Camí al referèndum

Guerra fiscal, Hongria i el congrés paral·lel

Les #Novetats1OET de la tarda del dilluns 18 de setembre

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Qui controla la caixa dels diners és una de les discussions claus en aquests dies previs al referèndum. La tarda de dilluns ha estat marcada per aquest factor. Des de Madrid, el Ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, advertia a la banca que no poden acceptar les despeses de les targetes de crèdit del Govern català si aquestes no han estat abans autoritzades des de l'executiu estat. La mesura també comporta l'obligatorietat per part dels bancs d'alertar al Govern de Rajoy de possibles de despeses relacionades amb l'organització del referèndum. Aquestes són algunes de les accions amb la que es consuma la intervenció dels comptes de la Generalitat anunciada pel mateix Montoro la setmana passada. Intervenció que avui ha rebut, via carta, la resposta per part del Secretari d'Economia català, Pere Aragonès. En aquesta, el republicà feia saber al Secretari d'Hisenda espanyol, José Enrique Fernández de Moya Romero, que el Govern català donava per suspesa la mesura fins que es resolgui el contenciós administratiu del Tribunal Suprem en el que es demana la suspensió cautelar de l'acord pres durant el passat Consell de Ministres.

Nou pronunciament internacional

Si ahir ho feia el veneçolà Nicolás Maduro, avui ha estat el torn de Zoltán Kovács. El protaveu del president húngar, Viktor Orban, ha manifestat que "la voluntat de les persones és sempre el que importa" en ser preguntat sobre el posicionament d'Hongria respecte Catalunya durant una conferència a Brussel·les. L'ultraconservador i nacionalista Fidesz, el partit de govern, és part del Partit Popular Europeu del que també en forma part del PP de Mariano Rajoy.

Buscant el referèndum pactat

Podemos i els seus partits afins han presentat aquesta tarda una proposta per crear una assemblea de càrrecs electes per pressionar a l'executiu espanyol per tal que convoqui un referèndum pactat. Durant la presentació de la proposta, en la que hi era present Xavier Domènech de Catalunya en Comú, però no hi havia cap representat de Podem Catalunya, Pablo Iglesias ha convidat als partits de l'oposició, alcaldes i representants estatals al Parlament Europeu a defensar "el diàleg i la convivència davant una situació que ens sembla alarmant". Des de Catalunya, ERC ja ha dit que la veia amb bons ulls la proposta.

Periodistes per la llibertat

També aquesta tarda, el Grup de Periodistes Ramón Barnils ha presentat el manifest #FreePressCatalonia per "la llibertat de premsa i totes les llibertats" al que ja s'han adherit desenes de treballadors del sector i mitjans. L'escrit vol reivindicar la llibertat de premsa "l'actuació desproporcionada" del govern espanyol. Per fer visible la situació de malestar, des del Grup Barnils s'ha convocat també una manifestació el dimecres a les 20h davant el Col·legi de Periodistes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.