Cròniques morades

Antonio Estañ, o l'atzucac de Podem al País Valencià

El triomf de la candidatura alternativa que no combregava ni amb el pablisme ni amb l'errejonisme al País Valencià albirava un Podem que descentralitzaria els llocs de responsabilitat. Ara bé, la pluralitat de la formació -on conviuen tres faccions destacades- i la marxa de la número dos d'aquest corrent, Sandra Mínguez, ha obligat el secretari general Antonio Estañ a assumir la sindicatura en les Corts Valencianes, tot i anunciar que ambdós càrrecs els ocuparien persones diferents. La integració dels afins a l'ex-líder morat, Antonio Montiel, en llocs de pes al parlament i que els tres sectors compten amb veu a l'executiva morada mostra el joc d'equilibris que ha de realitzar Estañ.
 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan totes les mirades estaven concentrades en la victòria de Pedro Sánchez a les primàries internes del PSOE, van aparèixer els resultats del procés orgànic de Podem al País Valencià. Quasi sense esperar-ho per part dels mateixos membres de la candidatura, la llista que encapçalava Antonio Estañ, i que aixoplugava bona part dels crítics amb l'anterior secretari general, Antonio Montiel, i als anticapitalistes, aconseguia imposar-se. Però en la dolçor d'aquest triomf hi havia un punt amarg de regust. Els resultats ajustats en l'elecció dels membres del Consell Ciutadà Valencià deixaven pràcticament un òrgan partit en tres. El verb negociar s'hauria de conjugar de forma obligada.

Aquesta capacitat de negociació tindria la seua primera prova de foc en l'elecció del síndic a les Corts Valencianes. Amb un grup parlamentari dominat pels afins a Montiel, Estañ només tenia dues alternatives per tal de complir amb la seua promesa de separar els càrrecs de secretari general i el de síndic. Els diputats Sandra Mínguez i César Jiménez van aparèixer com els dos principals candidats, després que, segons va publicar Valencia Plaza, a Podem aclariren que la paritat no s'ajustava només als llocs de portaveu i secretari general, sinó que era extensible a la resta de veus orgàniques i síndics parlamentaris adjunts.

L'elecció entre ambdós aspirats, però, es va truncar per la marxa de Mínguez. La fundadora de Podem al País Valencià i un dels rostres més visibles de la formació morada abandonava el parlament valencià. El cercle de confiança d'Estañ perdia un efectiu i Jiménez guanyava totes les paperetes per convertir-se en síndic. Mentrestant, però, el pablisme, sense cap diputat afí a les Corts Valencianes, aconseguia representació amb l'entrada de Jordi Alamán, que substituïa Mínguez després que la llista correguera dos llocs per la marxa de Lola Bañon, fins al moment cap de premsa del grup parlamentari i relleu natural per ordre candidatura de Mínguez.

A la formació morada, de fet, donaven per segura l'elecció de Jiménez com a síndic. Fins i tot, així ho havia traslladat Estañ a Montiel, portaveu fins aquest divendres, en una conversa informal entre ambdós dirigents. Però els dubtes de Jiménez amb el càrrec i la negativa d'alguns diputats provocaren que els afins al secretari general buscaren una alternativa. L'única possible era que Estañ assumira el càrrec, tot i que això suposava trencar amb l'anunci fet durant la campanya electoral interna de separar les responsabilitats de secretari general i portaveu parlamentari.

D'esquerra a dreta: Fabiola Meco, portaveu adjunta a les Corts que aspirava a dirigir Podem; Antonio Montiel, ex-secretari general de Podem; Antonio Estañ, nou secretari general de Podem; i Pilar Lima, senadora i aspirant derrotada a encapçalar Podem. 

Tenint en compte que l'opció d'Estañ generava més consens al partit que no Jiménez, l'executiva morada va decidir per unanimitat aquest dimecres presentar al secretari general com a síndic parlamentari. Una proposta, però, que incloïa gestos d'integració dels dos altres corrents amb representació al Consell Ciutadà Valencià: els afins a Montiel i els pablistes. Així, i com a portaveus orgànics, s'escollia a Pilar Lima, candidata perdedora i líder de la facció que comparteix les tesis de Pablo Iglesias; a Àngela Ballester, diputada al Congrés, errejonista i membre destacada de la candidatura dels partidaris de Montiel, Més Morat, Més Podem; i el mateix Jiménez.

A les Corts Valencians, i a causa del poc pes del pablisme al grup parlamentari, Jiménez i Fabiola Meco, ex-candidata a la secretaria general per la llista Més Morat, Més Podem, es convertien en síndics adjunts (Meco ja ocupava aquest càrrec). Amb Estañ com a portaveu, la integració es completava amb l'elecció de Beatriz Gascó, afí a Montiel també, com a coordinadora del grup parlamentari en substitució de David Torres, del mateix corrent, que ocupava el càrrec fins ara.

«La marxa de Sandra Mínguez condiciona la coralitat de Podem i obliga Antonio Estañ a ser també síndic. Ànim, germà, muscle en muscle (sic)», ha justificat aquest divendres a les xarxes socials Fernando Navarro, dels més pròxims a Estañ, l'elecció del secretari general com a síndic. Segons fonts oficials de la formació dels cercles, que el secretari general ocupe també la sindicatura no entra en contradicció amb els estatuts del partit, que no contemplen cap incompatibilitat entre ambdós llocs de responsabilitat.

Tanmateix, aquesta marxa enrere en les seues intencions de forma forçada per trobar un consens deixa al descobert l'atzucac de Podem al País Valencià. Un carrer amb una eixida estreta, única i que s'ha de pactar. És la penitència d'Estañ durant el seu mandat. El primer examen del diputat de la comarca del Baix Segura serà el Debat de Política General del País Valencià. El resultat del test determinarà fins a quin punt pot pressionar al Consell, sense caure en la temptació d'imitar la via balear de jugar a la desestabilització de l'executiu valencià. Però també serà un intent de convèncer als afins de Montiel que, de debò, poden condicionar amb més força les polítiques de PSPV-PSOE i Compromís a la Generalitat Valenciana. Aquest és el repte d'Estañ.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.