Normalització lingüística

Gols en llengua pròpia

Quan Plataforma per la Llengua va incrementar fa uns mesos la seua presència al País Valencià amb una seu física, va assenyalar que les seues accions per normalitzar el català anirien més enllà dels espais clàssics. Amb aquest propòsit, l'entitat va engegar fa setmanes una campanya en favor d'introduir la llengua pròpia a les comunicacions dels principals equips de futbol del País Valencià. De moment, s'han superat les mil adhesions.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Imaginen que el seu equip valencià favorit marca gol. Que el portuguès Gonçalo Guedes anota una falta per tot l'escaire, que Pablo Fornals fa una vaselina, que Roger Martí remata de cap o que Nino trenca un altre rècord de col·locar pilotes al fons de les malles. El València CF, el Vila-real CF, el Llevant UD i l'Elx CF comunicaran per Twitter aquest canvi al lluminós en castellà, tot i que el club de Mestalla, de vegades, farà alguna excepció. Les publicacions a Facebook tampoc seran en la nostra llengua. El mateix ocorrerà en la majoria de casos amb la ràdio oficial de l'equip o amb les notes de premsa oficials.

Tot i que bona part de les aficions d'aquests clubs tenen el català com a llengua, la seua presència als sis principals equips de futbol és pràcticament inexistent. O, si més no, queda reservada per qüestions com ara les webs i les notes de premsa. No debades, conjunts com l'Elx o l'Hèrcules no fan absolutament res en la llengua del país. Fins i tot, equips de zones catalanoparlants com el Vila-real només empren el català en la web i en les notes de premsa. El València CF, per contra, només incompleix l'apartat del Facebook, tot i que l'ús de la llengua pròpia encara és minoritari.

Plataforma per la Llengua, l'ONG del català, vol capgirar la situació. Amb una major presència al País Valencià des de fa uns mesos, l'entitat va iniciar fa unes setmanes una campanya «en favor del valencià al futbol». «L'objectiu és fer accions per normalitzar la llengua en espais que són autèntics fenòmens socials, anant més enllà d'on sempre s'ha promocionat el valencià», assenyala a aquest setmanari Manuel Carceller, delegat de Plataforma per la Llengua al País Valencià.

«Nosaltres ens hem centrat en els grans equips de futbol del País Valencià com són el València CF, el Vila-real CF, el Llevant UD, l'Elx CF, el Castelló CD i l'Hèrcules CF. Aquests clubs, per si mateixos, són actors força rellevants en l'àmbit de l'oci per molta gent», apunta. «Insistisc, són un fenomen social del qual no pot estar absent el valencià, quan els seus aficionats sí que l'utilitzen», remarca.

Amb diverses fases, la campanya, de moment, es troba en el punt inicial. A través d'un manifest anomenat «Fes un gol pel valencià», la primera pas és denunciar l'actual situació de la llengua als principals equips valencians. «La presència del valencià en el món del futbol és molt escassa. Els clubs de futbol valencians no respecten la llengua i fan les comunicacions en altres idiomes sense tenir en compte el valencià», censura el text. «La situació a les pàgines web és especialment greu, perquè són el principal vincle entre l'afició i els clubs», remata.

Al manifest, però, també es reclama un major compromís dels equips amb el català. «Volem que s'aplique l'ús del valencià en les denominacions dels camps de futbol, com a signe d'identitat i vincle entre afició i equip; que s'oferisquen les comunicacions del club en les mateixes condicions que la resta de llengües a través dels canals habituals (pàgina web, xarxes socials, ràdio i televisions pròpies del club), i que es treballe per millorar l'atenció en valencià als aficionats», reivindiquen a la pàgina web en la qual pots adherir-te a la proposta.

Taula elaborada per Plataforma per la Llengua

La recollida de signatures, que en poques setmanes ha superat el millar, és només la primera part d'aquesta campanya. El següent pas de la iniciativa de Plataforma per la Llengua és fer promoció d'aquestes reivindicacions a través de cares conegudes de l'esport, com comentaristes o jugadors veterans. De fet, l'experiodista de RTVV i actual regidor socialista a Gandia (La Safor), Miquel Àngel Picornell, va participar en la presentació de la proposta. Es preveu una alineació galàctica.

L'entitat, a més, ha sumat el suport de diverses penyes de futbols amb sensibilitat cap a la llengua del territori valencià. La penya Herculanos d'Alacant, la denominada com Llevant Unió Esportiva o Barricada albinegra del Castelló CD col·laboren, segons Plataforma per la Llengua, amb aquesta campanya. Fins i tot, portals digitals com ara La Veu Grogueta i tuitaires amb un bon nombre de seguidors s'han adherit a marcar un gol per la nostra llengua.

La pilota, en mans dels clubs

La darrera fase de la campanya «fes un gol pel valencià» consistirà a traslladar aquestes reivindicacions, suportades per milers d'aficionats, als diferents equips de futbol. «La intenció és reunir-se amb les diferents directives i proposar-los un major ús del valencià a les xarxes socials i a les seues comunicacions, el canvi del nom de l'estadi al valencià, especialment, en el cas del Vila-real CF, que s'incremente la llengua pròpia en els punts d'atenció als seguidors i que els mateixos clubs ens aporten altres iniciatives per aconseguir que el valencià siga una llengua normalitzada al futbol d'elit valencià», explica Carceller.

El responsable de l'ONG del català, amb tot, aclareix els objectius d'aquesta iniciativa per normalitzar la llengua pròpia en espais d'oci. «No estem en contra de cap directiva, ni és una campanya contra cap direcció de cap dels sis principals equips de futbol. Només volem que s'empre la nostra llengua al futbol amb la mateixa naturalitat que es fa en els altres espais i amb el castellà», indica.

Carceller, no debades, mostra exemples de clubs que realitzen les seues comunicacions plenament en català o comencen a fer-ne ús. «L'Ontinyent o el Silla són exemples en aquest sentit. Des de fa anys, i a tots els nivells, utilitzen amb total normalitat el valencià. De fet, altres equips com ara l'Alzira també té experiència en emprar de manera majoritària la nostra llengua», exposa.

Amb aquesta tàctica de pressionar amb signatures a les directives dels equips, Plataforma per la Llengua vol guanyar la partida actual, en la qual la nostra llengua perd per golejada. Anotar perquè «el valencià» escale posicions en la classificació. És a dir, que puga competir de tu a tu amb el castellà perquè quan a Mestalla, al Madrigal, al Ciutat de València, al Rico Pérez, a Castalia o al Martínez Valero es marque un gol es comunique en català.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.