Ministeri subterrani

Jaume Roures: "Ja m'agradaria dirigir TV3, però no m'ho encarregarà ningú"

TV3 estrena dimarts dia 18 el polèmic documental 'Les Clavegueres d'interior', després que les grans cadenes estatals no hagin accedit a fer-ho. Aprofitant l'ocasió, parlem amb el seu director, el magnat de la comunicació català, Jaume Roures. Repassem els perquès d'aquesta controvertida producció, però també de la seva visió de TV3, del Girona FC i del diari Público i la premsa en paper.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Una persona com vostè no té prou influència per aconseguir passar el seu documental per una cadena de televisió estatal?
No és una qüestió d'influència. A més, això de la influència és una cosa molt discutible, és un tema del contingut del documental i les coses que molesten i no molesten.

No ha intentat fer pressió perquè li projectin?
Jo això de fer pressió no sé què vol dir exactament. Quan tinc una cosa vaig a una tele i li proposo en funció del contingut i, si no la volen, busco altres vies perquè la gent ho vegi.

Però té participació en algunes cadenes de televisió...
Mediapro té un 4% d'una cadena de televisió, però això és una cosa testimonial que arrosseguem des de fa temps. No dóna per res.

Què explica aquest documental que el fa tan incòmode?
Explica, per boca d'uns quants policies, alts càrrecs amb llargues trajectòries al Ministeri de l'Interior que existeix una estructura paral·lela a les oficials des de fa moltíssims anys que es dedica a activitats, entre comentes, polítiques o econòmicament corruptes. L'Operació Catalunya no és una cosa feta expressament, forma part d'una manera de funcionar d'aquestes estructures.

Són als fonaments de l'Estat aquestes estructures?
No ho sé si ho són, però aquestes existeixen des de la transició i alguns dels protagonistes són els mateixos des de fa 40 anys i es dediquen a tota mena d'actuacions. No sé si hi ha estructures similars a altres departaments. Però el que sí que hem vist amb les converses que li han enregistrat a l'Ignacio González és com posaven i treien fiscals i jutges en funció dels seus interessos corruptes.

Hi ha un fil conductor entre els GAL i l'Operació Catalunya?
Hi ha la mateixa estructura, el mateix concepte dels instruments de l'Estat i hi ha la defensa d'allò que se'n diu les clavegueres. O el que va dir Felipe González de què "el estado también se defiende des de los desagues" que és contradictori amb un esperit democràtic que hauria d'impregnar les institucions. Els estats haurien de tenir prou eines judicials per arribar on han d'arribar pels interessos de la gent, que no és atacar el partit de govern, el de l'oposició o qualsevol opció política amb la qual no estiguin d'acord.

Creu que l'entramat se li escapa de les mans a l'estat?
Aquestes estructures paral·leles tenen sempre interessos propis a defensar, però no crec que les martingales que es muntin ells aprofitant el seu paper estiguin fora de l'abast de l'estat. Crec que són aquelles coses que se saben que fan i els deixen fer per quan els necessiten a la feina bruta. El el cas de Villarejo és esclatant com el Rubalcaba el retorna al ministeri, com el fa comissari sense complir les pautes, com tothom sap que té negocis on treballa amb jutges i fiscals i com després aquests jutges i fiscals apareixen en altres casos on ell està implicat. Aquí hi ha una teranyina important.

Com definiria la figura de Villarejo?
Villarejo és un vividor del sistema i d'aquesta estructura, sigui per raons ideològiques, polítiques o econòmiques. Crec que en té moltes, un que és capaç d'arribar a agredir una persona que denuncia assetjament em sembla fortíssim. Poder perquè el que l'instigava estava vinculat a la Família Real, però quan algú és capaç de fer això un parell de cops és capaç de qualsevol cosa.

Això es dóna per la sensació d'impunitat?
En aquest país no ha passat res extraordinari ni amb tot el que s'ha sentit de l'Ignacio González, ni l'entrevista de l'Évole al Villarejo ni amb tot el que hem ensenyat nosaltres de les converses entre el Jorge Fenandez Díaz i el De Alfonso. Hi ha aquest concepte acceptat generalment a què l'estat pot fer aquestes coses, a causa de una manca de cultura democràtica que arrosseguem.

Perquè és tan rellevant Fernández Díaz?
Si veieu el documental, aquelles converses, un any després, s'aprecien de manera diferent. En aquell moment, enmig del procés electoral van ser víctimes de la batalla política i no va haver-hi una reflexió sobre el contingut d'aquelles converses. Quan les sents un any després et sembla molt impressionant la poca vergonya que tenen els personatges dient el que diuen. És impressionant com diuen que "la fiscalia te lo afina" i com ells mateixos manifesten que hi ha uns quants periodistes que segueixen els seus dictats i s'encarregaran de propagar aquestes notícies falses.

L'entrada de Zoido canvia alguna cosa?
No, perquè l'estat no canvia. No ha pres cap mesura. No hi ha símptomes de penediment o de canvi.

 

/JORDI PLAYQuin objectiu perseguia fent aquest documental?
El que fem és ensenyar coses que passen a través de pel·lícules i documentals. No esperava res diferent d'ensenyar coses que passen perquè la gent en prengui consciència. Em sembla molt positiva la campanya d'Òmnium perquè la gent no només ho veurà, en discutirà. Una mica com si fos un cineclub, això sí que és interessant que la gent pugui parlar sobre què està passant al voltant d'això. I sobre el què és legal, el que és legítim i allò què és just. Aquestes distincions crec que són molt importants en l'actualitat.

Amb TV3 ha estat fàcil arribar a un acord?
Amb TV3 no hi havia problemes. El problema és que nosaltres havíem d'intentar arribar abans a les cadenes d'àmbit estatal i no ha estat possible. S'havia de veure a tot Espanya.

Hi ha una bona relació entre Mediapro i TV3?
Sempre hem tingut bona relació. Si em preguntes, jo considero que treballem poc per ells.

Us agradaria treballar més per ells?
Ens agradaria treballar més per tothom. En general fem coses que funcionen

Perquè creus que treballeu poc?
TV3 té les limitacions que té. Jo no em queixo, dic que voldria treballar més.

Creus que és important que TV3 hagi perdut els drets de la Champions?
Sí és important, sí. Però TV3 està a la situació que està i no veig gaire voluntat política d'arreglar-ho. Però això és un tema dels últims anys.

És important per tu una eina com TV3?
És molt important pel país i crec que s'està malbaratant per immobilisme total?

Quins són els problemes al teu entendre?
Al meu entendre són l'estructura de direcció i la de la cadena. Però els polítics no volen perdre el seu pes al consell d'administració i això provoca que en realitat la TV i la Ràdio no estiguin dirigides per professionals. Al final estan dirigides pel consell, que de Televisió no té perquè entendre'n.

Com valores la direcció de Vicent Sanchis?
No tinc cap valoració ni a favor ni en contra.

Es veu dirigint TV3?
Ja m'agradaria, però no m'ho encarregarà ningú.

Però si li oferissin?
Si tinc les mans lliures, demà mateix. Però això és difícil en una cadena de TV.

S'ha sumat a la campanya d'Òmnium. Se sent més sostingut pels independentistes que per l'entorn de Podemos?
Jo sóc dels que crec que totes les coses que fas han d'anar acompanyant un moviment. Si les coses poden avançar amb Òmnium, ho faré amb ells. Si demà ho poden fer amb els Comuns, ho faré amb els Comuns.

Creu que en un escenari d'independència les empreses que gestionen l'explotació dels drets del futbol permetrien una Lliga sense el Barça?
Crec que hi haurà tantes coses més importants a resoldre abans, això seria el darrer. Em semblaria molt frívol que comencés a especular d'això. Crec que hi ha coses més importants.

Bé, és una cosa que desperta passions...
Però aquestes passions crec que no s'han d'animar perquè no són positives. Ja sé que queda molt malament dir-ho. Però el fanatisme aquest, sóc dels que penso que s'hauria d'eliminar, en el futbol i en altres coses.

 

/JORDI PLAYQuina relació manté amb el Girona FC?
Cap.

S'ha especulat que podria entrar a la nova propietat del club el senyor Pere Guardiola amb qui comparteixen l'empresa Media Base Sports...
Que en Pere hagi ajudat i aconsellat al Girona entra dins la seva feina i el seu àmbit personal. Però no entra en nosaltres.

Té intenció d'invertir-hi amb les seves empreses?
No, no invertim en clubs de futbol.

No parla d'aquest tema amb en Pere Guardiola?
Amb en Pere hi parlo, no diré cada dia, però molt sovint. Entre altres coses perquè treballa aquí.

Què li ha explicat?
Jo sé que ell està aquí i està negociant amb el Manchester City, perquè el City entri i crec que és una cosa que es resoldrà en els dies vinents i que serà molt important estructuralment. Tenir un club com el City recolzant al Girona és molt important no només pel club, sinó també pel país.

Per la Lliga també?
Sí, clar. Com més gent seriosa, estable i estructurada amb els clubs, millor.

Per tant, a vostès, que exploten els drets televisius, també els interessa?
Sí, ens interessa estabilitat i perspectiva. Però ens interessa a tots els clubs.

Però, ha animat a Pere Guardiola a fer el pas?
No, per ell és un tema personal, s'anima sol en Pere.

Cap a quines oportunitats de negoci està enfocant l'empresa ara?
Nosaltres cada dia fem una mica més del mateix allà on som. Res més que consolidar el que tenim a mig món i aprofitar les oportunitats quan surtin. Nosaltres som molt pragmàtics.

Una oportunitat seria un diari en paper?

Oportunitats en si no ho són. Són un model en crisi, com s'està veient.

I una aposta personal?
Si tingués els mitjans, recuperaria Público en paper. Però com que no els tinc no m'ho plantejo

Ha sonat que podria comprar El Periódico...
No i a més, el que he llegit és que ja s'han arreglat amb els bancs. A la gent li agrada molt especular.

Què canviaria de l'experiència de Público amb paper, si pogués tornar enrere?
Vam ser víctimes de la crisi, vam perdre tots els diners que hi havíem posat i, a diferència d'altres grups, no vam rebre crèdits milionaris.

I de la manera com es va tancar el paper no canviaria res?
No. És que d'això, més que molt rumor hi ha molta mentida. Nosaltres vam oferir el paper a la gent en una assemblea. Ningú es va interessar a assumir la capçalera. Vam arribar a un acord amb les pautes que vam negociar amb el Comitè, vam estar pagant complements durant molt de temps i aquesta és l'única veritat. El que diguin dos o tres eixelebrats no m'afecta.

Però als col·laboradors no se'ls ha pagat...
No, hi ha col·laboradors externs que no han cobrat perquè ens en vam anar a concurs.

Es penedeix de com va gestionar la relació amb els treballadors?
No, però una cosa és la gent que treballava, molta de la qual continua treballant. L'altre són uns quants col·laboradors que no van cobrar el que havien de cobrar. Però és que nosaltres vam perdre allà 68 milions d'euros. Jo no els guanyo cada dia, vam haver de vendre accions. Jo no me'n penedeixo, fins i tot al contrari. Estic absolutament orgullós del que vam fer.

 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.