Ministeri del Botànic

Taxa turística i reciclatge d'envasos: les escletxes del Botànic

Després de l'agost calent per les friccions entre PSPV i Compromís a diverses conselleries, Podem ha afegit en les resolucions del Debat de Política General celebrat aquesta setmana dos punts més de divisió entre els socialistes i els valencianistes. Els socis de govern han votat diferent en les peticions dels morats d'instaurar una taxa turística al País Valencià i d'accelerar la posada en marxa del polèmic sistema de reciclatge d'envasos. Si amb l'impost turístic el PSPV accepta l'aplicació d'una fórmula diferent de la balear, en el cas del sistema SDDR l'oposició és més forta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Antonio Estañ s'estrenava com a síndic de Podem. Ho feia al Debat de Política General celebrat aquesta setmana. I amb el repte de ser més dur que el seu predecessor Antonio Montiel, que l'any passat va advertir el president Ximo Puig que el suport dels morats no era un «xec en blanc». «Hem escoltat dos discursos: el del senyor Puig, que alertava del triomfalisme per després capficar-se amb ell, i el de la senyora Bonig, que criticava el populisme per a després... bo, ser Isabel Bonig», començava la seua intervenció, deixant clar que el to seria més dur. Que la promesa de més exigència al Govern del Botànic per erigir-se en secretari general de la formació dels cercles no era paper mullat.

Dintre del decàleg morat de peticions al Consell, hi ha dos que destaquen: l'aprovació d'una taxa turística al País Valencià i la introducció del sistema de Depòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d'envasos. Per tal de fer-les efectives, Podem va presentar sengles propostes de resolució al Debat de Política General. Amb la primera acceptada i la segona no per les Corts Valencianes, les votacions d'ambdues van evidenciar una escletxa entre Compromís i PSPV, socis de govern. Mentre els valencianistes s'alineaven amb el partit dels cercles en aquestes dues qüestions, els socialistes s'hi abstenien, barallant, fins i tot, el vot en contra en el cas del SDDR.

Podem, amb la seua proposta, ha posat fi a les llargues vacances de la taxa turística valenciana. I tot, amb el mateix president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, afirmant fa un quasi un mes que aquest tribut no es contemplava. Amb tot, la posició a favor de Compromís, que va deixar clara la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, en una entrevista a Valencia Plaza, i l'exigència de Podem com a condició sine qua non per donar suport als pressupostos, anunciava un xoc al si de les forces del Botànic.

Tot i que el secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme, el socialista Francesc Colomer, repeteix en cada trobada amb els empresaris del sector que no hi hauria cap taxa turística, l'abstenció del PSPV-PSOE (i també de Ciutadans junt amb el vot a favor dels seus ex, ara diputats no-adscrits) a la proposició de Podem ha permès que les Corts Valencianes ho exigisquen al Consell. Ara bé, aquesta abstenció va ser possible, ja que s'ha negociat una versió de taxa turística diferent de l'ecotaxa balear. Els temors que es repetira l'experiència de les Illes, en la qual el primer pacte de progrès (integrat pel PSIB, el PSM, Unió Mallorquina, Izquierda Unida i Els Verds) va pagar amb les urnes aquesta mesura després de la campanya ferotge dels empresaris i el PP, suposaven un dels principals obstacles per aconseguir el suport socialista. A les Illes, l'ecotaxa, derogada per l'executiu del popular Jaume Matas i no reimplantada al segon govern de progrès ni durant el mandat de José Ramón Bauzà, ha tornat sense quasi enrenou i amb uns resultats satisfactoris de la mà de l'actual bipartit, conformat per socialistes i Més.

La versió a la valenciana d'aquesta taxa turística incideix en el seu caràcter local, diferenciant-se de l'aplicació autonòmica present a Catalunya o les Illes. En aquest cas, es dóna llibertat a cada municipi per tal que aplique o no aquest gravamen, però sempre coordinat des de la Generalitat Valenciana. «No pot ser igual per a tots», ha expressat aquest divendres la vice-presidenta del Consell, Mónica Oltra.

Antonio Estañ, nou síndic de Podem, que durant el seu discurs va reclamar la posada en marxa d'una taxa turística al País Valencià| Miguel Lorenzo

Aquest model, de fet, podria evitar les crítiques de veus destacades del sector com ara Toni Mayor, president d'HOSBEC, la patronal que aixopluga els empresaris del turisme de Benidorm (Marina Baixa) i de la Costa Blanca. I també és coherent amb la posició de presidència de diferenciar entre la casuística de diferents poblacions. A València, per exemple, el regidor d'Hisenda, el socialista Ramon Vilar, ja va apuntar les bondats de la seua creació i la regidora de Turisme i vice-alcaldessa, Sandra Gómez, del PSPV, ha implantat un tribut que grava els apartaments turístics.

Ara bé, la victòria no és total per a Podem, ni tampoc per al conseller d'Hisenda, el socialista Vicent Soler, que sí que va posicionar-se a favor d'una taxa que, segons els càlculs del seu departament, suposarien 40 millores d'euros extra en ingressos si s'aplicara en tot el País Valencià. La formació morada, a causa de l'endarreriment de la nova llei de turisme, vol que la taxa s'incloga en la pròxima llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat Valenciana del 2018. Oltra, en canvi, ha assenyalat que «per anar de pressa, no es corre més». Tot un avís a Podem, malgrat que Compromís pressiona per la introducció d'aquest nou tribut.

SDDR, o l'etern conflicte

La sort de la taxa turística, que segurament posara fi al seu estiu particular, no és la mateixa per al SDDR. Que la proposta de resolució de Podem no fos aprovada, tot i el vot a favor de valencianistes i morats, pot provocar tensions entre les diferents forces del Botànic. I més quan la formació del puny i la rosa va barallar el vot en contra. D'ençà que la conselleria d'Agricultura i Medi Ambient i, especialment, el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro, van apostar pel SDDR, que el PSPV-PSOE manté les seues reserves davant d'un sistema que pot no aportar el rendiment esperat en contraprestació al conflicte que genera amb l'empresariat valencià. El fixatge de l'ex-directora general de Qualitat Ambiental i contrària al SDDR, Maria Diago, per a la nova executiva de Puig deixa ben clar els enormes dubtes dels socialistes sobre aquest sistema.

El secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro, és el gran defensor del sistema de reciclatge d'envasos anomenat SDDR| Miguel Lorenzo

El projecte estrella d'Àlvaro, però, també va generar tensions al si de Compromís. En aquest cas, no era pel posicionament a favor o en contar de la mesura, encara que el Bloc, partit majoritari dintre de la coalició valencianista, mai s'ha caracteritzat per defensar aferrissadament el sistema. Des d'Iniciativa, la formació d'Oltra, i des del Bloc van criticar les formes del secretari autonòmic a l'hora de posar en marxa el SDDR. Un qüestionament del poder de Verds-Equo a la conselleria, que va agreujar-se per la llibertat amb la qual actua la consellera Elena Cebrián (independent i amb bona sintonia amb Oltra), que ha convertit aquest departament en un autèntic polvorí i ha refredat les relacions entre la pota ecologista de Compromís i la resta de socis de la UTE electoral. Amb tot, la crisi a la conselleria s'ha aconseguit, de moment, reconduir.

Amb tot, i malgrat que el rebuig de la proposta soterre quasi definitivament el SDDR, si Podem exigeix la implantació d'aquest sistema, pot agreujar-se aquesta xicoteta escletxa entre els valencianistes i els morats amb el PSPV. Una fricció, que amb els partits preparant-se per a l'horitzó electoral del 2019, pot convertir-se en un conflicte de més entitat. Tot depèn de la pressió dels morats. La taxa turística i el SDDR convertint-se en dues fulles seques que descoloreixen el verd d'un Botànic amb la sàvia, a hores d'ara, ben vigorosa.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.