Com queda l’espai dels 'Comuns'?

Sota el lema 'un país en comú', el passat dissabte es va celebrar l’assemblea fundacional dels ‘comuns’. Aquest nou partit, liderat per Ada Colau i Xavier Domènech, aspira a ser el nou ‘catch-all’ de les esquerres. Encara sense nom oficial, l'objectiu del partit és començar de zero i revertir la dinàmica de fragmentació i divisió que ha marcat històricament aquest sector alternatiu. De moment, compta amb el suport d'ICV, EUA, Barcelona en Comú i els crítics de Podem Catalunya, ja que la direcció ha fet cas a les bases i encara no s'ha sumat a la confluència.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En l’assemblea fundacional, celebrada al pavelló municipal de la Vall d’Hebron, es van complir tots els pronòstics i els líders més votats i que capitanejaran els òrgans del partit seran l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i el líder dels comuns al Congrés espanyol, Xavier Domènech.

En les votacions de l’Assemblea Constituent hi van participar un total de 5.540 persones, entre les assistents i les que ho van fer de forma telemàtica al llarg de la setmana, que van escollir els portaveus, els 120 membres de la coordinadora nacional i els 32 de la direcció executiva. Colau serà la portaveu de la coordinadora, de caràcter més ideològic, i Domènech -preparat per assumir el paper de candidat al Parlament en qualsevol moment- liderarà l’executiva.

En els dos òrgans del nou partit, doncs, hi ha representats de quasi totes les sensibilitats. Destaquen els dirigents d'ICV com Ernest Urtasun, David Cid i Marta Ribas; la majoria dels regidors de Barcelona en Comú, com Gerardo Pisarello, Eloi Badia, Janet Sanz, Laia Ortiz, Gemma Tarafa, Gala Pin i Jaume Asens; el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet; i diputades d'En Comú Podem al Congrés espanyol com Lucía Martín, Aina Vidal o Mar Garcia. A més, cal sumar el sector crític de la direcció de Podem Catalunya, dels quals gairebé tots els qui s’hi van presentar han aconseguit un lloc en l’executiva. Entre els crítics, destaca Marc Bartomeu, secretari general de Podem Barcelona.

A més de les votacions per escollir direcció i portaveus, en l’assemblea constituent de dissabte també es van votar els eixos que han de guiar el nou partit. Unes coordenades que cerquen el mínim comú denominador d’entre totes les famílies que s’hi han sumat. Aquests van ser els sis punts que es van aprovar en l’assemblea: un nou model econòmic i ecològic basat en el bé comú, una nova estructura de benestar per una societat justa i igualitària, un país fratern i sobirà, una revolució democràtica i feminista, un país des de tots els territoris i un territori inclusiu on tothom hi tingui cabuda.

Podem Catalunya, dividit

Una de les exigències del nou partit de Colau i Domènech és que totes les coalicions i partits s’han de dissoldre dins d’aquest nou espai. Aquestes condicions no es van acceptar en la darrera assemblea de Podem Catalunya, on es va rebutjar aquesta confluència. Complint el mandat de les bases, doncs, el secretari general de Podemos a Catalunya, Albano Dante Fachin, no s’ha presentat a l’assemblea fundacional del nou partit. Fonts properes a la direcció de Podem han comentat a EL TEMPS que no es donaven les condicions per sumar-se al nou partit abans de l’assemblea i però, al mateix temps, reconeixen que “la intenció hi és”. Ara les negociacions estaran aturades, almenys, fins després de Setmana Santa. Tot i que la direcció de Podemos a l’Estat dóna suport al partit de Colau, la franquícia catalana no voldria perdre la marca i aposten per una coalició.

Ni independentistes, ni unionistes espanyols

L’assemblea de dissabte ha tornat a evidenciar que els comuns continuen en un estat intermedi pel que fa al debat central de la política catalana. No tenen cap voluntat de desencallar la decisió binaria de o no fins el dia que s’hagi de votar sobre la independència. En aquest sentit, l’assemblea constituent del nou partit va rebutjar tant les esmenes de caràcter independentista com també les federalistes que s’havien presentat.

L’aposta dels comuns és obrir un “procés constituent d’àmbit estatal, en el qual es decideixin i es comparteixin les sobiranies”, tot i que reconeixen que Catalunya és un subjecte polític i que té el dret a l’autodeterminació. Pel que fa a la situació actual, Ada Colau va recordar que estan participant en el Pacte Nacional pel Referèndum, alhora que van sumant complicitats arreu de l’Estat a favor del dret a decidir. Ara bé, no veu suficients “garanties jurídiques i polítiques” per tirar-lo endavant sense un acord amb l’Estat espanyol. Els equilibris de Colau i Doménech per no abordar el tema nacional hi seran fins al final, entre altres motius perquè aquesta estratègia els hi funciona electoralment i, en canvi, definir-se, els hi dividiria el partit. Tot i que defensen el referèndum, el que realment voldrien són unes noves eleccions autòmiques.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.