'Llibertat per a Valtonyc!'

Manifestació a Palma per reclamar "llibertat d'expressió" i exigir la "llibertat per a Valtonyc", el raper mallorquí condemnat en ferm pel Tribunal Suprem a tres anys i mig de presó.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Un miler de persones, aproximadament, s’han manifestat aquesta tarda plujosa, ventosa i freda a Palma per reclamar “llibertat d’expressió” i exigir “llibertat per a Valtonyc”. A la les sis de l’horabaixa s’han concentrat els manifestant, convocats pel Grup de Suport a Valtonyc, en l’enèsim acte de protesta per la condemna a tres anys i mig de presó que el passat mes de febrer va confirmar el Tribunal Suprem pels delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona, així com amenaces al cap de l’organització anticatalanista i ultradretana Círculo Balear, Jorge Campos, que al parer de la justícia espanyola contindrien algunes de les cançons de Miquel Josep Arenas, Valtonyc.

Rere de la pancarta que obria la marxa, amb el lema “Tres anys i mig de presó per cantar. Llibertat per Valtonyc!” han desfilat pel centre de Palma els centenars de manifestants, cridant consignes "contra la repressió”, a favor de “la llibertat d’expressió” i “la democràcia”, “l’absolució!” per al cantant.

A pesar del mal temps els manifestants han completat tot el recorregut previst –unint-se progressivament més gent a la marxa- entre la plaça del Rei En Jaume fins el Born, on a les 19.30 s’hi ha llegit un manifest a favor de la llibertat d’expressió i de creació, contra l’empresonament del cantant i d’exigència que se suspengui l’execució de la condemna.

 

Polèmica

La manifestació ha vingut precedida d’una certa polèmica política per mor de l’adhesió o no de l’Ajuntament de Palma. En efecte, el dilluns anterior a la cita reivindicativa a favor de la llibertat del cantant mallorquí, tant la regidora de Més Neus Truyol con el de Podem Aligi Molina varen assegurar davant dels periodistes que el Consistori s’adheria a la manifestació per reclamar que Valtonyc no entri a la presó. Immediatament, l’oposició, formada pel PP i Ciutadans, es tirà a la jugular de l’equip de govern de l’ajuntament, acusant-lo de posar-se al costat de qui amenaça i insulta el Cap de l’Estat. No s’aturà aquí la cosa: l’endemà el portaveu del PSOE i que fou batlle durant els primers dos anys de mandat i que és primer tinent de batlle i regidor d’Urbanisme, José Hila, volgué aclarir als mitjans de comunicació que l’Ajuntament de Palma no es manifestaria sinó que, si un cas, ho farien a títol personal alguns dels seus regidors, però de cap manera la institució. A la qual cosa contestaren implícitament des de Podem assegurant que el Consistori sí que es manifestaria perquè així s’havia aprovat.

Finalment, el batlle (Més), Antoni Noguera, i la portaveu del govern municipal, Susanna Moll (PSOE), deixaren clar que el Consistori no participaria a la manifestació, que a l’últim plenari celebrat, el mes de febrer, havia aprovat una moció favorable a la llibertat d’expressió en relació al cas Valtonyc però que –segons explicà Moll- “la participació a la manifestació serà un acte personal, a títol individual, dels regidors que hi vulguin participin”.

 

Entrada a presó

El cantant mallorquí ha explicat en el seu Twitter que "segurament entraré a presó", però encara que sigui així cal seguir "lluitant i no caure en l'autocensura". Al seu parer, a l’Estat espayol hi ha "presó per a uns quants però per a tots no” i ha advertit que "si no es fa res ara, en un futur ens en penedirem", perquè l’afer transcendeix la persona i el personatge de Valtonyc per entrar en el terreny de la llibertat d’expressió i de creació que afecta tothom: "Dignitat davant d'aquest atac".

L'Audiència Nacional va donar el passat 20 de març tres dies a Valtònyc per presentar al·legacions sobre la possible concessió del benefici de la suspensió de l'execució pena de presó a la qual va ser condemnat per delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona, i amenaces pel contingut d'algunes de les seves cançons.

En el termini de tres dies atorgat per l'Audiència, la defensa del cantant presentà davant l’Audiència Nacional les al·legacions pertinents per intentar que es suspengui l'entrada a presó fins que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre el recurs d’empara que ha presentant contra la condemna. Així mateix, la defensa argumenta que cap dels delictes pels quals ha estat condemnat té una pena superior als 2 anys i, segons el costum jurídic, per sota d’aquesta quantitat de temps se sol atorgar el benefici de la suspensió de l’entrada a presó. En cas que l’advocat no aconsegueixi aturar l’execució de la sentència, el més probable és que l’Audiència doni un termini de 10 dies a Valtonyc perquè ingressi voluntàriament a presidi.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.