Les Illes s'irriten

Balears es mou pel finançament i el REB

El Govern balear pressiona tot el que pot el de Madrid per assolir un nou finançament i el Règim Especial, però no basta i a partir d'aquesta setmana una plataforma d'entitats també activarà el carrer amb el mateix objectiu.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Creix el malestar en el Govern balear per mor del finançament autonòmic i el Règim Especial Balear (REB). La manca de concrecions per part de l'Executiu de Mariano Rajoy respecte de la reforma del sistema de finançament posa dels nirvis els illencs. I no és menys preocupant, des de l'òptica balear, el fet que no s'hagi avançat substancialment en el disseny del futur Règim Especial. El passat dimecres, la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, es desplaçà a Madrid per intentar avançar tant en un aspecte com un altre. El seu interlocutor, el Secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández, tingué molt bones paraules per a totes les reivindicacions del Govern presidit per Francina Armengol. Però no s'acordà res.

A Palma es vol que Madrid accepti una quitança del deute i que el Govern de Rajoy no s'esperi més per començar a parlar seriosament de la reforma de finançament. Però cada cop que hi a converses bilaterals, únicament es troba amb bones paraules i res més. “No cessarem en les nostres reivindicacions”, diuen els illencs. Cladera vol deixar clar que el seu Executiu no renunciarà “a la quitança” per molt que Cristóbal Montoro i fins i tot Rajoy s'hi neguin. Per a l'equip d'Armengol és imprescindible que una part del deute sigui condonat. Després, està disposat a acceptar una “reestructuració” del que quedi pendent -és a dir, redefinir-lo a més llarg termini o bé disminuir els interessos que es paguen- però la condonació “s'ha de fer” perquè si no, expliquen, “seguirem fermats de peus i mans”. Pel que fa a la reforma del finançament, l'actitud del Govern de l'Estat s'avalua a Palma com a “irresponsable” perquè amb l'excusa de la situació política catalana s'està donant llargues i perquè també s'està “fent un xantatge implíticit al PSOE” en el sentit que “si no aprova els pressupostos” no hi ha reforma del finançament, segons digué Armengol fa poc. La situació és un drama per a l'Executiu illenc. A principis de legislatura es posà com a objectiu tenir un nou finançament en el tram final del quadrienni. Ha passat el temps i res de res.

El panorama s'agreuja encara més si s'observa l'actitud que almenys fins ara ha adoptat el Govern de Rajoy respecte del Règim Especial. El 6 de juliol de l'any passat Armengol es desplaçà a Madrid per entrevistar-se amb la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz. A la sortida, explicaren als periodistes que s'havien posat d'acord en “iniciar les negociacions” perquè “al llarg de 2018” les Illes tinguin un “Règim Especial”. Tanmateix, passa el temps i cap reunió de les hagudes fins el moment ha servit per avançar concretant el fons d'aquest futur REB. La trobada d'aquesta setmana entre Cladera i el Secretari d'Estat ha estat com les altres. Bones paraules i res concret. El malestar creix fort ferm a Palma. No es vol palesar públicament perquè el compromís encara vigent és que el mes de març es tindrà un esborrany de la futura llei. Però per arribar al març queden escassos dies i no hi ha avanços. I cal entendre que el REB seria una llei que hauria d'aprovar primer de tot en el Parlament balear amb el seu fons prèviament acordat amb el Govern central perquè, després, la prengués en consideració el Congrés, li posés data per discutir-la en plenari, igual que el Senat, i finalment la votés i aprovés i, finalment, que l'Executiu central la publiqués en el BOE. És un procés llarg i s'acosta març sense haver acordat res.

El Govern illenc està desesperat davant l'actitud de Madrid. Els partits que el formen han posat fil a l'agulla i volen activar el carrer per pressionar de la forma més renouera possible l'Executiu de Rajoy. Amb l'objectiu d'obtenir un finançament just per a les Illes Balears i que s'aprovi un efectiu REB ha nascut aquesta setmana a Palma una plataforma cívica que s'ha posat de nom el seu objectiu a assolir: “Per un bon finançament”. No calen més explicacions. En el manifest fundacional també es reclama “el reconeixement de la insularitat a través de l'aprovació del Règim Especial”. Segons la nova plataforma “patim una endèmica situació de mal finançament i poques inversions que ens impedeix tenir prou recursos per a la nostra educació, sanitat i serveis socials”. Des d'aquesta convicció, “volem sensibilitzar als polítics de tots els governs perquè siguin més actius i es faci realitat” la reforma del finançament i el REB “que mai arriben”. La presentació formal de la plataforma es farà aquesta pròxima setmana, dia 21, a Inca. A partir d'aleshores es començaran a organitzar debats i trobades per tots els pobles de les Illes per anar conscienciant els ciutadans, i finalment, durant la pròxima tardor, es convocarà una manifestació, que esperen que sigui “massiva”, per mostrar la reivindicació balear davant Madrid d'un nou finançament i d'un nou REB. La plataforma està integrada per CC.OO, UGT, USO, STEI, PIMEM, Fundacions Darder-Mascaró, Fundació Gabriel Alomar, Obra Cultural Balear, Col.lectiu Aurora Picornell, Unió de Pagesos, Federació de Veïnats de Palma i la FAPA (Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes).

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.