Corrupció valenciana

L'epitafi parlamentari de 'La Perla' de Gürtel

Milagrosa Martínez 'La Perla', com l'anomenava la trama Gürtel, va entrar a presó per suborn la passada setmana. L'exconsellera de Turisme que, com va confessar al judici, no sabia res de la matèria, també va ser presidenta de les Corts Valencianes. Aquest dijous s'ha retirat la seua placa i el seu quadre de la sala en la qual estan tots els màxims mandataris del parlament. Ha estat l'epitafi del seu llegat polític.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Un dels vigilants de seguretat de les Corts Valencianes no s'ho podia creure. La moció de censura del PSOE a Mariano Rajoy, autèntic centre d'atenció de les càmeres i d'un exèrcit de periodistes armats amb ordinadors portàtils, mòbils i llibretes -sempre hi ha de nostàlgics-, no era el principal tema de conversa al parlament valencià. Els treballadors de la cambra comentaven l'esdeveniment del dia. «A les 9 han retirat la placa, i ara a les 11 faran el mateix amb el quadre», s'escoltava a dues empleades.

Milagrosa Martínez, anomenada per la trama Gürtel com La Perla, havia entrat a la presó de Villena (Alt Vinalopó) feia pocs dies. Martínez havia estat condemnada a 9 anys pels delictes de prevaricació, malversació, tràfic d'influències i suborn. «Jo no sabia res de Turisme, ni del que era Fitur. Feia el que em deia el president [en referència a Francisco Camps]», va expressar en seu judicial l'exconsellera sobre la seua implicació en les adjudicacions fraudulentes del Consell de Camps a la xarxa corrupta encapçalada per Francisco Correa. «Vull que sàpigues que t'acabe de nomenar consellera de turisme», va comunicar-li l'aleshores president de la Generalitat Valenciana. «Tu saps el que has fet?», va contestar-li La Perla, tot i acceptar. Aquella declaració mostrava el perfil de la també exalcaldessa de Novelda (Vinalopó Mitjà). I, al seu torn, de la manera de funcionar del govern de Camps.

Placa a l'entrada de l'edifici de les Corts Valencianes sobre l'expresidenta de la cambra Milagrosa Martínez| EL TEMPS

Després de la seua estança com a consellera de Turisme, Martínez va trobar un càrrec públic amb el qual estava més còmoda. Fou el de presidenta de les Corts Valencianes. Substituïa al zaplanista Julio de España. Era la consolidació, l'any 2007, de la victòria del bàndol de Camps sobre la facció irreductible que es declarava afí a l'expresident Eduardo Zaplana, ara empresonat provisionalment a Picassent (Horta). La Perla presidiria el parlament valencià fins a l'any 2011. L'exdirector de la policia espanyola, imputat a Gürtel i ara per la trama que assetja Zaplana, Juan Cotino, fou el relleu escollit per Camps.

Aquest dijous, però, el llegat parlamentari de l'exconsellera de Turisme s'ha esborrat. Els operaris de les Corts Valencianes i de l'empresa Boid 24 han escenificat el seu epitafi. A les vuit i mitja passada del matí, la retirada de la seua placa a l'entrada de l'edifici del parlament valencià treia un somriure al mencionat vigilant de seguretat. S'albirava un matí més interessant que el d'altres dies. I més quan la presència de càmeres augmentava al mateix ritme que les agulles del rellotge s'apropaven cap a les 9.

A l'accés a l'edifici en els quals s'ubiquen els grups parlamentaris, no cabia ni una agulla. Trípodes, fotògrafs, periodistes, personal de confiança de Podem i, fins i tot, el diputat morat Antonio Montiel estaven expectants a l'arribada dels encarregats. Tot estava preparat per llevar una placa que deia: «La Molt Excel·lent presidenta de les Corts María Milagrosa Martínez Navarro va inaugurar la seu dels grups parlamentaris l'11 de març de 2011».

Els treballdors de l'empresa contractada deixen la placa en un magatzem de les Corts Valencianes| EL TEMPS

Amb els responsables de seguretat creant un corredor perquè els diputats pogueren accedir al seu lloc de feina, els responsables de llevar la distinció ho feien amb una escala. Després de comprovar que seria més complicat traure-la, l'operació es faria entre dues persones. Cada una aguantaria d'un costat, mentre l'altre operari picava amb el martell. Una acció que provocaria que la placa es partira per un costat. Al segon intent, s'aconseguiria l'objectiu. La placa cedia el testimoni al blanc de la paret. I mentre els fotògrafs immortalitzaven el tros de marbre, els treballadors de la companyia s'ho miraven sobtats. «Havien fet treballs amb premsa davant, com una vegada a la façana del Corte Inglés. Però mai una tasca d'aquest tipus», confessava un dels directius de la firma a aquest setmanari. La placa, quan tota l'atenció mediàtica havia passat, era guardada en un dipòsit. «Ja era hora», pronunciava un empleat de la cambra.

La jugada es repetia dues hores més tard a l'avantsala on se celebren quasi tots els dimarts les Juntes de Síndics. Amb tots els quadres dels 10 presidents que ha tingut les Corts Valencianes, la mateixa legió de càmeres, periodistes i fotògrafs conqueria l'espai. Estaven esperant aquell moment històric i, al seu torn, de regust agre. Quan les manetes marcaven les 11, un treballador de la cambra retirava la il·lustració de Martínez. El quadre era traslladat fins a un depòsit del parlament, sense saber encara que es faria amb el retrat. El buit a la paret mostrava com les Corts Valencianes esborraven una part de la seua memòria a causa de la corrupció. Era l'epitafi definitiu de La Perla. Al seu costat, quedava la il·lustració de Cotino amb la creu com a símbol de la seua fe. Qui sap si podria ser el següent. Tota una mostra -una altra de tantes durant aquests anys de canvi polític- de l'enfonsament d'un règim polític al País Valencià.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.