Maltractament fiscal

PSPV i Compromís: batalla partidista pel finançament

El PSPV-PSOE no vol quedar-se enrere en la defensa d'un finançament just cap a Madrid. Amb Compromís havent iniciat des de fa mesos la campanya #TracteJust per denunciar el maltractament fiscal de l'Estat espanyol, els socialistes valencians han impulsat una sèrie d'actes reivindicatius a tot el País Valencià. També plantegen mocions de censura, tal com va fer la coalició valencianista, als ajuntaments. Tota la maquinària, en aquest cas afegint la partidista, al servei del clam fiscal valencià.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan el Govern valencià va bufar les veles del seu primer aniversari, Compromís va sentir-se alliberat. La precaució en engegar projectes que comptarien amb la crítica més vehement de l'oposició va desaparèixer a poc a poc. Amb la presentació del projecte que regulava el nou model lingüístic a les escoles valencianes, van succeir-li els moviments clandestins per pactar la incorporació de la competència lingüística a l'administració. Amb tot, la coalició valencianista va anar més enllà. I per tal de reactivar l'agenda partidista, va engegar una campanya a les xarxes, als ajuntaments i a Madrid per aprofundir en l'exigència d'un millor tracte fiscal. Una estratègia que, fins i tot, apuntava als seus socis de govern, el PSOE, tot i que mai a les institucions valencianes.

Jordi Navarrete, senador de Compromís, va activar aquests moviments en una sessió al Senat celebrada en gener d'enguany. «La postura del PSOE abstenint-se davant d'una moció pel finançament és indigna i desesperant» criticava el parlamentari de la coalició, que rematava: «Els socialistes no juguen clar ni tenen una veu unitària. No sembla que el que diu Soler [Vicent Soler, conseller d'Hisenda] siga el que defensava el senador de Badajoz, Juan María Váquez, que apel·lava als nous temps de PP i PSOE després de la Conferència de Presidents Autonòmics per esmenar la proposta de Compromís. Sincerament, no esperàvem aquesta deslleialtat».

Aquest atac a Madrid contra els companys al Consell havia estat precedida d'una posada en escena protagonitzada pel mateix Navarrete, el diputat al Congrés, Joan Baldoví, i la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando (Compromís). Tots tres havien reivindicat en un acte a la capital espanyola un millor finançament per al País Valencià. En aquella roda de premsa, van remarcar, en paraules de Baldoví, «des del Senat, des del Congrés, des de les Corts Valencianes i el Consell, des de les diputacions i els municipis, des d'allí on Compromís té veu, la coalició s'aixecarà per defensar tot allò que és nostre». «Compromís és l'únic partit d'estricta obediència valenciana», va rematar Ferrando. Tot un preludi de les afirmacions posteriors de Navarrete al Senat.

L'acte, però, no va ser una anècdota. La coalició ha realitzat una autèntica campanya a les xarxes en favor d'un millor sistema de finançament amb el hashtag #TracteJust. També ha impulsat a diverses poblacions valencianes mocions reclamant la fi del maltractament fiscal de l'Estat espanyol.

El punt més àlgid d'aquesta campanya reivindicativa va realitzar-se en una data simbòlica per al nacionalisme valencià: el 25 d'abril. Durant tot aquell dia, i a banda de la declaració a les Corts Valencianes de les forces de l'esquerra i dels diputats crítics de Ciutadans contra els Pressupostos Generals de l'Estat de Mariano Rajoy, la coalició valencianista va concentrar-se davant del parlament valencià per exigir «un tracte just i un millor finançament per al País Valencià». Amb el lema de «farts de pagar i callar», aquestes concentracions van repetir-se davant de tots els consistoris en els quals tenen representació. També la presència dels militants de Compromís en la tradicional manifestació del 25 d'abril que organitza la comissió 9 d'octubre, especialment del Bloc, fou més elevada que l'any anterior.

Compromís, però, va continuar la campanya després de la mobilització del 25 d'abril. De fet, aquest dimarts la comissió de coordinació institucional dels valencianistes ha remarcat que «en aquest inici de curs polític és clau continuar amb la reivindicació d'un tracte just per part del Govern central». «S'ha de constatar que hem dit prou com a societat que patim tant en finançament com en inversions», afirmen des de Compromís, deixant clar que aquesta reivindicació continua sent una prioritat en l'agenda política de la coalició.

D'esquerra a dreta: el senador Jordi Navarrete, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, i el diputat al Congrés, Joan Baldoví.

Amb els socialistes mostrant la seua exigència des de l'àmbit institucional, la fi dels processos interns a l'Estat espanyol i al País Valencià ha suposat una reactivació de la formació del puny i la rosa. El partit, que abans estava concentrant en la lluita orgànica, pretén guanyar múscul amb un major accent del seu discurs valencianista. I després d'un congrés que suposava tot un avís a Compromís per competir en el seu espai electoral i d'impulsar un think tank per donar batalla al món de les idees, els socialistes han presentat aquest dimecres una campanya en favor d'un millor tracte fiscal per part de l'executiu de Mariano Rajoy.

Tot i que el secretari d'organització, José Muñoz, ha negat «voler capitalitzar la reivindicació d'un millor finançament», aquesta proposta cerca reactivar, de nou, la formació socialista i, al seu torn, continuar marcant terreny a Compromís. La mobilització orgànica dels socialistes, que tindrà lloc fins a la diada del 9 d'Octubre, comptarà amb 93 actes repartits per tot el territori. De fet, realitzaran, segons Muñoz, «26 de caràcter comarcal, un per cada comarca». «També en farem 27 a Alacant, 8 a Castelló i 32 en València», ha afegit.

Els actes comptaran, segons el dirigent socialista, amb la presència d'agents econòmics, socials i civils de cada part del País Valencià. Amb un format de xerrada, intervindran membres del Consell, diputats de les Corts Valencianes, regidors i alcaldes, així com membre de la direcció local de cada municipi. La intenció és comunicar de manera simple i efectiva les conseqüències de l'infrafinançament en la vida corrent dels valencians. Aquestes jornades reivindicatives finalitzaran amb un recordatori per firmar el manifest en favor d'un millor tracte fiscal que impulsen sindicats i la patronal. Els socialistes, a més, presentaran mocions a tots els ajuntaments.

«La capacitat d'autogovern dels valencians i de poder prestar els serveis públics amb un mínim de dignitat i igualtat entre tots els territoris passar per un canvi del model de finançament», ha reclamat Muñoz, que tot i apuntar el 9 d'Octubre com a data per a la mobilització en favor d'aquesta qüestió, ha matisat que «és un assumpte que depèn de la societat civil, dels sindicats i de la patronal».

Els socialistes han arredonit aquest inici de la campanya per un millor finançament amb una breu explicació teòrica d'aquest problema per al País Valencià. Julián López, ex-secretari autonòmic de Model Econòmic, diputat al Congrés i especialista en finançament territorial, ha criticat que cada minut que passa «el dèficit de finançament dels valencians és de 3.000 euros». «La Comunitat Valenciana compta amb 1.300 milions d'euros menys a l'any de mitjana que la resta d'autonomies», ha assenyalat.

«Ja no valen excuses. Han tingut diners per al que han estimat», ha censurat López, en referència a les paraules del president espanyol Mariano Rajoy exigint un consens entre tots els territoris per tal de posar en marxa la comissió tècnica que ha d'elaborar un nou sistema de finançament. Unes declaracions que ja va contestar el president valencià, Ximo Puig, argumentant que és el Govern espanyol qui té el control del Consell de Política Fiscal i Financera.

Muñoz, però, sí que ha estat més moderat quan ha estat qüestionat per les declaracions del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que no esmentava el País Valencià com a nacionalitat històrica. «El secretari general va dir que, almenys, existien el País Basc, Catalunya i Galícia. El PSPV té clar que la Comunitat Valenciana ho és. No debades, així ho diu el nostre Estatut d'Autonomia», ha defensat. Amb Puig pronunciant-se en la mateixa línia aquest dimecres, el PSPV no vol plantar més batalla orgànica, al marge dels congressos provincials pendents. La seua principal preocupació és rellançar el partit i jugar cara a cara amb la resta de forces de l'esquerra, com ara Compromís. El finançament ha estat la darrera qüestió en la qual els socialistes volen marcar terreny.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.