Camí al referèndum

Maza estudia detenir Puigdemont, CaixaBank bloquejar els comptes

El Fiscal de l'Estat s'ha mostrat contundent envers l'executiu català en una entrevista a el diari El Mundo. Mentre, la Directa ha revelat que el banc català ha iniciat les gestions per, si cal, bloquejar els comptes de la Generalitat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"El tema de demanar presons no l'excloc en absolut". En aquest termes s'ha expressat el Fiscal de l'Estat, José Manuel Maza, en ser preguntat en una entrevista al diari El Mundo si havia considerat l'opció de detenir a Puigdemont. El que ha estat una de les veus més bel·ligerants contra el referèndum les darreres setmanes ha matisat, però, que caldria estudiar si aquesta hipòtesi és més raonable abans o després de l'1 d'octubre "dins d'una estratègia general per impedir el referèndum. Potser hi ha mesures que no són imprescindibles ara i que són més negatives que positives".

El Fiscal, que considera que cal prudència perquè els partidaris del referèndum cerquen "una reacció desmesurada", s'ha referit també a la querella contra els alcaldes catalans: "hi ha un possible delicte que no l'ha comès un de sol, sinó 700. Si afecta a moltes persones, em sap greu. M'hi veig obligat per la llei". Maza considera, també que ara és el torn de les forces de seguretat de l'estat, de les que ha dit que els correspon utilitzar "tots els mecanismes possibles per recollir tots els efectes de delicte comesos i impedir que d'altres nous siguin duts a terme".

La banca entra en joc

Segons uns documents als que ha tingut accés la Directa, l'entitat bancària CaixaBank tindria a punt totes les gestions necessàries per impedir qualsevol moviment financer de l'administració catalana quan l'Estat espanyol així li ho demani. Demà acaba el termini perquè Oriol Junqueras subscrigui l'Acord de no disponiblitat i notifiqui a Montoro que no es destinaran diners al referèndum. El quinzenal dels Països Catalans apunta que en cas que el vicepresident català no s'hi avingui -tal com és previsible- els diners dipositats "a l'antiga Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona quedarien immobilitzats i no podrien utilitzar-se per fer cap pagament". Això podria suposar greus tensions econòmiques per l'executiu català.

 

 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.