Podem

Roberto Jaramillo: «Apostem per un model de confluència amb la potència de Barcelona en Comú»

-Roberto Jaramillo (València, 1985) és regidor de Joventut, Canvi Climàtic i Innovació a l'Ajuntament de València per València en Comú, la marca que integra a Podem i exmilitants d'Esquerra Unida. Responsable de Transparència a la Diputació de València, aspira a convertir-se en secretari general de Podem a València amb un model de partit que replica les estratègies de Barcelona en Comú.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

-Què espereu des de l'Ajuntament de València del nou govern de Pedro Sánchez?

Sánchez va posicionar-se de manera clara a favor d'un millor finançament. Quan era a l'oposició, va dir que el PP podia canviar el model perquè tenia el Govern espanyol i el 51% del Consell de Política Fiscal i Financera. Per tant, a partir d'ara, Sánchez haurà de transformar les paraules en fets. I més amb Ximo Puig de president de la Generalitat Valenciana. A banda d'algun missatge tenebrós sobre la qüestió del finançament que va pronunciar al debat de la moció de censura, nosaltres exigirem una reivindicació que és de justícia per al nostre territori.

-I més enllà de la millora del finançament?

Demanem autonomia als ajuntaments a l'hora de decidir les inversions sobre la nostra ciutat. I l'exemple de tot plegat seria la paralització de la licitació per ampliar la V-21, que tindrà una afecció important sobre l'horta de València i que incideix en un model de mobilitat contrari al que s'està duent a terme per part de l'equip de govern. Caldria veure, amb tot, en quina situació està l'adjudicació i quina seria la fórmula legal per aturar-ho. Recordem que tant el ple de l'Ajuntament de València com el d'Alboraia van votar-hi en contra del projecte. També demanem la condonació del deute de l'Estat per a la Marina València i que s'elimine la taxa de reposició, com a bota que va imposar-se des del BOE per ofegar el municipalisme.

-En l'àmbit estatal, què espera del nou executiu del PSOE?

A nivell més de l'Estat, caldria frenar la involució pel que fa als drets i a les llibertats, tot i que els nomenaments dels ministres, com ara la designació de Fernando Grande-Marlaska a Interior, envien un missatge contrari. Cal derogar la llei mordassa, ja que hi ha suficients suports a la cambra per fer-ho. També hi ha altres assumptes puntuals que caldria abordar com ara la retirada de les medalles a Billy el Niño o netejar RTVE, ja que independentment de la durada del seu govern dóna temps per poder realitzar aquestes qüestions.

-Parlant en clau municipal, després de la marxa del regidor Jordi Peris, vostè va assumir el control de Las Naves, una entitat cultural polèmica fins aleshores. Ara, però, sembla que han minvat les controvèrsies sobre aquest espai, tot i que van ser criticats determinats acomiadaments. Com s'ha capgirat la situació?

Estem molt contents amb el treball realitzat. Las Naves feien i fan una tasca important respecte la ciutadania, i la polèmica sobre les contractacions ho amagava. El primer canvi que vam fer fou separar l'auditori de la resta de l'espai cultural. D'aquesta manera, la mateixa regidoria, Acció Cultural, que està encapçalada per la companya de València en Comú Maria Oliver, gestiona tots els teatres públics propietat de l'ajuntament. La segona modificació fou separar la gestió tècnica de l'apartat de direcció, que serà tasca de la nova gerent. Amb una situació heretada força complicada, quan s'acabe el mandat, Las Naves comptarà amb una Relació de Llocs de Treballs i amb un conveni laboral, ja que fins ara no hi havia. D'aquesta manera, i fruit també del treball anterior de Jordi Peris, comença a posar-se en ordre en aquest espai.

-Continue.

Tanmateix, voldria assenyalar que l'oposició ha emprat el patronat d'aquesta entitat per atacar el govern municipal. Com l'alcalde Joan Ribó va defensar públicament les actuacions que van fer-se al complex, PP i Ciutadans van intentar trobar una esquerada per censurar la gestió municipal. L'actitud d'aquests partits, que converteixen les reunions del patronat en situacions tenses, fan que els patrons recorden als diferents grups municipals que no estan en el ple de l'Ajuntament.

-Vostè també té les competències sobre canvi climàtic. Dintre del marge d'actuació que pot tenir un Ajuntament sobre aquesta qüestió, i més enllà de les polítiques de mobilitat, quines mesures concretes s'han impulsat?

Per una banda, està el servei d'energies renovables i canvi climàtic, i de l'altra està l'Observatori Municipal de Canvi Climàtic. És cert que des d'àmbits més macros es poden fer més actuacions contra el canvi climàtic. Ara bé, des de València hi ha molt a fer. Per exemple, estem enllaçant els mapes de la calor amb el mapa verd, una ferramenta que permet donar dades a les àrees de jardins i d'urbanisme perquè es puguen mitigar els efectes de l'escalfament global. També, i encara no ho havíem dit, abans que acabe l'any estarà en marxa una nova Oficina de l'Energia. Serà una oficina d'atenció al públic. I en la qual es podrà consultar des de qüestions vinculades a ajudes contra la pobresa energètica fins a com estalviar en la teua factura de la llum.

El diputat provincial de Transparència, Roberto Jaramillo, de València en Comú| Diputació de València/ Abuliala

-Tot i que no és competència seua la millora del portal de transparència, sí que va ser el regidor que va impulsar-ho. Vostè, en aquell moment, va afirmar que l'objectiu era que tota la informació estiguera disponible en tres clics. En el cas dels contractes, per exemple, encara no és així.

Crec que cal fer autocrítica, i, al contrari del que es pensa, aquest exercici no és dolent. Estem en una situació en la qual podem accedir a tota la informació en tres clics? Doncs, de moment, encara no. Ara bé, la situació heretada, i no vull atribuir totes les culpes a la gestió del PP, ens ho dificulta. Cal valorar, a més, que nosaltres vam rebre un sistema en el qual no es publicava quasi res. Actualment, tot i que no és accessible en tres clics, publiquem tota la informació, fins i tot, més enllà del que ens demana la legalitat. Ha sigut una tasca molt complicada, ja que entre els diversos departaments tècnics hi havia diferències. La creació del grup interdepartamental fou clau perquè s'haja creat un esperit col·laboratiu entre tot l'Ajuntament per poder-se publicar tota la documentació. També, i cal remarcar-ho, van fer-se modificacions molt destacades en la part dels pressupostos, en la qual es pot consultar els diners que rep cada barri i els impostos que paga cada habitant. És una ferramenta útil per fer periodisme de dades.

-Quin contrast fa vostè entre el resultat del portal de transparència de l'Ajuntament de València i l'impulsat a la Diputació de València, en la qual és diputat d'aquesta matèria?

Si a l'Ajuntament hi ha informació que no podem accedir amb tres clics, a la diputació en serien encara més. Això sí, cal tenir en compte que vam trobar-nos amb un portal de transparència molt pitjor a la diputació respecte del que vam heretar del consistori. L'anàlisi que vam fer per part de la Diputació era que hi havia unes altres prioritats com ara ajudar els municipis. Amb tot, tota la informació està disponible, però sense una visualització tan correcta com a l'Ajuntament. La llei obliga als diferents consistoris a fer el seu portal, una inversió que moltes poblacions no poden assumir. Nosaltres hem focalitzat els nostres recursos en ajudar-los en aquesta matèria.

-Quin balanç realitza dels tres anys de gestió de la Diputació de València respecte de l'objectiu de buidar a poc a poc de competències la corporació provincial?

Tot i que entenc les circumstàncies, la meua valoració és negativa. No s'ha fet tot allò que voldríem en matèria de transferències de competències. És cert que no depèn exclusivament de la Diputació, però crec que podríem haver lluitat més des del govern de la diputació. I ho dic com a membre de l'equip de la corporació provincial com una autocrítica personal, sense assenyalar a ningú. Amb tot, crec que hem fet accions que van en aquesta senda, com ara demostrar amb fets que els ajuntaments són majors d'edat.

-Canviem de tema. Vostè s'ha presentat com a candidat a la secretaria general de Podem València. Quines diferències aporta al model de ciutat i de partit respecte de les altres candidatures registrades?

No va ser una decisió fàcil. Vaig prendre-la l'estiu passat, tot i tenir molts dubtes anteriorment. M'havia presentat en 2014 i no ho tenia clar. I més després d'experimentar situacions doloroses en qüestions internes a València en Comú. D'entrada, vaig negar-me a presentar-me. Però, finalment, vaig canviar d'opinió en veure que determinats activistes de la ciutat m'animaven a encapçalar un projecte en el qual creia. Jo comparava la situació de València amb la resta de ciutats del canvi, especialment, amb Barcelona que compta amb una interlocució amb els actors vius de la ciutat molt fluida. A la capital catalana, hi ha espais sectorials en els quals gent de Barcelona en Comú, col·lectius socials, especialistes i ciutadans treballen en qüestions concretes. I nosaltres, volíem replicar un model similar.

Roberto Jaramillo ha estat l'encarregat d'impulsar els diferents portals de Transparència, tant a l'Ajuntament de València com a la Diputació de València| Diputació de València/Abuliala

-Explique-ho, per favor.

Es tracta d'implicar al teixit associatiu de manera sectorial. I per això, hem convençut a una persona lligada a cada àmbit perquè encapçale cada espai de discussió. En feminisme, hem incorporat a Ángela Pedraza; en justícia social està Ángela Nzambi, que prové de CEAR; en justícia ambiental, hi haurà una persona molt potent que és originària d'argentina, Raúl Aramendi, amb moltes lluites a la seua esquena i que ens ajudarà a potenciar, al seu torn, la formació als diferents militants, una qüestió que tenen molt interioritzada en Amèrica Llatina. En quart lloc, tot i que aposte perquè en un futur puga ser ocupada per una altra persona de prestigi, la sectorial del dret a la ciutat estarà encapçalada per mi, ja que és una àrea més transversal i hem trobat dificultats perquè una persona fóra la veu pública. Sí que hem trobat una resposta molt positiva per treballar discretament, però a l'hora de ser la cara sempre hi ha més dificultats. El quint eix serà l'econòmic, en el qual volem emular el treball que està fent Barcelona en Comú de desmuntar el mite que la dreta gestiona millor l'economia. També volem estar més lligats al territori, i una bona fórmula és copiar els espais de treball per districte que té Barcelona en Comú, i els quals són molt potents. Podem, amb els cercles, té una xicoteta estructura per poder posar-ho en marxa a poc a poc.

-En aquest projecte cap a una entesa electoral amb altres forces d'esquerra com ara Esquerra Unida o, fins i tot, Compromís?

Creiem que València en Comú ha complert la seua missió de ser una força que ha contribuït a desallotjar el PP del poder. Però no és una marca consolidada ni de bon tros. Per això, i amb el mandat de la confluència i tenint en compte que el paraigua de València en Comú és un obstacle per a l'entesa electoral, creguem que cal buscar una aliança amb Esquerra Unida i Compromís. Un acord perquè els tres partits impulsen una candidatura que siga el motor del canvi, i que no sume, sinó que multiplique. Nosaltres donem la mà a Compromís, ja que amb Esquerra Unida hi ha un acord estatal que cal concretar-se a l'àmbit municipal. Creiem que una candidatura d'aquest tipus és la millor opció. Podria tenir una potència similar a la que va tenir, en el seu moment, la confluència de Barcelona en Comú.

-Després de l'escrit del fiscal sobre la tupinada de Podem en una votació interna de l'any 2016, inscrits de la formació han denunciat que la seua candidatura pot provocar algun perjudici electoral a la marca.

Que jo sàpiga, només una persona ha dit això. I de cap manera, perjudica la meua candidatura a Podem. La investigació fa més d'un any que està en marxa, i ni el jutge, ni la fiscalia, ni la policia m'han cridat a declarar ni com a testimoni ni molt menys com a imputat. En resum, no tinc cap relació amb els fets investigats. Si s'ha produït un frau, el condemne i entenc que els responsables hauran d'assumir les seues conseqüències, però intentar involucrar-me en aquest assumpte no té trellat. Confie en els òrgans interns de Podem i, com sempre hem fet des de Juntes Podem, preferim centrar-se a construir un partit fort obviant aquestes maniobres incomprensibles. Dit això, si algú, per interessos particulars intenta relacionar-me amb la comissió d'un delicte, haurem de recórrer a la justícia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.