El PP balear i Bauzá

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després de quasi dos anys de viure en estat vegetatiu, el PP balear retorna a la vida activa. O, més aviat, ho farà així a finals del mes de març o tot just iniciat l'abril. En el seu congrés. En aquests moments existeixen quatre candidats a presidir el partit, però tot indica que finalment només seran dos: Biel Company i José Ramón Bauzá.

Encara que fora de Balears pugui semblar impossible, Bauzá compta amb potencial suficient com per no perdre per golejada. De fet, l'estratègia que segueix l'expresident i els seus suports és la d'assolir prou vots interns com per ser un problema per a Company, cosa que passaria en cas que  rebés el 30%, el 35%... dels vots dels afiliats.  Aleshores, com que les eleccions autonòmiques apareixeran ja a l'horitzó a dos anys vista, Company no tindria més remei que acceptar un pacte intern per unir el partit en vistes a les urnes de la primavera de 2019. Tots són ben conscients que un partit dividit no guanyaria aquests comicis. Per tant Company i Bauzá es necessitarien. Aleshores l'expresident i els seus suports, en especial el cap fàctic de l'agrupació del PP de Palma, José María Rodríguez, podrien exigir àrees d'influència, de poder, en cas de victòria electoral.

Per ventura molta gent troba del tot desbaratat que Bauzá encara estigui políticament viu. I en efecte ho és bastant, desbaratat, que un personatge com ell, que ha conduit el seu partit a la pitjor derrota de la història electoral recent, intenti maniobrar per mantenir qualque quota de poder. Idò sí, així és la política. Recordem que Bauzá arribà a la presidència dient que ell no tenia cap voluntat de mantenir-se en política més enllà del seu mandat i que no era un “polític professional”. Tanmateix, set anys després de la seva elecció com a president del PP i sis més tard de la victòria a les eleccions que el convertiren en president de les Illes, fa tot el que sigui necessari per mantenir-se en política a costa del que sigui i intenta ser un professional de la política tant de temps com pugui. Al capdavall el que està en joc, per a ell, és que el futur Parlament balear que sorgeixi de les eleccions de 2019 el torni triar, per altres quatre anys, com a senador. Tan senzill com això.

Aquesta possibilitat quedarà avortada o començarà a prendre cos en el congrés del PP  balear de la pròxima primavera.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Miquel Payeras
Miquel Payeras

Periodista d'EL TEMPS.