Corrupció

El contracte milionari de la constructora investigada per dopatge electoral a Ciegsa

El magistrat del cas Taula, Víctor Gómez, ha obert una nova peça sobre finançament electoral del PPCV a través de Ciegsa, l'empresa pública encarregada de construir col·legis. Enrique Ortiz i Rover Alcisa haurien pagat suposadament 350.000 euros i 150.000 euros a canvi presumptament d'adjudicacions escolars l'any 2007. Rover Alcisa va rebre aquell any un contracte per poc més de cinc milions d'euros per construir el Centre Social el Grau de València.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb una polsera de la bandera espanyola, corbata blau marina i un vestit impecable, l'exsecretari general del PP de Francisco Camps, Ricardo Costa, va asseure davant del jutge. Costa estava penedit. Sempre havia negat qualsevol relació amb el finançament il·legal del PPCV durant les campanyes municipals i autonòmiques del 2007 i les espanyoles del 2008. Però amb el judici convertint-se en una realitat, va decidir col·laborar amb Anticorrupció. Va erigir-se en el darrer pentito valencià. I com si es tractara d'una versió oposada a la seua frase de «la festa a València no s'acaba mai», l'exdirigent de la formació de la gavina va destapar: «Van recollir-se 150.000 euros de Rover Alcisa, 15.000 de Secopsa i 350.000 d'Enrique Ortiz». El popular feia referència a donacions al partit que no havien eixit a la llum mai.

Mesos més tard d'aquella confessió, Costa va ratificar-se. Com a col·laborador de la Fiscalia Anticorrupció en la macrocausa de Taula, va assenyalar que el finançador reconegut del PP i constructor imputat en diversos casos de corrupció, Enrique Ortiz, i l'empresa Rover Alcisa havien pagat comissions al PP a canvi de l'adjudicació de col·legis per part de Ciegsa, l'empresa pública que s'encarregava de construir les infraestructures educatives. Aquesta declaració va derivar en l'obertura d'una nova peça al cas Taula sobre el presumpte finançament il·legal del PP durant la campanya electoral del 2007. En la nova línia d'investigació, estan involucrats l'exvicepresident de la Generalitat Valenciana, Vicente Rambla; el president de la constructora Rover Alcisa, Alfredo Rodríguez, i el promotor Ortiz. Ara bé, cap d'ells està imputat.

L'any 2007, precisament, Rover Alcisa va rebre una adjudicació a través de Ciegsa. Es tractava de «l'execució de l'obra relativa» al Centre Social El Grau de València, una escola pública situada en els barris marítims de la ciutat. Amb un import total de 6.125.532, 96 euros, el contracte va atorgar-se a la constructora esquitxada per aquesta nova peça del cas Taula per quasi un milió d'euros menys, 5.145.447,69 euros.

Tal com va contar EL TEMPS, l'empresa d'edificació va rebre entre 2006 i 2008 treballs per un valor de 502.287.242 euros, segons les resolucions recollides al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Entre l'any anterior, el mateix i el posterior a la presumpta entrega de la constructora al PPCV, Rover Alcisa va pescar dos contractes l'any 2006 de 27.613647,80 euros de la conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en aquell moment dirigida per Juan Cotino, expresident de les Corts Valencianes i exdirector de la policia espanyola.

Pocs mesos després de les eleccions valencianes del 2007, la constructora també va obtenir un megacontracte de 466.316.758 euros per a la construcció, conservació i explotació de l'autovia CV-95 en el seu tram d'Oriola (Baix Segura) i costa. Ho va fer, però, del bracet de Construcciones y Estudios SA, Luis Batalla SAU (implicada també en el finançament irregular del PP valencià), i Torrescamara y Cia de Obras SA.

Rover Alcisa, tanmateix, està involucrada en una altra peça del cas Taula en la qual s'investiga el presumpte dopatge electoral de la formació de la gavina. Segons la investigació, la mercantil apareix com una de les suposades donants de la campanya electoral de l'exalcaldessa de València Barberà durant els comicis locals de 2007. La firma va aportar 60.000 euros a Laterne, l'empresa que organitzava els actes dels populars de València. Com va fer la trama Gürtel amb Orange Market, Laterne hauria sigut emprada com a societat intermèdia per camuflar presumptament les donacions irregulars en diners negres dels senyors de la rajola valenciana als conservadors. La constructora era contractista habitual de l'Ajuntament de València.

Si la investigació sobre la campanya electoral de Barberá de l'any 2007 fou possible gràcies a la confessió l'exassessor del PP al consistori Jesús Gordillo, les noves dades sorgeixen de la confessió de la mà dreta de Camps durant els anys de vi i roses per al PP valencià. Una col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció que ha provocat dos maldecaps judicials a la constructora Rover Alcisa.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.