Llengües amenaçades

Llengües en perill vora el foc de l'Amazònia

A l’Amazònia sobreviuen unes 300 llengües, la majoria de les quals tenen menys de 10.000 parlants. A l’Amazònia brasilera, on els incendis s’han multiplicat aquest estiu, se n’hi parlen 180. Repassem les amenaces principals d’aquesta diversitat lingüística amb un dels experts mundials en llengües amazòniques, l’investigador del CNRS francès Francesc Queixalós (Amposta, Baix Ebre, 1947).

 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

“La desforestació posa fi a les tribus. Quan s’acaben les tribus, s’acaben les llengües”. Després de quaranta anys estudiant les llengües amazòniques al CSIC francès —el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS)—, Francesc Queixalós s’ha jubilat i s’ha instal·lat en una casa als peus del Montsià —“entre la muntanya i el mar”, diu ell (vegeu entrevista en profunditat a la web d’EL TEMPS). Des d’ací encara col·labora amb centres d'investigació d'Europa i Amèrica i segueix amb preocupació les notícies que arriben de Brasil.

Els incendis a l’Amazònia brasilera s’han desbocat aquest 2019. L’Institut Nacional d’Investigacions Espacials (INPE) del Brasil n’ha ...

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ja ets subscriptor? Accedeix-hi