Afers Interns

L'obscur comissari 'còmplice' de Villarejo

De col·locar les esposes a restar emmanillat. El polèmic comissari, empresari i agent doble José Manuel Villarejo ha estat detingut aquest divendres en una operació policial d'Assumptes Interns per rentar diners presumptament del crim internacional. Junt amb un dels principals rostres de l'operació Catalunya es troba el també comissari Carlos Salamanca. Provinent dels serveis d'informació de la policia espanyola, Salamanca acumula punts foscos a la seua carrera relacionats amb el cas Emperador i la trama Púnica.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Al caliu de les clavegueres de l'Estat i dels baixos fons del poder, va créixer un dels comissaris més controvertits de la democràcia espanyola. L'empresari José Manuel Villarejo ha fet d'espia, d'agent doble, d'intermediari d'armes i, fins i tot, ha treballat suposadament per al «compi yogui» dels monarques espanyols, Javier López Madrid. Tot i que va sorgir a la llum pública quan va convertir-se en l'encarregat de redactar l'informe Veritas contra el magistrat Baltasar Garzón, el seu nom s'ha situat a la palestra mediàtica per la seua participació en l'Operació Catalunya. És a dir, a l'estratègia dissenyada per l'excúpula del ministeri d'Interior de Jorge Fernández Díaz per combatre el procés català amb informacions falses.

L'exposició mediàtica pels seus moviments en l'Operació Catalunya i la seua implicació en diverses causes judicials l'han fet caure en desgràcia. Ara bé, no ha estat fins aquest divendres que Villarejo no havia rebut el seu cop més important. La Fiscalia Anticorrupció i l'Audiència Nacional han realitzat una operació que ha acabat amb la detenció del comissari i de la seua dona per una suposada trama de blanqueig internacional de diners negres. La presumpta xarxa corrupta també facilitava visats a immigrants il·legals presumptament a canvi de regals. La investigació ha estat iniciada per la unitat d'Afers Interns de la policia espanyola.

Tanmateix, Villarejo no ha estat l'únic detingut. El comissari Carlos Salamanca també es troba a la llista. Salamanca, un policia amb molta experiència als serveis d'informació de la policia, és actualment comissari en cap de la unitat contra la immigració il·legal i fronteres del cos espanyol. Exresponsable de la comissaria de l'aeroport Madrid-Barajas, Salamanca gaudia d'una relació d'amistat amb Villarejo. I com el seu amic, també compta amb un historial farcit de punts foscos. Amb la màfia xinesa i la trama Púnica com a taques inesborrables de la seua carrera policial.

Regals made in Xina

Vassallatge. Tractes favorables. Enllaços en la comissaria. Assessors particulars. Tots aquests mots descriuen en un informe policial d'Afers Interns la relació entre diversos caps de la policia espanyola i dirigents de l'organització criminal encapçalada pel mafiós xinès Gao Ping. És l'anomenada Operació Emperador, una investigació que va destapar les clavegueres policials de determinats comissaris. I un d'ells, com a cap de la comissaria de Madrid-Barajas, fou Salamanca.

Tot i ser absolt per manca de proves, els informes policials i el mateix auto d'arxivament de la causa mostren «la relació d'amistat» entre Yonping Wu Liu, mà dreta i home de la total confiança de Gao Ping, i Salamanca. Segons la investigació policial, Wu Liu recorria a Salamanca per facilitar suposadament l'entrada de xinesos sense els papers en regla a l'Estat espanyol com a cap d'aquesta comissaria. Sí, el mateix tripijoc pel qual ha sigut detingut aquest divendres.

El líder de la màfia xina, Gao Ping

L'informe descriu un cas concret ocorregut el 14 d'abril de 2012, en el qual Wu Liu rep la petició d'un ciutadà xinès. Aquest detalla que la seua dona no compta amb la documentació adequada per quedar-se més temps en territori espanyol. Wu Liu, segons el registre telefònic que detalla l'informe, crida a Salamanca per a explicar-li la situació. La persona que demana l'ajuda telefona poc temps després al mafiós xinès per «donar-li les gràcies». «La dona ha sortit», diu en referència a la persona que tenia problemes. «El motiu pel qual finalment entra en territori nacional és per la simple voluntat de Carlos Salamanca, qui ordena que s'autoritze la seua admissió al·legant que 'es comprova que està legalitzat el matrimoni en Espanya', no constant ni com s'ha comprovat aquesta afirmació ni cap document que corrobore la veracitat de la mateixa», assenyala Afers Interns.

L'historial de cridades del mateix dia, però, mostra el grau de relació entre ambdós: s'escolta com Salamanca i Wu Liu queden en veure's en casa del primer. La cita no és casual. Al contrari. Segons l'informe policial, és una pràctica habitual. Comissari i presumpte criminal mengen junts cada setmana, generalment al mateix restaurant. «Menja amb el jutge i amb la Guàrdia Civil», recull el document d'Afers Interns sobre una conversa per telèfon entre ambdós personatges. El jutge és suposadament el magistrat de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, ja que ell mateix va admetre els seus lligams d'amistat amb Salamanca. Un fet que va provocar que s'abstinguera d'instruir la causa. 

A les quedades entre Wu Liu i Salamanca també es parla de negocis. «És significatiu que de tots els contactes empresarials que Yongping Wu Liu inicia amb empresaris de l'entorn de Carlos Salamanca, aquest es trobe al corrent de tots els detalls. Fins i tot, estant present en diverses de les reunions en les quals tracten temes relatius a possibles negocis, com s'ha comprovat a les telefonades, desconeixent fins a quin punt Salamanca participa en els mateixos», indica la policia. L'informe apunta que Salamanca introduiria a Wu Liu en el seu cercle d'amistats empresarials i, a més, faria suposadament gestions a favor de xinesos a l'Aeroport Madrid-Barajas. A canvi, segons Afers Interns, el comissari rebria algun tipus d'obsequi.

La conversació registrada el 30 de desembre de 2011 és, a parer dels investigadors policials, indicativa de la relació estreta entre ambdues persones. No només comparteixen suposadament copes i graderies als bous. També presumptament clubs de cites. «Carlos pregunta per Àngela i la xica que respon diu que Àngela arriba més tard. Però que ella el tractarà molt bé. Carlos diu que després passaran per allí», recull l'informe policial. «Aquesta es posa i Carlos pregunta com està el pati. Adela contesta que hi ha xiques boniques i que està la colombina. Carlos diu que van cap allà», detalla Afers Interns sobre una trucada posterior.

Salamanca, tanmateix, va aconseguir ben prompte l'arxivament de la causa contra la seua persona. El jutge Guillermo Ruiz de Polanco va argumentar al seu auto que els fets descrits per la recerca policial no comportaven cap delicte. I que, a molt estirar, podia comportar una simple falta administrativa. Malgrat la resolució, Interior va destituir el comissari un mes després de l'arxiu de les seues responsabilitats a la comissaria de Madrid-Barajas.

Amistats púniques

Aquest comissari, amb tot, no només tenia amics al cos policial i al món empresarial. A la política madrilenya, també havia aconseguit forjar bons contactes. Ben relacionat amb la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i el seu marit, Ignacio López del Hierro, segons Público.es, el sumari de l'Operació Púnica va treure a la llum l'amistat amb l'exdirigent del PP madrileny i capitost de la trama, Francisco Granados. Segons va publicar el rotatiu de Jaume Roures, les gravacions d'aquesta causa mostren les contínues trucades, reunions i dinars amb Granados.

L'exsecretari general del PP madrileny i imputat a la trama Púnica, Francisco Granados.

«Donato [González, responsable de Societè Generale] li pregunta pel motiu pel qual va a veure aquest, que és perillós. Francisco diu que no l'ha tractat, que és de l'Aeroport de Ciutat Real. Una infraestructura que és del propietari del club d'handbol, de qui ha manat a Caixa Castella-la Manxa durant tots aquests anys i que és íntim de José Bono. Francisco diu que amb Salamanca sempre bé», assenyala la Guàrdia Civil sobre les reunions amb empresaris «perillosos» en juliol i agost de 2014 en les quals, segons el sumari, Salamanca acompanya i assessora Granados. Un dels homes de negocis descrits era, segons Público.es, Domingo Díaz de Mera. Aquest empresari va estar lligat a la compra de l'aeroport per part d'una mercantil xina per l'irrisori preu de 10.000 euros.

Unes amistats, com les de Villarejo, que van provocar-li nombrosos maldecaps a Salamanca. I que aquest divendres han suposat que el comissari siga ell, al contrari que al seu treball, l'emmanillat i no qui col·loque les esposes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.