ESQUERRA UNIDA DEL PAÍS VALENCIÀ

Esquerra Unida, entre la CUP i l’efecte Coalició Canària

EUPV continua immersa en el marasme després de la seua assemblea extraordinària, en què s’ha registrat un empat a 30 vots entre els partidaris de ratificar la victòria a les urnes de Rosa Pérez Garijo i els que preferien Rosa Albert. Els quatre electes de la candidatura d’Òscar Navarro, que actuaven com a frontissa, al més pur estil Coalició Canària, han conduït a un empat ‘a la CUP’ que no es resoldrà fins d’ací a dos mesos, quan s’hagen celebrat les assemblees comarcals que han de designar els altres 65 membres del consell polític.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) ha eixit de la seua assemblea nacional, celebrada aquest diumenge, tan o més dividida de com va entrar. I a fe que era difícil. De res no ha servit el nou sistema d’elecció de la coordinació general, obert a tota la militància. Finalment, els 60 membres del consell polític designats de les urnes en funció del pes de cada llista van registrar un empat a 30 a l’hora de decantar-se per Rosa Pérez Garijo (778 vots dels militants) o Rosa Albert (719 vots).

La clau la tenien –aquest era el sentit últim de la tercera via que encarnaven– els quatre únics integrants del consell polític escollits a la llista liderada per Òscar Navarro. Ell era l’aspirant que comptava amb la simpatia indissimulada de Gloria Marcos, excoordinadora general de la formació i exdiputada a les Corts valencianes, actual membre del Consell Valencià de Cultura a proposta d’EUPV. Navarro, amb 120 paperetes, ha quedat molt lluny de les altres dues candidates, però gràcies a aquest sistema d’elecció reforçat, ara juga un paper decisiu.

Trucades retrucs

Són les 20 hores de dissabte, 24 de febrer. Fa una hora que s’han tancat les urnes i ja es coneix l’escrutini dels 1.617 vots a candidatura completa (tancada). Rosa Albert agafa el telèfon i truca Rosa Pérez Garijo, a qui felicita per la seua victòria. És una conversa breu, concisa, en què es posa a la seua disposició: “Em tens per tot allò que vulgues”, li diu Albert. “Perfecte, entre tots hem de ser capaços de cosir l’organització”, li contesta Garijo. A Catarroja, on la guanyadora celebra els resultats, la victòria de l’endemà, a l’assemblea, ja es dona per feta.

En arribar a casa, però, Rosa Pérez Garijo observa que té una trucada perduda d’Albert, feta pocs minuts abans de la una de la matinada. Són vora les dues i li envia un missatge de WhatsApp per saber si encara està disponible. Sí que ho està. 

Parlen per telèfon i Albert li comunica que els seus li han dit que ha de continuar optant, sí o sí, a la coordinació del partit. “He de vetllar per la cohesió del grup”, li diu en referència a L’Esquerra a l’Ofensiva, la candidatura que li dona suport, que alhora és la predilecta de la direcció del PCPV. De res no serveix que Pérez Garijo li oferesca el càrrec de portaveu. No hi ha marxa enrere, l’endemà hauran de mesurar les seues forces, amb la llista de Navarro exercint el paper de Coalició Canària. El paper de frontissa que havia somiat.

I és que la llista de Navarro, Unint Esquerres, s’ha unit ràpidament a una de les dues candidatures: la d’Albert. A diferència d’aquesta, Navarro ni tan sols no ha telefonat la guanyadora, sinó que la nit de dissabte li ofereix els seus quatre vots a Rosa Albert per fer-la coordinadora. Perquè, tot i que hi ha un conseller que està en l’aire (s’han registrat 14 vots oberts i encara cal fer-ne el recompte definitiu), la suma de 26 i 4 en fa 30, un més que els 29 que en aquell moment té assegurats Pérez Garijo.

Tanmateix, el sistema de resta major que fa servir EUPV, el més proporcional possible, acaba afavorint l’exdiputat Ignacio Blanco, que figurava a la posició trentena de la llista de Garijo. La notícia es coneix a les 12,40 hores de diumenge, en plena assemblea. Ell serà, doncs, el propietari de l’últim lloc en joc. Qui establirà un empat a 30 que menarà al caos actual.

De res no serveix l’acord tàcit a què s’havia arribat amb la direcció del PCE, segons el qual es respectaria la candidata guanyadora. Tant Albert com Garijo pertanyen al partit ara dirigit Enrique Santiago, qui troba que aquest és el mal menor. En canvi, a Esquerra Unida el mal menor sempre és una utopia, i el camí més curt entre dos punts sempre és la guerra sense treva. Pérez Garijo ni tan sols no fa l’esforç d’adreçar-se a la candidatura de Navarro, que ja ha ofert els seus vots a Albert. La distància que sempre l’ha separada de Gloria Marcos s’evidencia insalvable ara.

“Mantenim la nostra oferta de consens a Rosa Albert. És una oferta en ferm per confegir una direcció plural amb ella com a portaveu”, explica a EL TEMPS Pérez Garijo. Per tal de dirigir el partit fins el consell nacional que dirimirà quina de les dues Roses és la nova coordinadora, s’ha conformat una comissió de sis persones integrada per tres components de la llista de Garijo, Endavant l’Esquerra, dos de la d’Albert i un de la de Navarro. El calendari festiu, ben atapeït amb les Falles i Setmana Santa entremig, complica l'“acceleració dels terminis” que desitja Albert, també en conversa amb aquest setmanari.

“El canvi que calia a Esquerra Unida implicava que ara totes dues anàrem comarca per comarca a fi de generar consensos de cara a l'elecció dels 65 membres del consell polític que falten per designar", assenyala Pérez Garijo, “però ja no serà tan fàcil". “Tant de bo facen un pensament col·lectiu, mantenim el nostre oferiment perquè Rosa Albert ocupe la funció de portaveu, les tres candidatures hem de dur endavant, colze a colze, aquesta organització que continua escapçada”, apunta la guanyadora de les primàries.

“El meu grup m'ha demanat, unànimement, que continue optant a la coordinació”, fa saber Rosa Albert des d'una posició de no retorn, “presentarem la nostra candidatura davant el consell polític”. Sembla difícil, per tant, que puga arribar-se a un acord que desbloque la situació abans d'aquests dos mesos.

De la seua banda, Òscar Navarro desitja que “les tres candidatures seiem a taula per tal de trobar una solució”. Assegura que, en contra del que va votar a l'assemblea, “Rosa Albert no és la nostra preferència”, i que si va donar-li suport és perquè “semblava l'única eixida factible, ja que ningú més no va contactar amb nosaltres”. Navarro afirma que la seua candidatura no va decidir el sentit dels seus quatre vots “fins 20 minuts abans de la votació”, alhora que subratlla que Perez Garijo “controla el 50% del consell polític, però no ha arribat al 50% dels vots”. “Ha de tenir la vocació de parlar amb tothom”, rebla ell.

El ben cert és que Unint Esquerres a penes ha recollit el 7% dels sufragis dels afiliats, prop de la meitat dels quals a la Ribera Baixa. A comarques i ciutats tan destacades com Alacant, Alcoi, la Costera, Gandia, Ontinyent, Mislata, la Marina Alta, la Marina Baixa o la Plana Alta no ha aconseguit ni un sol vot. I a llocs com Elx i Paterna, un de sol. Igualment, a l'Horta Nord, el feu de Javier Parra, secretari general del PCPV, Pérez Garijo ha resultat la vencedora.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.