Embat judicial

Forcadell ja és en llibertat després d'haver reunit els 150.000 euros de fiança

Aquest dijous han estat interrogats els membres de la Mesa del Parlament que van permetre la declaració d'independència. Les penes han estat imposades sota fiança.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Sis membres de la Mesa del Parlament, amb Carme Forcadell al capdavant, han declarat aquest dijous al matí davant el Tribunal Suprem per haver permès la votació de la declaració d'independència. Les compareixences es produeixen una setmana després que l'alt tribunal decidís aplaçar-les per donar temps als acusats a preparar la defensa. La fiscalia els imputa de delictes de rebel·lió, sedició i malversació i els demanava presó incondicional -a excepció de Joan Josep Nuet-.

La presidenta del Parlament ha estat la primera a entrar a declarar amb el dubte de si correria la mateixa sort que els consellers que havien declarat set dies enrere a l'Audiència. S'hi ha estat més de dues hores i, a diferència del succeït la setmana anterior, ha optat per respondre les preguntes de la fiscalia. Cal recordar que, tant Forcadell com Anna Simó, comparteixen advocat amb Junqueras, Bassa i Romeva: Andreu Van den Eynde. Fa una setmana a l'Audiència, els consellers ara empresonats es van negar a respondre res que no fos les preguntes del seu lletrat. La mateixa estratègia han seguit també Joan Josep Nuet, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Simó.

Durant les testificacions, tant Forcadell com Guinó i Corominas, s'han mostrat en sintonia amb l'assumpció de l'article 155 i han expressat que la declaració d'independència va ser un "acte simbòlic". Tanmateix, la presidenta ha defensat que en tot moment va complir amb les seves obligacions i que ella ni "pot fer un control de fons de les iniciatives parlamentàries", ni "té reconeguda cap llibertat per impedir votacions".

Cap a les 10 de la nit s'ha confirmat que el jutge Pablo Llarena ha decretat presó contra la presidenta del Parlament. Sota fiança, això sí. Haurà de pagar 150.000 euros per eludir la presó. Ha passat una nit a la presó abans de reunir els diners, cosa que ja ha fet, pel que la seva sortida s'ha produït. Pel que fa a la resta dels membres sobiranistes de la Mesa del Parlament, el jutge ha imposat fiances de 25.000 euros contra Barrufet, Corominas, Guinó i Simó.  Cadascú d'ells haurà de pagar la quantitat indicada en menys d'una setmana per evitar ser empresonats. Nuet ha estat l'únic que ha pogut sortir sense fiança.

El cert és que aquestes penes s'han imposat després que el jutge donès una setmana als acusats, a petició dels advocats, per poder preparar la defensa amb garanties. Una petició que no va acceptar Carmen Lamela en el cas dels consellers empresonats, que van entrar tots automàticament a presó gairebé nou hores després d'entrar a l'Audiència espanyola.

És per això que la decisió del Tribunal Constitucional sembla suau, fins i tot, pel fet que el càstig ha estat molt menor. Però la realitat és que avui dormirà en la presó la presidenta d'un Parlament, escollida democràticament. D'alguna manera, la brutalitat judicial va fent-se espai entre la normalitat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.