Cròniques musicals

València cap per avall

La diversitat programàtica dels concerts de Vivers ha augmentat des de l'arribada de l'esquerra a l'Ajuntament de València, i ha impulsat un poc més l'escena autòctona. Aquest dijous Zoo, Riot Propaganda i Atupa en van ser els protagonistes. Des de l'any 2015, les millors bandes del panorama valencià i català han fet vibrar el jardí de Vivers. La marginació de Rita Barberá, amb el Govern de la Nau, ha passat a la història.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Feia una calor insuportable. No importava que l'escenari estiguera rodejat d'arbres, ni que el sol haguera dit adéu fins ben entrada la matinada. La proximitat de la gent i la quantitat de persones augmentaven encara més la sensació tèrmica. La música, però, semblava imposar-se a la xafogor. Era l'estiu de Zoo.

La banda havia estat el principal reclam del Feslloch, el festival de referència de l'escena valenciana. El grup originari de La Safor aterrava aquesta vegada a València. I tot amb el seu single 'Cap per avall'. Una cançó que retratava el mandat de Rita Barberá al capdavant del cap i casal. Exaltació del catolicisme més arcaic, la impunitat dels grupuscles de l'extrema dreta i la política de la pilotada urbanística eren les seues principals denúncies.

"Volem donar les gràcies als organitzadors per poder tocar a València, perquè aquesta escena puga formar part de la programació d'aquesta Fira de Juliol", va exclamar des de l'escenari Toni Sánchez Panxo, la veu de Zoo. En efecte, l'oferta musical de la Fira de Juliol s'ha capgirat. O com diu el tema de la banda saforenca: està cap per avall.

D'ençà que Compromís, PSPV i València en Comú governen el consistori, la programació d'aquesta fira d'estiu ha canviat. De la mà del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset (Compromís), grups com ara Aspencat, Auxili, Txarango, Manel, Va de Bo o Pupil·les han passat per l'escenari. La música en català ha obtingut l'espai del qual havia estat marginat. I no per quota política, sinó per qualitat musical i bona acollida.

L'exemple paradigmàtic va produir-se aquest dijous en els concerts organitzats per l'empresa Pro21 Cultural. Amb el rap farcit de tocs electrònics que converteixen les seues lletres en pur vertigen, Atupa va inaugurar una jornada amb Zoo i Riot Propaganda, la UTE musical conformada pels veterans Habeas Corpus i els polèmics Los Chikos del Maiz, com a plats forts de la nit.

El romanticisme de 'Correfoc', la denúncia de la precarietat de 'Faena', la rebel·lia revolucionària de 'Corbelles' o 'La Nostra bota' van ser els temes que van copar els aplaudiments i els moviments més desacomplexats del públic. "Aquesta és una cançó per denunciar aquells que processen persones per enfrontar-se a l'Estat espanyol o per realitzar quatre piulades", va censurar Panxo abans de tocar 'Dilo en castellano', que s'ha convertit en un himne contra el monolingüisme i la mordassa a la llibertat d'expressió.

Instant del concert de Riot Propaganda//Pro21 Cultural. 

Amb tot, va estar 'Esbarzers' la cançó que va despertar més passions. Aquest tema, originari del darrer disc dels retirats La Gossa Sorda, va encendre el públic quan els ritmes directes, sense complexos i addictius de Zoo deixaven pas a les guitarres i les lletres afilades de Riot Propaganda. Al crit de "València la tomba del feixisme", Ricardo Romero El Nega, Toni Mejías El Sucio i Miguel Mars van cantar les cançons més combatives i, al seu torn, polèmiques del grup. També, però, van recuperar clàssics com 'Bailaré sobre tu tumba' de Siniestro Total, que van dedicar-la al banquer desaparegut Miguel Blesa.

Zoo, Atupa i Riot Propaganda. Un trident que va recordar i va mostrar el seu condol per la mort d'un operari muntant l'escenari de la Fira de Juliol. Aquest dijous l'escena més reivindicativa del País Valencià va demostrar que s'ha consolidat entre la programació de l'Ajuntament de València en aquesta festa musical d'estiu. València, i la seua tradicional oferta musical, cap per avall tres anys seguits.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.