XII Legislatura

Constitució de la Mesa: primera parada abans de la batalla per la investidura

Debat obert sobre qui té la potestat per autoritzar la investidura a distància de Carles Puigdemont

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Puigdemont o Puigdemont. Junts per Catalunya assegura que és la única opció que hi ha sobre la taula per ocupar el càrrec de President de la Generalitat. De portes enfora, la resta de partits independentistes asseguren també que aquesta és l'opció prioritària. Els darrers dies, però, des d'Esquerra Republicana han sorgit veus que reclamen al partit de Puigdemont explicacions concretes sobre com farà possible la seva investidura.

El dubtes es basen en la legalitat o no d'una elecció sense la presència del candidat a l'hemicicle. L'aposta del líder neoconvergent sembla que passaria per retornar a Catalunya només un cop investit com a president, malgrat que des del partit no descarten cap altra possibilitat.

Amb la previsió que se'ls pot girar feina, els lletrats del Parlament fixaran durant aquesta setmana una posició sobre una possible investidura telemàtica per tal de curar-se en salut. El redactat del Parlament estipula que durant la sessió d'investidura "el candidat presenta, sense limitació de temps, el programa de govern i sol·licita la confiança del Ple". Una interpretació àmplia del redactat, per la que advoquen els partidaris de la via telemàtica, apuntaria al fet que en cap moment s'estipula que la presentació del candidat hagi de ser presencial.

Des d'Esquerra Republicana, Roger Torrent va explicar durant la roda de premsa de dilluns al migdia que la decisió sobre la legalitat o no d'una investidura a distància corresponia als lletrats del Parlament. Per als republicans és a aquests als que els correspon prendre la decisió. Aquesta visió, però, no és compartida pel gruix del bloc independentista. Dins de Junts per Catalunya es considera que el parer que ha de regir sobre les condicions de la investidura no és dels lletrats, sinó el de la Mesa del Parlament, en tant que es tractaria d'un posicionament polític.

La importància de l'altra presidència

Seguint la lògica de restitució del Parlament dissolt per Mariano Rajoy, la presidència de la Mesa pertoca a Esquerra Republicana. Aquests, segons publicava el diari Ara, tindrien dubtes sobre permetre una investidura a distància des de la Mesa del Parlament en contra del posicionament dels lletrats. Les possibles conseqüències judicials d'aquesta acció, que no estan clares, els podrien forçar a fer una passa enrere.

De moment, però, no és segur ni el nom ni la filiació dels membres que conformarien la Mesa. Carme Forcadell, que sobre el paper hauria de ser qui assumís la presidència estaria dubtant sobre quina decisió prendre al respecte. Qui segur que no l'assumirà és Carles Mundó. El conseller de Justícia sortint havia aparegut en algunes travesses, però avui ha anunciat que renunciava a la seva acta de diputat per tornar a exercir l'advocacia. Gerard Gómez del Moral, diputat la passada legislatura, seria la persona encarregada se substituir-lo.

D'altra banda, des de Ciutadans han obert una ronda de contactes amb les formacions no independentistes per intentar investir José María Espejo Saavedra com a president. Per a aquest dimarts estava prevista la reunió amb Catalunya en Comú-Podem. Tanmateix, els plans dels comuns no passen per aquesta investidura i es deixen estimar pels independentistes, que els podrien oferir un lloc a la Mesa a canvi d'una sèrie de concessions.

Ball de xifres

Ara mateix, però, al Parlament tots els pactes es fan amb la calculadora a la mà. Que vuit dels diputats independentistes siguin bé a l'exili o bé a la presó modifica l'aritmètica. Dels 70 diputats inicials, només 62 podrien assistir al Parlament amb normalitat. És per això que s'estudia la possibilitat que els consellers exiliats renunciïn a l'acta de diputat per tal que el seu lloc l'ocupin d'altres. Amb 66 diputats (JxCat, ERC i la CUP) quedaria assegurada una investidura per majoria simple.

No obstant això, segons ha publicat El Món, Toní Comín hauria registrat al Parlament la credencial de diputat, cosa que podria fer perillar la majoria independentista de cara a la investidura. També s'hauria acreditat, per part dels republicans, Oriol Junqueras. Al seu torn, des de Junts per Catalunya han anunciat que tots els seus diputats electes, Puigdemont inclòs, haurien presentat les credencials a excepció dels exiliats Lluís Puig i Clara Ponsatí. Asseguren, però, que "això no vol dir que hagin renunciat a l'acta".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.