XII Legislatura

Forcadell fa balanç de la legislatura i anuncia que no repetirà com a Presidenta del Parlament

La presidenta del Parlament ha comparegut en roda de premsa per explicar que no tornarà a postular-se per ocupar el càrrec. També ha fet balanç d'una legislatura que ha considerat "d'alt voltatge".

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Carme Forcadell ha comparegut aquest dijous al matí a la sala de premsa per fer balanç de la legislatura. La fins ara Presidenta del Parlament ha assegurat que no continuarà al capdavant de la cambra, malgrat que seguirà com a diputada. "Considero que he tancat un cicle. El nou Parlament requereix una persona nova, sobretot, lliure de processos judicials", ha exposat Forcadell, que seguirà essent presidenta fins a la constitució de la nova Mesa. Ha explicat també que la decisió se l'havia plantejada abans del 21 de desembre i que ja l'havia comunicada a "qui l'havia de saber".

"A causa de la judicialització, el principal repte d'aquesta legislatura ha estat mantenir la sobirania del Parlament", ha declarat la que, fins al moment d'assumir el càrrec, havia liderat l'Assemblea Nacional Catalana. També ha explicat que se sent orgullosa d'haver "correspost a les responsabilitats del meu càrrec amb la convicció que al Parlament s'hi pot debatre de tot. Un fet que hauria de ser de normalitat absoluta es converteix en excepcional a Catalunya per la fòbia del Govern espanyol a la paraula i al diàleg".

Cal recordar que Forcadell està en llibertat sota fiança després d'abonar 150.000 euros. A ella i als altres membres independentistes de la Mesa se'ls imputen delictes de rebel·lió, sedició i malversació. També per a Joan Josep Nuet, d'Esquerra Unida i Alternativa, l'únic a qui no demanen presó incondicional. A tots ells ha volgut llançar un missatge d'agraïment en el seu discurs de comiat.

Repàs de l'activitat parlamentaria

Abans de donar la notícia -que molts mitjans ja havien avançat al llarg del matí- Forcadell ha fet balanç del poc més de dos anys de legislatura. "S'han aprovat 26 lleis, algunes molt importants com la de la Renda Garantida, la del canvi climàtic o la de reparació de les víctimes del franquisme", ha relatat la presidenta tot denunciant que 12 d'aquestes lleis estat suspeses pel Tribunal Constitucional, evidenciant els límits de la política autonòmica. Ha posat també èmfasi en el ple del monogràfic sobre emergència social que, al seu entendre, "demostra que els diputats de la cambra han atès problemes socials concrets".

Entre les altres coses que ha remarcat consta l'aplicació de la llei de transparència, accés a la informació i bon govern; el registre de lobbies, la reducció del nombre de vehicles oficials o la renovació de la web del Parlament. També ha destacat que la institució ha estat visitada per 120 mil persones i que s'han fet visites guiades a 22 mil estudiants.

Sobre la seva activitat ha volgut subratllar la recepció de 347 audiències i la participació en 100 actes institucionals dins el Parlament i d'altres 483 arreu del territori.

Sobre la taula queda ara saber qui serà el seu substitut al capdavant de la Mesa. Un càrrec que es preveu clau en la sessió d'investidura i que, sobre el paper, pertoca a Esquerra Republicana, la formació amb la qual es va presentar el 21D i va ser escollida com a diputada.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.