Puigdemont, que li hauria reiterat el seu suport.

Sigui com sigui, després que Buch i Calvet fossin reglamentàriament descartats com a membres de la direcció, els contactes als passadissos s'han accentuat. A Damià Calvet se l'ha vist conversar molta estona amb Albert Batet, molt proper a Puigdemont. També Buch i Marta Madrenas, diputada de JxCat, han tingut diferents trobades. També el grup d'afins a Marta Pascal, capitanejat per Ferran Bel, Carles Campuzano i Maria Senserrich es reunien uns metres més enllà d'on ho feien els crítics.

Segons ha pogut saber EL TEMPS, durant uns moments hi ha hagut sobre la taula la possibilitat que s'acabessin presentant fins a tres candidatures a dirigir el partit. La dels oficialistes, encapçalats per Campuzano i Bel; la dels crítics i una convidada sorpresa, la llista presentada pel badaloní David Torrent. Aquesta candidatura s'ha plantejat com una crítica a com s'ha fet el procés d'elecció de la direcció, amb la voluntat de votar amb llistes desbloquejades, i tenia com a únic objectiu la dissolució de la direcció per celebrar unes primàries.

La manca de temps per bastir noves llistes i la confiança dipositada en Bonvehí per part de Puigdemont -alguns diuen que també el gen convergent hi ha tingut a veure- han acabat fent confluir de nou a crítics i oficialistes en una proposta de consens. Dins d'aquesta s'hi ha encabit la totalitat de l'anterior direcció, a excepció de Pascal. L'han complementat noms de les diferents famílies: rullistes, turullistes, del corrent liberal Llibergència o de la família interna Generació Llibertat. La substitució de Buch i Calvet, però, ha deixat els continuistes en una major posició de força.

D'aquesta manera s'ha arribat a les votacions, on la llista de consens ha rebut un contundent toc d'atenció. Fins al 28,9% dels associats han decidit votar a favor dels pro primàries. Una xifra gens menyspreable i que ha fet que Bonvehí hagués de reconèixer en el seu primer discurs com a president del partit que s'havien fet coses malament a l'hora de dissenyar el mecanisme d'elecció de la directiva.

Abans de la seva compareixença, però, hi hagut la lectura d'una carta dels presos polítics per part de la filla de Jordi Turull, Laura Turull. També una breu intervenció del conseller a l'exili Lluís Puig i parlaments de l'ex-primer ministre d'Escòcia Alex Saldmon, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra. Dels discursos de tots ells se n'extreia el que ja s'havia acordat a les ponències: la prioritat del partit ha de ser caminar cap a la Crida Nacional i enarborar l'estendard de la unitat.

Així ho confirmaria Bonvehí en el seu discurs. "Si ets del PDeCAT, has d'estar a la Crida", ha dit contundent. Al nou president postconvergent, poc avesat a marcar perfil públic, se l'ha vist nerviós, entrebancat i en alguns moments excepcionalment sincer. Ha reconegut que ell hauria "aprovat la llei de transitorietat després del referèndum" o que "quan vam fer Junts per Catalunya la vam encertar, sense voler, segurament". També ha afirmat que els dies previs a la declaració d'independència el PDeCAT va donar suport a Puigdemont fins al final "encara que canviessin d'opinió cada dues hores, estàvem al seu costat".

Acabats els parlaments, Xavier Trias, que dirigia l'acte, ha promogut el que ha acabat un ensopit Cant dels Segadors a cappella que no estava al guió.

La sensació és que gairebé res ha estat sobre el guió aquests dies. I sí, Puigdemont ha aconseguit el que es proposava: un partit alineat a la seva estratègia. Però les tensions d'aquests dies demostren que no restarà sotmès als seus designis. Venen dies moguts per al PDeCAT.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.