XII Legislatura

Els consellers i l'estrena

Crònica del primer ple amb el Govern català assegut a l'hemicicle, vuit mesos després

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"Sembla un altre cop el primer dia d'escola", sentenciava una periodista mentre esgotava el cafè. En les jornades parlamentàries, la prèvia al bar serveix de termòmetre de com es presenta el dia. I avui, tothom aprofita per saludar les cares noves que apareixen als voltants de la barra. Gent que s'incorpora als gabinets dels departaments, però, sobretot als nous consellers que avui seuran per primer cop als escons de govern. Miquel Buch, Àngels Chacón, Pere Aragonès...

També hi és Alba Vergés que, no és nova, però avui deixa la Mesa per seure al lloc que li correspon com a responsable de Salut. L'acompanya el seu pare, que fa de pare ufanós i preocupat perquè res falli. De fet, l'acompanya gairebé sempre, atent des de la tribuna. Tan sovint, que alguns l'anomenen, amb estima, el 136è diputat del Parlament.

El tragí i les cues del bar contrasten amb la tranquil·litat dels passadissos. A diferència dels plens de més volada, avui hi ha més aviat poca gent i una certa calma. Més enllà del simbolisme de veure els nous consellers, el ple no hauria de tenir gran transcendència. Qui sí que hi ronda, és el nou màxim responsable d'Ensenyament, Josep Bargalló, que torna al Parlament després d'anys de no trepitjar-lo. D'aquells anys en què ell integrava el Clan de l'Avellana en resten pocs diputats. Un dels pocs és Ramon Espadaler. Es troben i el retornat li reconeix que amb prou feines coneix ningú.

Potser per això, per fitar a tots els desconeguts, ha volgut ser puntual a l'hemicicle. La resta de diputats, però, s'ho agafaven en clama i Torrent ha hagut d'esperar una mica a donar el tret de sortida a la votació que havia de confirmar a Adriana Delgado (ERC) com a substituta de la consellera Vergés a la secretaria de la Mesa. A poc a poc, i d'un en un, els diputats s'han aixecat per entregar els seus vots al president del Parlament Roger Torrent, mentre el vicepresident José Maria Espejo Saavedra (C's) s'embadalia mirant el mòbil amb desinterès.

També ho seguien, des de primera fila, els 13 nous consellers, al costat del president Quim Torra. D'esquerra a dreta, Alba Vergés, Josep Bargalló, Miquel Buch, Ernest Maragall, Elsa Artadi, Pere Aragonès i el president Torra a un costat de l'escala i Damià Calvet, Laura Borràs, Ester Capella, Chakir El Homrani, Àngels Chacón, Jordi Puigneró i Teresa Jordà. Es revertia així la imatge de la solitud del president del ple anterior. A les cadires de Govern, però, cap llaç groc gran com el que va retirar amb vehemència Carlos Carrizosa (C's) en l'anterior ple. Si n'hi havia, però, als seients dels diputats, tal com va acordar la junta de portaveus. Sis en total, un per cada diputat a la presó o a l'exili. També a les carpetes dels consellers, totes iguals, i totes amb una adhesiu amb un llaç groc.

Acabada la votació que nomenava Delgado com a secretaria quarta de la Mesa, Torra ha volgut intervenir per presentar el nou Govern, tot recordant que s'havia arribat a aquest nou govern després d'un 155 i per tal de fer fora a aquest mateix. Ha denunciat també la negativa del Govern del PP de publicar el seu equip de Govern i que aquest s'hagués de refrendar dues setmanes després i havent canviat els presos polítics i exiliats proposats com a consellers. "Aquest dilluns i dimarts, els nous consellers han fet el traspàs de carteres a la presó i a l'exili", ha remarcat. Tot seguit, ha detallat la composició del nou Govern i les polítiques que voldran tirar endavant els mesos vinents i que ja va esbossar durant el seu discurs d'investidura. Sobretot, però, tant en el torn inicial com a les rèpliques, ha insistit en la demanda de reunir-se amb Pedro Sánchez.

En les rèpliques, Inés Arrimadas (C's) ha retret a Torra que hagi creat un govern dirigit, només, "a la confrontació" i que "governés només per als que porten un llaç groc". Ha assenyalat, també que Pere Aragonès hagués fet campanya amb el lema "Espanya ens roba" quan era a les JERC i que Laura Borràs hagués firmat el Manifest Koiné. Acte seguit, Miquel Iceta ha demanat a Torra que el seu govern "fos conscient dels marges de l'acció política" perquè "trencant la legalitat, trenquem la convivència". Exercint de veu de Sánchez a Catalunya, ha dit, també, que el diàleg amb el Govern de l'Estat dependria d'aquestes condicions. També ha sortit al pas per defensar al nou ministre Josep Borrell de les crítiques de l'independentisme, que l'ha assenyalat com un dels gestos negatius de Pedro Sánchez.

Al seu torn, Xavier Domènech s'ha congratulat per l'inici de la recuperació de les institucions. "Avui no hi ha una sola excusa per no retirar el 155", ha afirmat. Ha demanat també que la majoria que havia valgut per fer fora Rajoy al Congrés es transportés al Parlament. L'ha seguit, Natàlia Sánchez que ha afirmat que el Govern de Torra estava creant "miratges" per amagar que ha escollit un "Govern continuista de les polítiques autonomistes". Per acabar el torn de l'oposició, Albiol ha retret a Torra que demanés respecte pel Govern més votat, quan el PDeCAT i ERC van votar la moció de censura que feia fora a Mariano Rajoy.

Després d'una pausa per dinar, l'hemicicle ha debatut la tramitació per lectura única d'una modificació de la llei de l'estatut dels expresidents proposada pel PP. La voluntat dels populars, que ha vist com la seva proposta era tombada amb 57 vots a favor i 76 en contra, era establir nous criteris per perdre l'estatus presidencial. En una llei que semblava manufacturada a mida per a Puigdemont, demanaven que perdessin la seva condició presidencial aquells que tinguessin qualsevol mena de condemna penal o visqués fora de Catalunya. Tanmateix, els contraris els han recordat que ja hi havia mecanismes estatutaris per revocar presidents si eren condemnats a partir d'una votació parlamentària.

Rere aquesta votació, hi ha hagut el debat sobre creació d'una comissió d'investigació del cas Castor. Just l'endemà que Teresa Ribera, una de les responsables d'aquest escàndol ambiental, fos nomenada ministra de Medi Ambient per Pedro Sánchez, el parlament ha decidit tirar endavant amb aquesta comissió. A favor hi han votat Junts per Catalunya, ERC, la CUP i Catalunya en Comú que, entre d'altres coses, han denunciat el paper de Florentino Pérez i l'empresa ACS, així com la complicitat del Govern espanyol. La proposta ha estat aprovada amb 131 vots a favor i només 1 en contra, concretament per error el del diputat del PSC Jordi Tarradas que havia estat encarregat de defensar el vot favorable pel seu grup.

Acabat el punt, i també el ple, els diputats han abandonat l'hemicicle. Aquells que baixaven per l'escalinata central del Parlament topaven amb la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, fotografiant-se amb els rectors de les universitats. Els departaments ja estan en marxa.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.