La República i el principi de realitat

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A Madrid no fan autocrítica de res: han vulnerat drets fonamentals; han falsejat proves per destruir adversaris polítics; han multat, imputat i inhabilitat càrrecs electes per permetre debats i organitzar consultes no vinculants; han empresonat líders civils i mig Govern legítim, i han forçat a l’exili l’altre mig; han agredit gent indefensa a cops de porra i després han negat haver-ho fet; han canviat lleis i han incentivat la sortida d’empreses de Catalunya i ara demanen a les empreses que no marxin; han estimulat boicots a productes catalans durant anys i ara Rajoy diu cínicament als espanyols que en comprin; han fet servir violència i han amenaçat el Govern català amb encara més violència... Com diu l’Eduard Voltas, qui ara ha de donar explicacions és qui finalment ha estat desarborat per aquesta estratègia? “Ells són males persones, però potser nosaltres som imbècils”. Alhora, mai no fan autocrítica, tampoc, ni els de l’eterna Espanya federal impossible ni els dels Sí que es pot quan hem vist que no s’ha pogut, ni es pot ni es podrà.

El principi de realitat diu que el Govern espanyol no tenia i no té cap incentiu a negociar res amb el Govern català. El PP sap que electoralment ha perdut Catalunya (hi obté només del 6% al 10% dels vots) però amb l’estelada tapa la incessant corrupció, l’atur estructural, el deute públic creixent, la ruïna dels AVE i tants altres desastres del Govern central. I així el PP té totalment subjugat el PSOE a Espanya, albirant una hegemonia política llarga amb la crossa indolent de Ciutadans. 

El principi de realitat diu que l’Estat espanyol té el monopoli de la força, l’exèrcit i la policia, i sap que el Govern català no. Tot i això, a Madrid no són encara conscients del mal que la violència de l’1 d’octubre i de mig Govern català a l’exili i la presó li estan fent a nivell mundial: com afirma la politòloga Laia Balcells als EUA diuen, referint-se a Espanya, “com de ràpid es pot perdre una reputació que han trigat tants anys a guanyar”. La realitat és que a Madrid, per reprimir la independència de Catalunya, s’estan carregant la democràcia espanyola a ritme de “la unitat d’Espanya està per sobre de la veritat”.

El principi de realitat, però, també diu que a Catalunya en els darrers sis anys hi ha hagut sis eleccions i que, amb participacions electorals molt altes, els partits independentistes i el partit proreferèndum vinculant les han guanyades totes, entre el 60% al 70% dels vots. La realitat és que, encara sota el clima emocional intensíssim de porres, presó i 155, això no sembla pas que hagi de canviar el 21D, més aviat al contrari (Madrid alliberarà els consellers, i em penso que no pas els Jordis, si les enquestes els són negatives). La realitat diu que a Catalunya, amb llista única o no, els partits d’obediència madrilenya mai no han pogut governar la Generalitat amb un discurs contra la llengua i l’escola catalanes. Veurem si il·legalitzaran partits polítics independentistes, tal com van fer a Euskadi el 2009, com a única manera de deformar la realitat social adversa i governar.

El principi de realitat diu que els catalans estàvem preparats per resistir, però no pas per respondre a unes agressions a escala encara més bèstia de les suportades l’1-O. La realitat diu que Catalunya no és independent però que Espanya és més lluny avui que fa dos mesos de recuperar Catalunya, tasca que és cada dia més complicada per a ells. La realitat diu que el 21D (que sembla imposat des de la UE), i en funció del resultat i la participació, potser haurem tingut el referèndum pactat que mai no ens han volgut donar. La realitat diu que, si el nou mapa electoral català el defineix sobretot l’eix “qui està a favor de porra, presó i 155 i qui no”, potser PP+Cs+Psc veuran encongit encara més el seu espai a Catalunya.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ramon Tremosa
Ramon Tremosa

Professor d'economia a la Universitat de Barcelona i eurodiputat independent del PDECAT.