Justícia redistributiva

País Valencià i les Illes: una gran manifestació contra l'infrafinançament

Les plataformes Per un finançament just, del País Valencià, i Per un bon finançament, de les Illes Balears, s'han reunit avui a Palma i han estat rebudes pel Govern illenc.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les plataformes Per un finançament just, del País Valencià, i Per un bon finançament, de les Illes Balears, han fet una jornada de feina conjunta a Palma aquest divendres. S’han vist les dues delegacions durant el matí a la seu illenca de Comissions Obreres i a la tarda han protagonitzat un acte públic a la de la UGT de l’arxipèlag. Entremig, passada la una, han estat rebudes per la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, per la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets, i per la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera. Més d’una hora després han comparegut davant dels mitjans de comunicació els representants de les dues plataformes així com les dues conselleres.

Ha estat la vicepresidenta i responsable de Turisme del Govern illenc, Bel Busquets, la que ha iniciat l’explicació dels temes que s’han tractat. De fet, un sol tema: la necessitat de fer front comú per obtenir un finançament just per al País Valencià i les Illes quan es faci la reforma del sistema actual. Busquets ha assumit la veu del Govern –Armengol no ha comparegut, com és habitual després de les visites, i Cladera no ha parlat- per assegurar que “estam davant d’una lluita compartida per les dues societats i per les institucions respectives, i que empeny des del principi la societat civil, i aquest és un element important, la transversalitat de la reivindicació d’un finançament just per al País Valencià i les Illes Balears”.

Per a la vicepresidenta es tracta de “defensar l’Estat del Benestar perquè si no obtenim un finançament just no podrem (la Generalitat i el Govern illenc) seguir donant els serveis bàsics més important, com l’educació i la sanitat, tal i com necessiten rebre els ciutadans” de les dues comunitats. Ha recordat que les Illes “som la segona comunitat en aportació (d’impostos a l’Estat) i la novena en rebre inversions”, la qual cosa, al seu entendre, “és injust i cal que es rectifiqui a la reforma del sistema de finançament”, igual que també és injust “el tracte discriminatori” que rep el País Valencià. En conseqüència, “el que fem és ajuntar les forces i els esforços per fer un front comú davant Madrid” per així tenir “més força” en el moment en que s’obri el procés de reforma.

Per part de la plataforma Per un finançament just ha parlat Àgueda Micó que ha fet especial esment “a la necessitat que la ciutadania entengui la importància que té assolir un just i bon finançament perquè és el que ens garantirà mantenir una bona sanitat, una bona educació”, la qual cosa, si segueix, “l’injust finançament actual”, serà “difícil de mantenir”. Ha recordat que l’actual sistema de finançament “va caducar el 2014 i que ja s’hauria d’haver reformat, però seguim igual i això ens afecta negativament”. Davant d’aquest estat de coses, Micó troba que allò més efectiu “és sumar esforços entre comunitat” autònomes, tant “des de l’àmbit de les institucions com de les respectives societats civils”, i fer “front comú” davant Madrid per reclamar, en el moment en que s’obri la reforma, “un finançament just” per a tothom.

Arturo León, de la mateixa entitat, també s’ha referit a la “injustícia” que troba que és l’actual sistema perquè “és una evidència que les comunitat autònomes necessitem més recursos per poder seguir donant bones prestacions en sanitat, educació... No es tracta, asseverar, "de crear disputes (entre autonomies), ni fer cap jugada contra “el govern nacional” ni contra “la solidaritat entre regions” sinó buscar solucions: “no volem generar polèmiques sinó ajudar a solucionar els problemes” derivats del mal finançament autonòmic actual.

Des de les Illes, els dos representants de la plataforma Per un bon finançament s’han expressat gairebé en els mateixos termes que els seus aliats valencians. Així, Alejandro Teixias -d'UGT-, després de criticar el que pensa que és “un mal sistema de finançament autonòmic” i de reclamar una reforma per assolir-ne un de nou, “ just i bo”, s’ha referit a la necessitat de “mobilitzar la ciutadania” tant del País Valencià com de les Illes per donar més força a la reclamació de les institucions davant Madrid. Per tant, assegurà, els pròxims mesos “cal fer pedagogia entre la ciutadania” perquè tothom entengui i doni suport a una reivindicació que és “justa”. I ha sentenciat: “Ara és el moment de la mobilització”.

El seu company José Luis García –de CC.OO- ha posat esment en el lament davant l’actitud del Govern central que “no atén les demandes de reforma del finançament ni, tampoc, la del Règim Especial de Balears que s’hauria d’haver concretat per part de Madrid durant el primer trimestre d’enguany i aquí estam, en ple mes de maig, i encara esperant”. Així que atesa aquesta actitud, “no es pot fer altra cosa que unir esforços per anar a reivindicar a Madrid un bon finançament” perquè si no poc o res s’obtindrà. “Hem de ser capaços de transmetre a la ciutadania la necessitat, tal i com aquesta trobada que hem avui crec que exemplifica, de fer front comú tant amb el País Valencià com amb d’altres comunitat autònomes per tenir més força i poder negociar millor” amb el Govern central.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.