Ultres valencians

[INTERACTIU] Els vincles interns de la ultradreta valenciana

Un mapa interactiu que mostra l'entramat de l'extrema dreta al País Valencià i les connexions entre totes les organitzacions que van confluir a la passada marxa anticatalanista de l'11 de novembre de 2017 a València i, especialment, a la contramanifestació del 9 d'Octubre.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les banderes i els colors de la plaça Sant Agustí de València eren totalment diferents dels habituals. El rellotge marcava tres quarts de sis i el calendari 9 d'Octubre. La plaça era el tret de sortida de la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre, integrada per tota l'esquerra política, sindical i civil valenciana. Però, sobtadament, estava plena de gent amb banderes de Vox, España 2000 o Som Valencians. L'anticatalanisme s'havia concentrat sense permís contra una mobilització a favor de la llengua pròpia. El resultat d'aquella contramanifestació foren aldarulls que derivaren en agressions. Unes accions violentes que suposadament van estar protagonitzades pels radicals del València CF i per grupuscles blavers.

Un més i escaig després l'anticatalanisme va tornar a manifestar-se unit. Aquesta vegada, però, de manera legal. Encapçalats per l'advocat ultra i expresident del Grup d'Acció Valencianista, Juan García Sentandreu, i l'activista ultraconservadora Cristina Seguí, diverses entitats van clamar contra els Països Catalans a Valencià. Això sí, amb l'absència de Lo Rat Penat, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i el mateix GAV. Les organitzacions presents a la mobilització espanyolista formen part del nou entramat de l'extrema dreta valenciana que EL TEMPS va detallar.

En aquest mapa interactiu, que serveix de complement del reportatge en el qual s'explicava tota la xarxa de la ultradreta valenciana, es mostra de manera gràfica les connexions entre el principal grupuscle blaver, Defenem Valéncia (sic), amb altres partits com ara Renovació Política, Vox o España 2000. També les relacions de l'extrema dreta més clàssica representada pel líder d'España 2000, José Luís Roberto, amb altres col·lectius blavers com ara Torres Blaves o Mi Tierra CV.

A banda d'exposar els vincles interns entre l'ultradretà Vox i el blaverisme més virulent, aquest gràfic també indica les relacions amb Ultras Yomus. Diversos membres dels hooligans del València CF estan imputats per les agressions del 9 d'Octubre i, al seu torn, tenen lligams a través dels seus advocats amb España 2000 o amb el secessionisme lingüístic més reaccionari. Al seu torn, Ultras Yomus està agermanada amb la Jove Elx, els radicals de l'Elx CF. Membres de la grada ultra de l'equip il·licità formen part de Lo Nuestro, la franquícia del neonazi Hogar Social Madrid al sud del País Valencià i Múrcia. Un grupuscle d'extrema dreta amb connexions amb bandes nazis perilloses com ara els Hammerkin. Tot un entramat amb punts en comú que pot consultar-se en aquest gràfic interactiu.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.