Togues qüestionades

Contra el segrest de la justícia espanyola

El magistrat i portaveu al País Valencià de la progressista associació Jutges per a la Democràcia, Joaquim Bosch, i el director del periòdic eldiario.es, Ignacio Escolar, han presentat aquest dijous a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània el llibre 'El secuestro de la justicia. Virtudes y problemas del sistema judicial' (Roca editorial, 2018). Un acte, amb l'auditori de gom a gom, que s'ha convertit en un al·legat a favor de la independència judicial i dels mitjans de comunicació.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tribunals que empresonen per rapejar contra la corona espanyola. Dirigents independentistes engarjolats abans del judici de manera indefinida. Magistrats promocionats pel PP que ocupen els principals llocs de responsabilitat de la judicatura espanyola. Canvis de jutges en cas de no ser afins en els procediments contra la corrupció de la formació de la gavina a Gürtel. Sentències que no consideren una violació quan un grup de cinc xics intimida sexualment una xica. O procediments judicials per terrorisme quan es produeix una simple baralla de bar a una xicoteta població navarresa.

Les taques de les togues espanyoles cada vegada són més negres. I augmenten al mateix ritme que creix el protagonisme dels jutjats a la vida pública, política, social, econòmica i cultural de l'Estat espanyol. Unes fuites a la justícia espanyola -que també compta amb les seues bondats- que retraten Joaquim Bosch, magistrat i portaveu valencià de Jutges per a la Democràcia, i el director del periòdic eldiario.es, Ignacio Escolar, al seu llibre El secuestro de la justicia. Virtudes y problemas del sistema judicial (Roca editorial, 2018). Ambdós han presentat aquest dijous l'obra a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània en un acte organitzat per Acció Cultural del País Valencià, l'Associació Valencians de Juristes Demòcrates i la mateixa editorial.

Amb un Octubre Centre de Cultura Contemporània desbordat de públic -«sembla una assemblea del maig del 68», ha pronunciat Bosch-, el magistrat progressista ha destacat la «singularitat editorial d'aquest llibre». «Hi ha molts llibres de dret, però cap explicant les mancances i les virtuts del sistema judicial que tenim», ha defensat. «Crec que pot ser una ferramenta important per entendre com funciona la nostra judicatura i així mostrar els defectes d'una justícia que ha aconseguit un paper excessiu a la vida pública. Un símptoma, al seu torn, de les errades de la nostra societat», ha afirmat.

El magistrat, que ha alertat de la conversió de l'Estat espanyol en una «democràcia autoritària», ha fet una repassada pels greuges que deixa la justícia espanyola. La intervenció per retallar drets i llibertats amb les condemnes a artistes i piuladors, el menyspreu a les víctimes del franquisme, els nomenaments de jutges afins al PP gràcies a l'actual sistema de promoció del Consell General del Poder Judicial -màxim òrgan decisori del món judicial-.... «A l'Estat espanyol, és molt fàcil ser corrupte. Surt a compte robar uns milions i passar uns pocs anys a la presó. I després, és clar, el ministre de Justícia, Rafael Català, dóna lliçons a Guatemala sobre com posar fi a la corrupció», ha criticat.

D'esquerra a dreta: el jutge Joaquim Bosch, el periodista Ignacio Escolar i el president de l'Associació Valenciana de Juristes Demòcrates Juan Antonio Lloret| EL TEMPS

«Quan ETA matava, hi havia tres o quatre procediments per terrorisme a l'Audiència Nacional. Ara, amb la fi del terrorisme, hi ha entre 30 o 40 procediments per aquests delictes. Un terç de les investigacions de la mateixa Audiència Nacional són per comentaris a les xarxes socials», ha advertit Bosch, que ha criticat la judicialització de la qüestió catalana i els empresonaments preventius de dirigents independentistes. «S'aplica el dret penal de l'enemic, que en aquest cas són els independentistes», ha rematat.

Escolar, després d'explicar els defectes de la transició de la judicatura del franquisme a la democràcia, també ha censurat els retrets de la dreta espanyola a la decisió dels jutges de diferents països d'Europa per no extradir els polítics independentistes exiliats. «Es menysprea la decisió que ha pres un magistrat alemany simplement per ser d'una regió, com diuen despectivament. Ara bé, aquests jutges són independents i no estan promocionats per vocals escollits per un determinat partit. Només cal recordar que el PP no canvia d'advocat quan li va malament a un judici. Fa una cosa més efectiva: canviar de jutge», ha assenyalat, entre els aplaudiments vehements dels assistents.

L'analista polític també ha reivindicat la independència del sistema judicial i dels mitjans de comunicació. «La independència de la premsa, la ràdio o la televisió s'examina quan sorgeixen informacions que afecten el poder. La resta de continguts poden no canviar. Però quan es parla dels poderosos, hi ha una diferència substancial. És el moment en el qual s'ha de preguntar-se a qui deu cada mitjà», ha exposat.

El periodista, tanmateix, ha recordat la tasca positiva del «90% dels jutges». «Magistrats de jutjats regionals, com diuen despectivament, han aconseguit frenar, per exemple, els abusos bancaris amb la qüestió de les clàusules sòl», ha reconegut. Bosch, tot i destacar el paper dels seus companys de professió en molts assumptes amb una mancança de recursos notables, ha censurat el deficient sistema de selecció dels jutges. «L'actual sistema manca de contacte en el carrer. No hi ha formació específica sobre matèries com ara la violència masclista», ha afirmat. «La jurisprudència, com s'ha vist a la sentència del judici de la manada per les interpretacions judicials dels jutges, està petrificada. L'actual sistema judicial és fill del patriarcat. I cal capgirar-ho», ha pronunciat. Una solució per intentar alliberar una justícia actualment segrestada.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.