‘Compi yogui’, o la vergonya de les elits madrilenyes

La història de Javier López Madrid és un recorregut pels pecats i els afers tèrbols de la 'Villa y Corte'. Imputat a l'operació Púnica i al presumpte saqueig del Canal d'Isabel II, l'empresari va sortir a la palestra mediàtica per ser un dels beneficiaris de les targetes 'black' de Caja Madrid. L'escàndol d'assetjament sexual a la doctora Eliso Pino, en el qual estava involucrat el fosc comissari José Villarejo, va distanciar-lo dels monarques espanyols, íntims amics del CEO de la constructora OHL. Aquest dilluns va dimitir dels seus càrrecs a l'empresa del seu sogre i ex-ministre durant la Transició, Juan Miguel Villar Mir. Amb tot, continuarà al capdavant del grup amb un sou milionari.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per a certes elits, és més rendible fer bons amics al col·legi que no traure bones notes. A la Villa y Corte, és a dir, als centres de poder de Madrid, gaudir de contactes ho és tot. Sense relacions en les més altes esferes, progressar socialment esdevé força complicat. Si es vol accedir a les reunions més exclusives dels grans directius de les empreses de l'Ibex 35, els alts càrrecs polítics i els poders fàctics, s'han de tenir padrins d'alta nissaga.

Javier López Madrid, empresari de 49 anys, compleix perfectament amb el perfil. És fill d'un empresari ben poderós: Germán López, que va fer fortuna introduint a l'Estat espanyol els automòbils Volvo. Gràcies a provenir d'una família benestant, va tindre un company de classe al col·legi Los Rosales, que comptava amb prebendes dinàstiques: es tractava de Felip, l'hereu del rei Joan Carles I. Ambdós es coneixien, però durant la infantesa i l'adolescència no van tindre una gran relació. Eren coneguts i prou. No va ser fins als 22 anys quan López Madrid va segellar una amistat íntima que només la successió d'escàndols ha erosionat. Un viatge a Kenya fou l'aventura que els va unir.

La seua lleialtat a l'actual rei fou la clau d'aquella relació tan estreta. López Madrid va compartir molts secrets íntims amb l'actual rei. I, fins i tot, va deixar-li finques familiars a Salamanca o mansions a Puerta del Hierro (Madrid) o a Sotogrande (Cadis) perquè Felip VI gaudira de les seues aventures amoroses fora dels focus de la premsa del cor. Per aquelles cases, van passar la nord-americana Gigi Howard, la noruega Eva Sannum o Isabel Sartorius.

Amb tot, López Madrid va adquirir un paper més destacat a la vida de Felip VI quan va aparèixer a escena la periodista Letizia Ortiz, actual reina espanyola. La parella del monarca va connectar ràpidament amb l'empresari madrileny gràcies a la seua dona, Silvia Villar Mir. Es tracta de la filla de Juan Miguel Villar Mir, ex-ministre durant la primera etapa de la Transició, amic de Joan Carles I i propietari del grup constructor OHL. López Madrid, de fet, va començar a treballar per al hòlding empresarial del clan Villar Mir després del seu pas per Goldman Sachs, un dels bancs referents de l'esclat de la bombolla financera del 2008. Va casar-se amb Silvia Villar Mir quan només feia tres anys que treballava al grup empresarial familiar.

El monarca espanyol durant el missatge de Nadal//Casa Real.

Les aficions comunes van unir força ambdós matrimonis. Que López Madrid i la reina Letizia foren fanàtics del ioga i de l'alimentació naturista va estrènyer encara més la relació. Com també un viatge realitzat a les Illes Bahames l'any 2004. L'hereu dels López havia accedit per la porta gran a l'aristocràcia madrilenya. S'havia convertit en un dels executius més influents de l'Estat espanyol.

Un tauró a la Villa y Corte

López Madrid va destacar ràpidament al món dels negocis. A l'Espanya de l'orgia de la rajola, l'empresari va demostrar un olfacte similar al del seu sogre. I ben prompte va caure en les temptacions d'un món dominat pels tripijocs, les maniobres brutes i les relacions intempestives entre poder polític i empresarial.

Com a conseller delegat d'OHL, López Madrid va seure al conseller d'administració de Caja Madrid. Va ser a proposta de la patronal madrilenya. Sí, la mateixa organització empresarial que va finançar la campanya del PP de Madrid de l'any 2007. Però no avencem esdeveniments. De l'operació Púnica i del saqueig del Canal d'Isabel II de Madrid en parlarem després.

Per pertànyer a l'òrgan directiu de l'entitat financera, l'empresari va gaudir d'una de les quasi 100 targetes black. Amb ella, va deixar-se 15.935 euros en restaurants, 2.141 euros en tendes de roba, 1.500 euros en agències de viatge, 1.400 euros en marroquineria... Tot fins a arribar als 34.800 euros que va gastar-se en poc més d'un any i mig. Fou un dels primers escàndols als quals va enfrontar-se el considerat als cercles de poder madrileny com «el gendre perfecte».

«Et vaig escriure quan va sortir l'article de les targetes a la merda de LOC [en referència al suplement del diari El Mundo, La Otra Crónica] i ja saps el que pense, Javier. Sabem qui ets, qui som. Ens coneixem, ens estimem i ens respectem. La resta, merda. Un bes compi yogui (miss you!!)», escrivia la reina Letizia a López Madrid, segons els missatges de WhatsApp que va publicar eldiario.es. Des d'aquell moment, el mot de l'empresari va canviar. Va ser batejat com compiyogui.

Després de la contestació de l'empresari, va parlar l'actual monarca: «Em sume al xat, però preferisc tindre una estona per parlar sense intermediació electrònica ni telefònica. Dinem demà? Una abraçada». «No puc senyor, estic a San Francisco. Torne diumenge, però si necessites alguna cosa, estic de tornada abans», contesta López Madrid. El rei espanyol respon: «Clar que no, home. Era per xerrar tranquil·lament. Quan tornes parlem. Una abraçada i gaudeix un poc allunyat d'aquest enrenou».

Javier López Madrid a gastar en poc més d'un any i mig 34.800 euros amb la seua targeta 'black'.

La conversa va despertar polseguera. Després dels dubtes sobre els negocis i amistats del rei Joan Carles I -sense comptar el cas Urdangarin-, el nou monarca apareixia donant suport a un presumpte corrupte. La Casa Reial va comunicar que l'amistat entre ambdós matrimonis feia temps que s'havia trencat. Però el mateix rotatiu digital va publicar que els reis espanyols havien mantingut l'amistat amb López Madrid tres mesos més tard d'aquell intercanvi de missatges. Les dues parelles van quedar per veure una pel·lícula al cinema el 17 de gener de 2015.

El comissari del poder

Aquests missatges, però, no van sortir del no-res. Formaven part del sumari del primer escàndol al qual va enfrontar-se el conseller delegat d'OHL en aquell moment. El matrimoni va acudir a la clínica de la dermatòloga Elisa Pino l'any 2012. Però del problema de pell dels seus nens va generar-se un major amb acusacions d'assetjaments sexuals i punyalades.

«Va començar en un flirteig inofensiu, però va derivar en assetjament sexual», va denunciar la doctora Pinto. Segons la seua denúncia contra López Madrid, rebia imatges sexuals explícites i patia una situació d'assetjament. «Puc tindre a altres, però et vull a tu. No només vull follar-te, vull entrar al teu cap perquè m'encantes», rebla un dels missatges que va rebre la dermatòloga de l'empresari. El compiyogui dels monarques va contraatacar denunciant a la doctora per amenaces a la seua família i per assetjament sexual.

L'assumpte, tanmateix, va convertir-se en més tèrbol, si cap. Pinto va sofrir una punyalada quan duia al seu nen de deu anys, Carlos, al Burguer King. «López Madrid vol que tanques la boca», va escoltar quan un home «corpulent, de 50 o 60 anys, amb el cabell curt» va clavar-li una navalla a l'abdomen. Ara bé, no va ser l'única agressió que havia patit. Mesos abans, va escoltar un colp sec quan va agenollar-se per agafar la seua bossa de mà. Pinto, en posar-se dreta, va veure un home assegut al seient de darrere. Aquell xic «flac i amb males pintes» va abraçar-la per deixar-la immobilitzada. «Estàs indefensa», va pronunciar mentre era apunyalada a l'avantbraç esquerre.

«Estava preocupada per la categoria del personatge. Ell insistia en el seu poder i mencionava l'ex-comissari Villarejo, que treballava per a ell. Deia que si el denunciava, afonaria la meua vida i em destrossaria professionalment», va afirmar en la seua declaració la doctora. La seua denúncia va quedar arxivada, tot i que a principis d'aquest mes s'ha reobert la causa.

El comissari José Manuel Villarejo//EFE.

La investigació apuntava a Villarejo com a presumpte responsable de les punyalades. Un comissari que actua com si es tractara d'un agent de la DEA, la unitat nord-americana contra el narcotràfic. Sindicalista, espia i empresari de la seguretat acumula una fortuna de 25 milions d'euros a paradisos fiscals com ara Panamà o Suïssa i immobles valorats en 14 milions d'euros. Villarejo, però, va ser el comissari predilecte de l'ex-ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz per tal d'engegar la guerra bruta contra el procés català. No debades, va tindre un paper actiu en la confessió de l'empresari Javier de la Rosa contra la família Pujol. Villarejo també està esquitxat per la guerra policial derivada del cas del Pequeño Nicolás. Aquest mena de lobbista esperpèntic de la Villa y Corte va ser amic d'un dels fills de López Madrid.

Presumpte corruptor

López Madrid va conèixer Villarejo gràcies a un dels homes forts de l'ex-presidenta madrilenya Esperanza Aguirre: Francisco Granados. Amb l'ex-secretari general dels populars de Madrid, l'empresari comparteix, al seu torn, imputació a l'operació Púnica. Una trama de corrupció que ha destapat el paper de López Madrid com a presumpte comissionista en favor de la constructora del seu sogre, Villar Mir.

Segons va confessar un dels capitostos de la xarxa corrupta, David Marjaliza, les inicials JLM, que apareixen a la comptabilitat B del gerent Beltran Gutiérrez, corresponien al conseller delegat d'OHL. De fet, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil calcula que el 80% de les donacions realitzades al PP provenien de la constructora de Villar Mir. És a dir, dels dos milions d'euros en negre, 1,6 tindrien com a origen el grup empresarial que dirigeix el clan de l'ex-ministre de l'era pre-democràtica.

El compiyogui de la reina, però, va anar més enllà. Segons va publicar El Confidencial, López Madrid va quedar-se amb part de les donacions aportades pel seu sogre. L'agenda de Granados deixa palès com, per exemple, en la primera aportació d'OHL de 400.000 euros només van arribar al partit 300.000. Granados va quedar-se'n 80.000. Però el seu ex-cap de gabinet i presumpte testaferro, Ignacio Palacios, i el mateix López Madrid van embutxacar-se un pessic de 10.000 euros cadascú. El sistema va repetir-se en altres entregues. L'empresari va obtenir 185.000 euros dels més de milió i mig que va donar la constructora per a la qual treballa.

La seua suposada participació en la trama va anar més enllà d'aquests fets. López Madrid va utilitzar als presumptes testaferros de la xarxa corrupta -com, per exemple, Palacios- per a realitzar «negocis familiars», segons les converses interceptades per l'UCO. A més, l'historial de missatges de l'empresari revela un contacte estret amb Granados, el presumpte comissionista Alejandro De Pedro i l'ex-president de Madrid, Ignacio González. No debades, el matrimoni conformat per González i Lourdes Cavero, ex-treballadora de la patronal madrilenya, i López Madrid i Sílvia Villar Mir compartien caps de setmana al polèmic àtic d'Estepona (Màlaga), pel qual també està imputat l'ex-mandatari de la comunitat de Madrid.

El cercle de relacions de López Madrid també arriba a l'empresa tecnològica Indra, implicada a la trama Púnica. Dels missatges es desprèn una intensa relació telefònica amb Javier Monzón, ex-president de la mercantil i conseller de Ferroglobe, la filial britànica d'OHL que dirigeix López Madrid. Indra va ser registrada en la derivada d'aquesta trama que ha obert en les comportes del Canal d'Isabel II de Madrid.

López Madrid va tindre una relació estreta, segons els missatges interceptats per la Guàrdia Civil, amb un dels presumptes capitostos de 'Púnica', Alejandro de Pedro.

El jutge Eloy Velasco va detenir a López Madrid fa unes setmanes per la seua implicació a l'Operació Lezo. La Guàrdia Civil acusa el directiu d'OHL d'haver pagat una comissió de quasi un milió i mig d'euros a l'ex-president madrileny i al PP de la capital espanyola a canvi de l'adjudicació d'una obra del projecte no executat del tren de Navalcarnero. Al contrari que González, López Madrid va estalviar-se la presó preventiva en pagar 100.000 de fiança. L'empresari està en llibertat condicional.

La seua implicació en multitud d'escàndols va comportar que anunciara aquest dilluns la seua dimissió com a conseller delegat d'OHL. Ara bé, el seu sogre no li ha retirat el suport ni el seu afecte per intentar no dividir el clan familiar. López Madrid mantindrà, de fet, els seus càrrecs de CEO del grup empresarial i de màxim dirigent de Ferroglobe amb un sou de 3 milions d'euros. Un regal fruit de les seues bones relacions, en aquest cas amb el seu sogre. No hi ha càstig a l'amic dels monarques que ha mostrat les vergonyes de la Villa y Corte. La seua caiguda a l'ostracisme haurà d'esperar al dictamen de la justícia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.