Reformes postconvergents

Les tres victòries dels crítics del PDeCAT

Puigdemont imposa el seu criteri i fer fora a Marta Pascal. Els crítics també aconsegueixen definir com ha de ser la relació amb la Crida Nacional o entre la direcció i les bases.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El PDeCAT emfatitza la puigdemontització. Fa unes setmanes, des de dins del partit s'afirmava que seria una Assemblea Nacional plàcida. Res més lluny de la realitat. Tanmateix, a mesura que avançaven els dies, sobretot a partir de la presentació de la Crida Nacional, ha estat un continu embolica que fa fort.

Els crítics del PDeCAT, emparats per Carles Puigdemont, s'han fet forts i han aconseguit forçar debats i posicionaments que incomodaven la direcció de Marta Pascal. Passat el segon dia de congrés, no és gens precipitat afirmar que els puigdemontistes han aconseguit sumar tres importants victòries.

1- Aparell sota control.

La desconfiança que molts crítics expressaven vers la direcció de Pascal havia situat a la cap de files del partit al punt de mira des de feia mesos. Entorn de Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei, s'havia gestat una candidatura alternativa per alinear el partit als designis del president a l'exili. Tot plegat, però, va agafar una dimensió especial en el moment en què es va filtrar que Puigdemont situava una dicotomia clara: o Pascal o ell. Reunions entre els consellers postcovergents presos polítics amb crítics acabaria de definir amb el que s'acabarà coneixent com el 'pacte de Lledoners'.

Tot i que la líder sorgida del congrés fundacional s'ha resistit a fer un pas al costat, finalment la pressió ha pogut amb ella. "No pot ser que no tingui la confiança de Puigdemont", ha expressat Pascal durant la roda de premsa en què ha anunciat que s'apartava de la cursa cap a la direcció del partit. El gest s'ha anat cuinant al llarg de tot el dia al voltant d'un acord entre membres de l'actual direcció afins a Puigdemont i els crítics.

El resultat de tot plegat serà una direcció amb molt pes dels consellers presos polítics, exiliats i actuals i en la qual David Bonvehí té molts números per ocupar el lloc de president. Al seu torn, la vicepresidència aniria a parar a Míriam Nogueras. La diputada al Congrés seria l'encarregada d'alinear amb el parit els seus companys a Madrid als que se'ls ha acusat de ser poc seguidistes de Puigdemont. El ball de noms, però, es tancarà el diumenge al migdia.

2- Rumb a la Crida definit.

L'altra victòria dels crítics ha estat la rubricació de l'aposta per encaminar el partit cap a la Crida Nacional presentada per Puigdemont i que pretén ser el nou partit transversal de l'independentisme. La presentació de dilluns ha fet mutar el debat de la relació amb Junts per Catalunya a les discussions sobre què fer amb el nou projecte de Puigdemont. A mesura que avançava el dissabte, als debats de les ponències política i organitzativa s'anaven aprovant esmenes que assenyalaven aquesta direcció. Així, s'ha acordat crear un comitè paral·lel a la direcció que permeti dibuixar la transició.

En una línia similar, s'han aprovat també esmenes que afirmaven que el partit ha de treballar, d'ara endavant, per la construcció de la República amb immediatesa i sense renunciar a la via unilateral. Posicionaments molt més marcats del que inicialment es definien a la ponència plantejada per la direcció.

3- Una direcció rebaixada

La tercera de les victòries dels crítics era evitar que la direcció del partit veiés reforçades les seves atribucions. Així doncs, a la ponència organitzativa s'han aprovat diferents esmenes que advoquen per reforçar la capacitat decisòria de les bases i de control sobre la cúpula. Així, han tombat la voluntat de la direcció de traspassar el règim disciplinari a la direcció i treure'l de la Comissió de Transparència. "Dinamitava la separació de poder", afirmen.

També s'han aprovat esmenes per tal que qualsevol associat pugui convocar consultes vinculants amb el suport de tres agrupacions locals, en comptes del 5% que assenyalava la ponència de la direcció. Finalment, els associats també han obtingut la capacitat de marcar el sentit del vot dels representants del partit a les investidures o les mocions de censura.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.